Våren är här!

Påsken kom med solsken och vårvärme som smälte snön på många håll. Och snart börjar det kanske bli dags för en picknick - om man har en riktigt varm yllefilt att sitta på. Denna vecka tipsar Carl Jan om bra viner för ett sånt tillfälle.

Vitt

Montana Reserve Hawke’s Bay Pinot Gris 2008 nummer 6259 på Systembolaget

Regionen Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Montana Wines startades 1934 av Ivan Yukich som emigrerat från Dalmacija i Kroatien. Idag gör företaget vin i de flesta av Nya Zeelands vindistrikt. Vinmakare är Julia O’Connell. Vinstockar planterades första gången på Nya Zeeland 1819. Idag produceras främst vitt vin från en rad internationella druvor. Av landets odlingar på 22 000 hektar utgörs cirka 70 procent av gröna druvor. Odlingarna av pinot gris har de senaste tio åren ökat från cirka 20 till knappt 500 hektar på Nya Zeeland.

Doft: Ren och ungdomlig med massor av gula äpplen, persika och mineraler.

Smak: Torr med hög syra och fullt av gula äpplen, persika, gråpäron och mineral.. 

Passar utmärkt till grillad fisk eller sallader. 

Pris: 90 kr

Rosé

Les Remparts des Ceps Dorés Rosé 2008 nummer 2239 på Systembolaget

Äntligen en bra rosé på halvflaska, perfekt för picknicken. Denna rosé kommer från Rhônedalen i södra Frankrike och är en blend på druvorna grenache, syrah och cinsault. Druvan grenache som utgör 70% av druvsammansättningen är en av världens mest odlade blå druvor. Cave des Vignerons à Sablet heter producenten bakom vinet och är ett kooperativ med 150 medlemmar. Kooperativet grundades 1935 och förfogar idag över 550 hektar vinodlingar.

Doft: Ren och bärig doft fylld med hallon, jordgubbar och örter.

Smak: Torr med hög syra och mängder av hallon, jordgubbar och örter.

Passar utmärkt till charkuterier och grillad kyckling.

Pris: 45 kr för 375ml.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".