Vitt till krämig soppa och rött till ripa

Om du lyckas få tag på en fjällripa så ger Carl Jan här ett tips på billigt gott vin därtill. Och tips på ett gott vitt vin till en enkel jordärtskocksoppa.

Vitt

Casal di Serra 2007 nummer 12419 på Systembolaget 

Veckans vita vin kommer från distriktet Marche i Italien. På de böljande kullarna i Marche trivs druvan verdicchio alldeles utmärkt. Druvorna skördas manuellt från vingården Montecarotto i mitten av oktober. Musten får efter pressning jäsa under temperaturkontroll på rostfria tankar i 8-10 dagar. Därefter lagras delar av vinet på 225 liters ekfat och resterande på ståltank. 

Doft: Ren och ungdomlig doft med jordiga inslag och mänder av gråpäron och mandel. 

Smak: Torrt, friskt och fullspäckat med apelsin, gråpäron och mandel. Härligt jordiga mineraler. 

Passar utmärkt till en krämig jordärtskockssoppa. Skala schalottenlök och jordärtskockor, tänk på att lägga de skalade jordärtskockorna i vatten med lite citron i för att unvika att de blir bruna.  Fräs scharlottenlöken i smör utan att låta den få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt de nu fräsa tillsammans under omrörning i 5 minuter. Häll på vittvin och låt koka ner till hälften innan ni tillsätter grädde och låter det koka upp. Använd sedan en mixer för att mixa soppan så att den blir slät. Smaka av med salt och peppar. 

Pris: 79 kr 

Rött

Solania Syrah 2007 nummer 96900 på Systembolaget 

Veckans röda vin kommer från distriktet Lazio strax söder om Italiens huvudstad Rom. Området har en lång historia av vinodling och vinframställning, framförallt på vita viner. Druvan bakom Solania är dock den blå druvan syrah vilken vi annars främst hittar i franska rhonedalen och under namnet shiraz i Australien. Syrahs ursprung har länge varit omtvistat, några menade att den ursprungligen kom från den persiska staden Shiraz medans andra menat att den varit hemmahörande på den italienska ön Syracuse. Nyligen har man genom DNA test avslöjat att druvan är en korsning av druvor hemmahörandes i de franska alperna. 

Doft: Ren fruktig och kryddig doft med inslag av körsbär, plommon och fat. 

Smak: Torrt och fruktigt vin med inslag av körsbär, plommon och fat. 

Passar utmärkt till fjällripa. Bryn ripbrösten i en gjutjärnspanna tillsammans med smör, lök och svamp, salta och peppra. Servera tillsammans med kokt mandelpotatis och lingon.

Pris: 66 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".