Så skriver du ett bra CV

Charlotte Hågårds tips för att skriva ett välkomponerat CV och ansökningsbrev.

En CV som matchar kraven i de jobb du söker kan bli ditt viktigaste verktyg under hela din jobbsökning.

Om du presenterar dina kunskaper och erfarenheter på ett målmedvetet och välstrukturerat sätt får du ett användbart och värdefullt bevis på din samlade kompetens. En bra CV är lika användbar vid jobbsökning ute på den öppna arbetsmarknaden som när du är redo för att söka nya arbetsuppgifter hos din nuvarande arbetsgivare.

CV:n kan bli din biljett till en anställningsintervju och ska förberedas omsorgsfullt. Den bildar diskussionsunderlag vid samtal med en ny arbetsgivare som kommer att använda dina ansökningshandlingar som utgångspunkt för sina frågor. Inte minst blir ditt CV också ett bra stöd för dina egna frågor. Är det jobb du söker verkligen det rätta för dig? Med en genomarbetad och välskriven CV kan du diskutera dina meriter och kvalifikationer med ett helt nytt självförtroende och ny tillförsikt.

Rätt matchade och välformulerade ansökningshandlingar säljer in dig som en stark kandidat till ett jobb långt innan någon anställningsintervju blivit aktuell.

Några gyllene regler när du skriver ditt cv:
* Håll cv:n kort, helst inte mer än två sidor.
* Visa att dina kunskaper och erfarenheter matchar arbetsgivarens behov.
* Tala om vad du kan och vad du har lyckats med i dina tidigare arbetsuppgifter. Läsaren ska inte behöva gissa sig till det.
* Beskriv de resultat du uppnått snarare än dina ansvarsområden.
* Undvik att i minsta detalj beskriva utbildningar och personliga/privata förhållanden.
* Dubbelkolla att inte några stavfel smugit sig in.

Källa: CV boken - konsten att marknadsföra din kompetens, Charlotte Hågård. (www.cvboken.se )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista