Jäst äppelsaft med kolsyra = cider

Cider görs genom att saften pressas ur äpplena och får jäsa innan den sötas och kolsyras.  Den stora skillnaden mellan fransk och brittisk cider är att den brittiska cidern ofta drar åt Ale-hållet medan fransk kvalitetscider påminner mer om ett fruktigt vin.

England

Westons Organic Cider nummer 1864 på Systembolaget

Storbritannien har en lång tradition av att förädla äpplen till cider såväl torr som söt. Den här ekologiska cidern kommer ifrån byn Much Marcle vilken ligger mellan städerna Birmingham och Cardiff. Producenten bakom heter H Weston & Sons och de har varit verksamma sedan 1876. Äpplena har efter plockning först sköljts ordentligt rena med vatten innan de hackas till en massa och pressats. Äppelmusten får sedan jäsa på gamla ekfat. Efter jäsning och lagring vilken även den sker på ekfat sötades och kylfiltreras cidern innan den slutligen kolsyras på flaska.

Doft: Ren och utvecklat fruktig med inslag av torkat gräs, fat och röda äpplen.

Smak: Torr med markerad syra och inslag av fat och röda äpplen.

Pris: 26.90 kr

Passar utmärkt till grillade ankbröst serverade med grönsallad och äppelchutney.

Frankrike

Sidre Brut nummer 1866 på Systembolaget

Från Normandie kommer Frankrikes bidrag till veckans cidertema. Normandie anses vara det område i Europa där den främsta cidern framställs. Den stora skillnaden mellan Fransk och brittisk cider är att den brittiska cidern ofta drar åt Ale hållet medan fransk kvalitetscider påminner mer om ett fruktigt vin. Detta har naturligtvis att göra med skillnader i framställningsmetoder, jäststammar och naturligtvis också vilka typer av äpplen som används. Producenten bakom Sidre Brut heter Eric Bordelet och han har tillverkat cider sedan 1992. Eric Bordelet var tidigare sommelier innan han sadlade om till cidertillverkare. Äpplena fick efter den manuella skörden ligga torrt och svalt i ett antal veckor innan de krossades och pressades. Jäsningen skedde under två månader och den andra kolsyrande jäsningen skedde på flaska.

Doft: Ren och inbjudande med inslag av örter, halm och mogna röda äpplen.

Smak: Torr och frisk med mängder av frukt som citrus, mogna äpplen, örter och gräs.

Pris: 99 kr

Passar utmärkt till crepes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista