Höj din kompetens

Nina Jansdotters bästa tips för att höja din kompetens.

Känn dig själv
Börja med att fundera över dig själv, dina styrkor, färdigheter och kompetenser. Är det något nytt du behöver lär dig för att vara konkurrenskraftig nu och i framtiden? På vilket sätt är din kompetensprofil unik?

Utbildning är en viktig investering
Nu när det är lågkonjunktur är det speciellt viktigt att du själv tar ansvar för din kompetensutveckling. Om chefen säger att det inte finns pengar kvar så att du kan gå den där eftertraktade kvällskursen du planerat kanske det ändå är en väldigt god investering om du betalar den själv. Kompetens brukar löna sig i längden.

Biblioteken -  en skattkista
Sen behöver inte all utbildning kosta pengar. Att gå till ett bibliotek är gratis och där kan du både låna böcker samt fördjupa dig i allehanda tidningar och magasin så att du håller dig ajour om vad som händer på arbetsmarknaden.

Gör baklängesintervjuer
Ställ frågor till de som har jobb som du är nyfiken på. Vilken kompetens krävs för att få det jobbet? Be om råd och tips på hur du tar dig in i den branschen om det är det du bestämmer dig för att du vill.

Gå med i olika nätverk
Att nätverka mycket och att träffa många olika människor är ett mycket bra sätt att utveckla sin kompetens, både sin formella kompetens då du exempelvis får lyssna på olika föreläsningar etc och din sociala kompetens som gör att du blir ännu bättre på att möta och samspela med andra människor, ett måste på dom flesta jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".