GI-chatt med Ola Lauritzson

Läs chatten med vår GI-expert Ola Lauritzson om de dolda fällorna i livsmedel - och andra frågor om GI.

Moderator:Då börjar chatten med Ola. Vi chattar i 30 minuter fram till 15.30 så passa på att ställa era frågor!
Annika:Hej, jag äter gärna sushi och undrar hur det är ur GI synpunkt?
Ola Lauritzson:fisken är förstås utmärkt. Men ofta för mycket ris. Förvisso lite vinäger i riset som sänker GI, men också ofta socker. Bättre är att välja sashimi och be om skivad avokado istället för riset... + grönt te.
mariana:hej! kan man dricka sådana där små paket med lättdryck om man är i rivstart? ha det gott.
Ola Lauritzson:Du kan dricka light saft och light läsk i måttliga mängder (kolla att det inte finns något socker alls i). Inget jag egentligen rekommenderar och särskilt inte om du lider av sötsug.
Lillemor Davids:Min son går sista året på gymnasiet och ska börja med GI idag. Han har svårt att äta frukost och tål ingen frukt förrutom kiwi. Är det ok att ta en sådan på morgonen? Tacksam för svar. MOR
Ola Lauritzson:Det blir ju för lite frukost... den ska ju också gärna innehålla mer protein och nyttiga fetter för att koncentration, hunger och blodsocker ska hållas i balans fram till lunch. Morgonvanor är ofta just vanor. Försök smyga in lite mer successivt. Kanske gå upp lite tidigare på morgonen eller börja med att äta kiwin för att få upp blodsockret och därefter äta lite mer (olust att äta på morgonen brukar just bero på lågt blodsocker).
Ninnie:Hej. Jag jobbar som bussförare och börjar tidigt på morgonen. Ex 05.10. Brukar ta kaffe och en smörgås. Är hungrig efter en timme. Vad ska man äta för att stå sig så tidigt? Det känns lite fel att börja med en omelett.
Ola Lauritzson:Förstår att det är svårt med omelett kl 5. Men varför itne koka två-tre ägg som du tar med dig och äter efter en timme? Och välj brödet som du äter med omsorg! En rostad rågkuse med ost och skinka och lite senap är bra.
Åsa:Hej Ola, man vet ju sedan gammalt att man ska undvika potatis för att det har högt GI. Men hur är det med andra rotfrukter tex morötter, rödbetor och palsternacka? Är bättre än potatis eller har det samma GI-värde?
Ola Lauritzson:nej de är inte bättre tyvärr, innehåller mycket stärkelse. Men alla grönsaker innehåller egentligen mest vatten så om du bara äter 1-2 potatisar spelar det inte så stor roll. Eller rå morot - de har riktigt lågt GI så länge de är just råa...
Jeanette:Hej Ola! Jag har börjat med GI-kost och genomför de 3 stegen, är inne på steg 2 där jag genomförde vecka 2 av 4 duktigt men sedan kom påsken och så har jag slarvat en hel vecka!!! Hur är det då med fettförbränningen, har jag förstört det jag har jobbat mig igenom? Det står ju att fas 2 är då den verkliga fettförbrännigen kommer igång. Måste jag nu börja om från fas 1?
Ola Lauritzson:Ja, Påsken är alltid lite klurig... :-) Nej du har inte förstört allt. Fortsätt duktigt på fas två. Går det för långsamt kan du vara lite striktare under några dagar för att ”tömma” kolhydratreserven. Lycka till nu!
Lena:Hej. Tränar 2kvällar i veckan, styrketräning och kondition. Är inte hemma förrän vid 21.30 och tycker då att det är svårt med vad jag ska äta. Har du något tips om bra gi-mat som skulle passa? Hälsningar Lena
Ola Lauritzson:Det är ju lite sent för en stor middag. Kanske två kokta ägg och någon skiva kassler/tonfisk/kalvsylta eller liknande. Eller någon skiva kallrökt lax på en fullkornsmacka. Kan det vara något?
Sara:Många halvfabrikat som förr innehöll smakförstärkare typ glutamat innehåller idag jästextrakt istället. Är jästextrakt ofarligt eller är det lika illa som glutamaten?
Ola Lauritzson:Ja det stämmer. Enligt vad jag lärt mig är det ett något bättre alternativ, men inte helt bra ändå. Är dock lite osäker på exakt hur jästextrakt påverkar blodsocker/insulin.
Robert:Hur många ägg kan man äta per dag innan det anses skadligt, med tanke på kolestorolet?
Ola Lauritzson:2-3 ägg är helt ok om du frågar mig.
Rikard:Vilket Godis är mest nyttigt om man ändå är sugen ?? Tänker inte då på Nötter som godis !
Ola Lauritzson:riktigt mörk choklad är bäst. Innehåller dessutom mycket antioxidanter.
anncha:vilka frukostflingor rekommenderar du, dvs är bra ur GI-synpunkt
Ola Lauritzson:Själv brukar jag äta Frebacos havreringar (tror jag de heter). Inget socker och mycket fibrer (men mycket kolhydrater förstås - går inte att undvika om du ska äta flingor). Havrebaserade flingor kan vara bra. Musli med torkad frukt och nötter och utan socker kan vara ok. Undvik helst puffat ris/majs/sockerflingor - ja, du förstår.
Anna:Hej, tränar löpning, ska bl.a springa maraton i år. Jag undrar hur jag kan få i mig tillräckligt med kolhydrater när jag äter enligt GI?! Känner att kolhydraterna är en viktig del i kosten när man idrottar mycket, eller vad anser du?
Ola Lauritzson:Eftersom du springer så mycket är det en fördel om du får i dig mer kolhydrater. Förvisso är det många elitidrottare som (numera) tränar med minimalt med kolhydrater för att därigenom öka kroppens förmåga att omvandla fett till energi (vilket är avgörande för långdistansare). Men det känns som överkurs. Mitt tips är att du äter rejält med kolhydrater med lågt eller mellan GI (typ fullkornspasta, quinoa, bönor/linser mm), rikligt med protein och nyttiga fetter.
Gun:hej! tycker det är vårt att sätta ihop en matsedel. tycker det är omständigt md alla linser och rotgrönsaker. är 50 år och vikten bara ökar, kan du hjälpa med att hitta någon sida med lätta recept och inte så kompliserat.
Ola Lauritzson:Medveten om att jag inte får göra reklam här så tycker jag ändå att du kan kika i någon av mina böcker eller titta på GI Viktkoll (www.giviktkoll.se) där du hittar mängder med tips och lätta recept.
Monica:Är det bättre att dra ner på mejeriprod. och öka protein för att inte viktnedgången ska avstanna. har ätit enl GI 1år och tappat 5-6kg men nu går jag inte ner mera, är 160cm väger 60kg motionerar 5 ggr i vecka- lätt jogging, styrketrän, och promenerar.
Ola Lauritzson:Många mejeriprodukter innehåller ganska mycket protein. Men om du dricker mycket mjölk kan du gärna dra ner på det - eller helt slopa. Bra att du försöker äta mycket protein i övrigt, det håller förbränningen på en hög nivå och balanserar blodsockret.
Ninja:Hej. Har du några bra förslag på mat att äta om man inte har tillgång till kylskåp? Om man dessutom börjar arbeta i gryningen är det svårt att tänka sig en omelett till frukost,
Ola Lauritzson:Sjävl tar jag ibland en proteinsmoothie som frukost eller mellanmål - snabbt, förbrännande och kräver inget kylskåp (du blandar proteinpulver med vatten).
Zan:En person som inte tycker om makrill, keso, tonfisk, skaldjur eller bönor. Har du några tips på mellanmål/lättare lunch som går snabbt att göra iordning. Tack
Ola Lauritzson:kalvsylta, skiva kassler, skinka, kalkon, laxskivor, avokado, proteinsmoothie?
Katarina:Hur får man motivation till att börja röra på sig och att gå ner i vikt? Katarina
Ola Lauritzson:Sätt upp ett tydligt mål. Gör det synligt (sätt upp en målbild på kylskåpet eller liknande). Bestäm en start dag och ge dig den på att du ska lyckas. It’s all in your mind. När det gäller träning så kommer du märka att det är lättare bara du kommer över tröskeln. Då kan det rent av bli beroendeframkallande att ta en lång morgonpromenad...
Moderator:Då är det 10 minuter kvar på chatten med Ola Lauritzson!
carina albinsso:Varför är det så bra med proteinshakar?Brukar dricka en till frukost,hur många kan man äta på en dag? Älskar blodpudding,är det bra GI-mat?
Ola Lauritzson:Proteinshakes som inte innehåller socker/fruktos eller andra kolhydrater brukar jag rekommendera de som vill ha något snabbt eller i övrigt har svårt att få i sig tillräckligt med protein för att förbränningen ska vara på en hög nivå. Blodpudding innehåller ofta för mycket mjöl och ibland socker för att vara riktigt bra. Men kolla innehållsförteckningen - det finns säkert de med bättre kvalité som också har lägre GI.
helene:Hej! Undrar hur det är med popcorn som man poppar själv i tex rapsolja. Är det ok eller något men bör undvika? Tack
Ola Lauritzson:Undvik. majs har högt Gi. Dock bättre än de micrade som innehåller härdade fetter.
Malin:Vad anser du om LCHF kosten?
Ola Lauritzson:kan vara effektivt som en rivstart, dvs under 2-6 veckor för att snabbt gå ner några kilon, bli av med överskottsvätska och sockersug.
Stefan:Hejsan Ola! Jag försöker att löptrna regelbundet även gå på gym,,men är alltid så trött o hängig!Vem man än frågar vad man skall äta så får man så olika svar? Ka du säga mig hur jag skall bli PIGG!Tacksam för ett svar!Mvh//Stefan
Ola Lauritzson:Det låter nästan som om du får i dig för lite energi, dvs äter för lite. För de som tränar riktigt intensivt är det faktiskt svårt att stoppa i sig tillräckligt mycket mat för att maxa energin. Öka frukosten och kombinera med 2-3 mellanmål utöver lunch och middag. Det är mitt förslag. Och sov tillräckligt - ibland kan lösningen vara så enkel. Om du tränar mycket behöver du sova mer.
Ewa:Berätta om hur vi med ämnesomsättningsrubbningar ska göra för att gå ner i vikt. Sneglar man lite på en bulle , ja då har man gått upp 200 gr direkt!
Ola Lauritzson:Vet att det är ett svårt problem. Men det finns mediciner mot sköldkörtelrubbningar som är effektiva (men svårdoserade). Vad säger din läkare? Annar är det samma tips för dig som för alla andra. Rätt kost och bra motion - det är det som funkar...
Lena:Finns det något GI bröd man kan äta och i så fall vilket?
Ola Lauritzson:Brukar själv köpa osötat fullkornsbröd med hela kärnor som jag rostar. Eller surdegsbröd. De är de bästa valen (dock ej i fas 1 då du ska försöka undvika allt bröd).
Caroline:Hej, Är 54 år, något överviktig och som utan förvarning fick en hjärtinfarkt i dec-08. Mår bra och fystränar lätt med sjukgymnast 2 ggr/v. Problem med kolesterolet. Får inte ner det tillräckligt och medicinerna gav kraftiga biverkningar. Har tidigare försökt hålla mig till GI men nu får jag inte äta grädde, smör eller ägg. Vad gör jag? Hälsningar Caroline
Ola Lauritzson:Det här är en svår fråga för mig att svara på eftersom jag inte delar uppfattningen att du inte får äta ägg. Dessutom finns det myckt motstrida uppgifter mellan sambandet kolesterol och mättade fetter (ex smör och grädde). men utan att göra dig förvirrad är mitt råd: mycket motion, typ dagliga promenader. Mycket omättade fetter (ex fet fisk). Grönsaker är bra. Undvik alla hög-GI produkter. Sov tillräckligt och undvik stress.
