En libanes och en spanjor i dagens vintips

Torrt och friskt vitt till skaldjuren t ex havskräftor. Och torrt och kraftigt rött till lammstek och annat kött. Båda vinerna kostar under hundralappen.

Vitt

Leira Albariño 2007 nummer 97074 på Systembolaget

Från det spanska distriktet Rias Biaxas kommer veckans vita vin. Rias Biaxas ligger i Galicien nordvästra Spanien och är hem åt Spaniens bästa vita viner. Druvan bakom vinet är albariño, en grön druva vilken ger krispigt friska viner med lätt honung- och citrus karaktär. Vissa tror att den bär samma ursprung som den tyska druvan riesling och att den kom till området med munkar under deras pilgrimsfärd till Santiago de Compostela.

Doft: Ung och frisk med inslag av citrus, ananas och honung.

Smak: Torr med hög syra och fyllt av honungstoner och frisk citrusfrukt som citron, ananas och lime.

Passar utmärkt till pestogratinerade havskräftor.

Pris: 99 kr

Rött

Ksara Reserve du Couvent 2006 nummer 12596 på Systembolaget

Vindruvor har odlats och vin har tillverkats i Libanon sedan fenicisk tid, hos Château Ksara i Bekaadalen var det jesuiterna som började göra vin på 1850-talet. Ksara är en av Libanons största vinproducenter och de exporterar en fjärdedel av sin årliga produktion. Veckans röda vin är framställt på franskt manér med en druvsammansättning av 40% syrah, 30% cabernet sauvignon och 30% cabernet franc.

Doft: Stor fruktig och kryddig med inslag av solmogna plommon, fat och lakritsrot.

Smak: Torr med hög syra, härligt kraftiga tanniner och mängder av björnbär, kryddor och plommon.

Passar utmärkt till en traditionell lammstek serverad med ugnsrostade rotsaker.

Pris: 86 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista