Chatt med smittskyddsexpert

Här kan ni läsa chatten med Jan Albert, överläkare vid Smittskyddsinstitutet.

Moderator:Hej och välkomna! Nu startar chatten med Jan Albert, överläkare Smittskyddsinstitutet. Chatten pågår fram till 13.55 så passa på att ställa era frågor nu!
kristina:hur smittar det ska utomlands hur skyddar vi oss bäst
Jan Albert:Det smittar via nära kontakt med de som är sjuka. Man ska undvika kontakt med dem. Smittan går via kontakt som droppar och snor. Ofta får man de på händerna och gnider in det i ögonen eller näsan. Handtvätt är därför viktigt.
Sepulcretum:Hur stor risk är det att viruset muteras?
Jan Albert:Influensa muterar hela tiden, och det är därför vi får ny epidemier varje år. Det är nu oklart vart det här viruset tänker ta vägen. Om du undrar om det blir eller mindre aggressivt så är det en av de frågor som vi forskare och myndigheter fortfarande arbetar med. Det finns inget svar ännu.
Annette 43:Hej! Man hör hela tiden att man ska ara noga med handhygienen, och det är ju självklart. Sedan hör man på TV-nyheterna att svininfluensan är luftburen. Hjälper det då att man tvättar händerna, när man ändå kan bli smittat via andningsvägarna?
Jan Albert:Den viktigaste smittan är ändå via nära kontakt, speciellt via händer som varit i kontakt med viruset. Man kan bli smittad om man blir nyst mitt i ansiktet, men det flyger inte långa vägar i luften.
eldkraft:Bör man, om man har råd, köpa in egen Tamiflu på nätet?
Jan Albert:Det går inte, för det krävs recept. Att köpa på nätet skulle jag inte råda till.
Moderator:Hej alla lyssnare! P4 extra söker kontakt med några av er lyssnare som vill vara med i sändningen och ställa frågor direkt till Jan Albert. Maila redaktionen p4extra@sr.se så kontaktar vi er. Jan Albert svarar på era frågor så fort han kan.
kapa:Vad händer om det nya viruset (svininfluensan) skulle stöta på H5N1 nere i Egypten eller något annat land där H5N1 är aktivt, om mutation sker, är det automatiskt så att det blir en mycket dödligare form av svininfluensa/fågelinfluensa eller kan det gå andra vägen och bli mildare/behålla sin dödlighet?
Jan Albert:När nya influensor uppkommer som den nya svininfluensan så sker det via blandnin av gamla influensor hos djur och människor. I det här fallet är det fågelinfluensan, svininfluensa från USA och Europa samt influensa från människan. Det här är ovanligt och när blandning sker så blir det oftast ett dåligt fungerande virus som inte sprids vidare. Men nu verkar det ha skett. Det troligaste är att en blandning av fågelinfluensan/H5N1 och svininfluensan inte skulle fungera bra.
Thomas & Anna:Hej ! Vi skall flyga till Mexiko (cancun & Playa del carmen) nu på fredag och bli där i 16 dagar.Törs vi åka eller skall vi försöka hitta ett annat resmål ? Känns lite oroligt .........
Jan Albert:WHO har reserestriktioner och i Sverige följer vi deras rekommendationer. WHO sammanträder nu varje dag så det är bra att följa det aktuella rekommendationerna.
Moderator:Vi har tekniska problem på webben just nu, men vi får in era frågor och Jan Albert svarar så snabbt han kan. mvh Redaktionen
Sven Johansson:Är det säkert att åka till Mallorca 8/5-15/5 eller bör man vara på sin vakt och strunta i det. Mormor 85år skall med och hon kanske har större risk att bli smittad.
Jan Albert:Det går inte att säga hur läget kommer att vara den 8 maj. Äldre, som din mormor, löper normalt större risk att bli allvarligt sjuk i influensa och så kommer det säkert vara med denna influensa också om den får stor spridning.
Mitnick:Finns det någon förklaring, eller trolig förklaring, till varför dödligheten varit störst i vuxna individer? D.v.s. i princip tvärtom vad jag uppfattar att det brukar vara med andra liknande sjukdomar?
Jan Albert:Det är fortfarande väldigt oklart hur stor dödligheten är och hur den slår i olika åldrar. Vi är bara några dagar in i epidemin och det pågår intensivt arbete för att få en bättre bild av sjukdomen, framför allt i Mexiko. Utanför Mexiko har det varit en mild sjukdom hittills.
Camilla:Jag har en son(5 år) med nedsatt imunförsvar och vi har planerat att åka till USA i juni, hur hanterar vi riskerna? Även om vi inte åker till USA, vad ska vi speciellt tänka på?
Jan Albert:I dag går det inte att säga hur läget kommer att vara i juni. Om influensan kommer till Sverige så bör du kontrollera med din sons läkare hur du ska göra.
Linnea:Vad är det som gör svininfluensan så farlig om man jämför med en ”vanlig” influensa.?Vad gör detta virus kroppen, varför dör man?