Maritha:Hej! Jag har flera ggr testat GI-kost och börjat på fas 1, hållit på ett par veckor men går alltid upp i vikt istället. Håller mig strikt till programmet. Har bara ett par kilos övervikt. Är jag en person som det här inte passar för??
Ola Lauritzson:Förstår om du känner dig frustrerad. Undvik kolisarna och ät rikligt med protein samtidigt som du joggar/power walkar/cyklar minst en timme om dagen. Då ska det funka.
Stig:Hej! Är en sjuttioårig man, som nog inte kallas tjock, men som ändå har en sån där stor gubbmage. Kan man även få bort den?
Ola Lauritzson:Absolut - det är bara att börja med ditt nya GI-liv! :-)
Klara:Hej.Har nästan honung på allt, hur är det med detta kalorimässigt?
Ola Lauritzson:Honung är ju en naturlig sötningskälla. Dock innehåller den rikligt med kcal och socker förstås. Tycker inte du ska ha honung på allt, men det är ett bättre alt till vanligt raffinerat socker.
Marlene:Måste E-ämnen finnas i maten, eller är dom alltid ”dålig”. Har en granne som jämt letar efter E-ämnen och jag känner att det gått till överdrift.
Ola Lauritzson:Det får inte gå till överdrift och vissa tillsatser behövs för att konservera och ge rätt struktur på maten. Däremot är det ju bra att vara observant och generellt sträva efter att äta ”naturliga” råvaror.
Jeanette:Hej Ola! Jag hör dig sällan prata om fett. Jag undrar om man i kombination med GI-kosten även ska välja lättprodukter när det gäller grädde, creme fraiche, smörgåsmargarin, ost osv för att få bästa effekt?
Ola Lauritzson:När du är riktigt strikt med kolhydraterna (dvs i princip undviker dem) är det inget problem att äta mycket fett, då kan du välja vanlig crème fraiche, grädde mm. Men när du kombinerar med kolhydrter (även om de har lågt GI) kan det bli för mycket kcal totalt och då väljer jag hellre ex matlagningsgrädde mm.
carina albinsso:Kan man äta bara proteinshakar under några dagar för snabb viktnedgång?
Ola Lauritzson:Du kan göra det, men inget som jag rekommenderar. OM du gör det, komplettera med vitamin/mineraltablett eller liknande.
Anki:hur vet jag att jag ätit ”rätt”?kan det bli för stora potioner?
Ola Lauritzson:Det kan bli för stora portioner, men oftast är det självreglerande eftersom GI-maten mättar bättre (pga av protein och fett). Mitt vanliga råd är ”ät tills du blir lagom mätt, varken mer eller mindre”.
Ingela:Jag o min man har ätit Lchf, men inte gått ner. Nu vill vi pröva Gi, vad är skillnaden? Vi äter fiberhavregröt + en grov smörgås med fet ost, är det ok.Vill gärna äta potatis, vilken variant kokt, stekt, kall.
Ola Lauritzson:Med GI lägger du till en del kolhydrater till kosten och drar ner på fettintaget i förhållande till LCHF-dieten. Välj kolhydratkällorna med omsorg. Mycket gränsaker men inget vetemjöl, majsmjöl eller socker. Begränsat med frukt och rotfrukter (pga stärkelseinnehållet).
Moderator:Då tackar vi Ola Lauritzson för i dag. Och stort tack för visat intresse. Som vanligt strömmade frågorna in och vi ber om ursäkt för att det inte finns tid att svara på alla. Men snart är Ola tillbaka igen. Försök gärna då! Ola Lauritzsons hälsning: ”Lycka till och passa på att njuta av det fina vädret”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".