Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Integritetsexperten Christian Klemetssons bästa tips

Hackare har analyserat miljontals lösenord, har god kunskap om hur folkväljer lösenord samt ett stort utbud av verktyg för att lista ut lösenord.

Här är fem typer av lösenord som skall undvikas:

1) Sifferkombinationer
Telefonnummer, personnummer och andra tal är de enklaste att hacka. Dessutom innebär det en integritetsrisk om det skulle hamna i fel händer. Tiden det tar för en hackare att knäcka ett sifferlösenord räknas i sekunder.

2) Uppslagsord
Alla typer av lösenord som endast innehåller ett eller två kända ord ger ett dåligt skydd. Detta gäller även personnamn, smeknamn, orter, företagsnamn och husdjur. En hackares uppslagsbok innehåller också andra typer av vanliga lösenord.

”asdfghjk” är ett exempel på detta.

3) Ej påhittade kombinationer
Bilens registreringsnummer eller datorns modellbeteckning är något man inte skall ha som lösenord.

4) Repetition eller lägga till siffror
Att välja ”HejsanHejsan” eller ”hejsan123” gör inte lösenordet särskilt mycket starkare.

5) Korta lösenord
Välj alltid minst 8 tecken, helst skall det vara minst 10 tecken. Lösenord skall innehålla en kombination av stora och små bokstäver, siffror och gärna specialtecken som &, % eller ?.

Säkra lösenord:
Ett enkelt knep för att skapa ett säkert lösenord av hög kvalitet är att fundera ut en mening på 10-12 ord. Meningen skall innehålla siffror och gärna något ord med stor bokstav.

Exempelvis följande mening; Jag har haft tre bilar & den första var en Volvo.
Tag sedan den första bokstaven i varje ord. Räkneord skrivs som siffror. Då får vi lösenordet: Jhh3b&d1v1V.
Tänk på att kontrollera att sidan där du anger lösenordet använder sig av kryptering och saltning. I bästa fall framgår detta på sidan, annars ger en enkelt mail till ägarna svar på frågan.

Om en webbsida inte använder sig av detta måste man som användare se till att inte använda samma lösenord på flera ställen. Annars kan den som kommer över ditt lösenord också få tillgång till dina andra användarkonton.
Spara aldrig lösenorden elektroniskt. Kan du inte komma ihåg lösenordet så skriv det på en lapp istället. Sannolikhet att någon hackar din dator eller att ett virus kommer åt filen med ditt lösenord är större än att någon gör inbrott hos dig och stjäl lappen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".