Allt går sönder - Chinua Achebe

”Allt går sönder” av Chinua Achebe, är en klassiker om hur Afrika kolonialiserades. En historisk roman om hur Afrika kolonialiserades. Den handlar om en ibostam i byn Umoufia i Nigeria vid förra sekelskiftet. Huvudpersonen Okonkwo är en modig brottare men också en krigare som slår sina fruar. Efter ett dråp landsförvisas han och när han kommer tillbaka har de vita missionärerna byggt en kyrka i byn och kristnat innevånarna. Okonkwo gillar inte läget och det går till slut illa.

Läser du också månadens bok? Skriv till p4extra@sr.se och berätta vad du tycker om den. 

Allt går sönder

Boken beskriver hur den afrikanska kulturen och urgamla seder och värderingar upplöses av de vitas ankomst. Romanen belyser också starkt kvinnans situation i Afrika.

Den här boken används som lärobok i skolor över hela Afrika eftersom den berättar de svartas historia sett ur deras eget perspektiv. Boken är den mest sålda och lästa afrikanska romanen och har översatts till mer än 50 språk.

Chinua Achebe

Författare från Nigeria, född 1930, lever numera i USA. Hans debutroman från 1958 ”Allt går sönder” har blivit en klassiker. På svenska finns också ”En folket man” och ”Termitstackarna på savannen”

Lästips

Hur tycker du att Afrikas kolonisalisering förklaras? Varför klarar sig inte människorna i boken, utan blir kolonialiserade?

Bokvinnare

Kerstin Holst i Eskilstuna
Evert Melander i Norrköping
Maj-Britt Hansson i Brämhult
Gunilla Göhlman i Älvsjö
Ulla-Britt Johansson i Halmstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".