Jan Albert:Det är ännu oklart om den är mer eller mindre farlig jämfört med en vanlig influensa. Arbetet med detta pågår. De osäkra rapporter som finns talar för att dödsfallen i Mexiko orsakats av lunginflammation.
Hulda:Är inte denna oro för svininfluensa väldigt överdriven? Det kommer ju nya influensor varje år utan att det blir så mycket väsen för det och denna influensa verkar ju knappast vara allvarligare än någon annan influensa.
Jan Albert:Jag tycker precis som WHO att det finns anledning till oro, framför allt då vi inte vet hur stort och allvarligt det kommer att bli. En skillnad mot den vanliga influensan som slår till varje år är att denna influensa har ingen människa i hela världen tidigare mött. Alla kan bli smittade, så är det inte med den vanliga då många varit drabbade tidigare.
carina:hej! undrar om bara dom som varit utomlans ska testa sej om dom har symptomer ? jag har svår luftvägs infektion som aldrig ger sej,har haft det länge , det blir bara värre och läkarna vet inte hur dom ska hantera detta? ska jag testa mej eller inte?
Jan Albert:Det är bara om man kan ha varit utsatt för smitta de senaste sju dagarna som det kan vara influensa, och det verkar det inte vara i ditt fall. Det är framför allt om man varit i Mexiko de senaste sju dagarna som man behöver testas.
per:Varför dör människor bara i Mexiko?
Jan Albert:Det verkar vara så att influensan drabbar de smittade hårdare i Mexiko, de smittade blir mer sjuka. Om det stämmer är det viktigt att ta reda på varför, men ännu är inget klart. Kom ihåg att vi bara känt till sjukdomen i fem dagar. Det kommer att ta längre tid innan vi får full klarhet.
Sepulcretum:Det är ju en viss mediahysteri med stora skrämmande rubriker och liknelser med Spanska Sjukan . Hur orolig är du själv över ett sådant skräckscenario?
Jan Albert:Det är inte så troligt att det ska bli lika illa som spanska sjukan, men vi som jobbar med det kan inte bara rulla tummarna och hoppas att det inte blir så.
Moderator:Chatten stänger om 5 minuter.
jens:vilka är de största riskgrupperna att bli smittade?
Jan Albert:Det är tyvärr alla som kan smittas och det är det som är problemet. Vilka som kommer att få allvarlig sjukdom är en helt annan sak och där råder fortfarande osäkerhet. Men det normala är att influensor är värst för gamla och personer som är sköra på annat sätt.
Linda:Vilka symptom ska man vara uppmärksam på och hur känner man skillnad på vanlig förkylning och svininfluensan, har ju skolbarn som alltid är mer eller mindre förkyld/snorig och hostig?
Jan Albert:Symptomen för just den här influensan verkar vara de samma som för vanlig säsongsinfluensa, det vill säga framför allt snabbt isättande feber, sjukdomskänsla, frossa, luftvägssymptom och ibland diarré. Den snabba och höga febern skiljer från vanlig förkylning, i alla fall när det gäller vanlig influensa. Vi är inte helt säkra på om det kommer att finnas några skillnader med den nya svininfluensan. Just nu kan du ändå vara ganska lugn då vi inte har några rapporterade fall i Sverige.
Yvonne:Är svinkoppor och svininfluensa samma virus? Yvonne
Jan Albert:Nej
Cecilia:Hej, Är det så att man inte kan få fram ett vaccin för en viss influensa förrän själva influensan finns? Det är inget man kan ta fram innan?
Jan Albert:Man måste först ha den nya influensan isolerad, sedan kan man göra vaccin och det tar minst ett par månader från dess att man bestämt sig. WHO fattar beslut om detta.
Birgit Norlin:När och var upptäcktes det att svininfluensan smittat från människa till människa första ggr?
Jan Albert:Samtidigt i Mexiko och USA, men viruset verkar ha funnits längst tid i Mexiko.
Marie:Om smitta upptäcks i vårt land, ska skolor,vårdcentraler osv stängas eller hållas i ”karantän”?
Jan Albert:Det går inte att svara på just nu, det beror på om det sker och hur allvarligt det i så fall blir.
Moderator:Kära lyssnare! Nu stänger vi chatten. Tack för alla era frågor. Jan Albert svarar på så många han hinner. Vi redovisar några av frågorna i programmet, ca 14.15.
Janne:Kan man vara imun mot influensan?
Jan Albert:Nej, tidigare genomgången influensa eller vaccination ger förmodligen ett väldigt litet skydd. Det är det som är ett av problemen då alla kan bli smittade
Maggan:Min dotter kom hem från Mexico 29 mars, hon var då dålig i magen och är fortfarande så, har lämnat test, visade inget. Om hon skulle bli förkyld nu, ska hon då uppsöka läkare, eller hur lång är inbubationstiden?
Jan Albert:Ingen fara, det har gått mer än sju dagar sedan hon kom hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".