Sparris och Lamm!

Carl Jan tipsar om ett tyskt och ett grekiskt vin som passar till sparris och lamm - i nämnd ordning.

Vitt

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2007 nummer 5810 på Systembolaget

Veckans vita vin kommer från distriktet Rheingau i Tyskland. Rheingau anses vara det område i världen där de främsta vinerna på druvan riesling framställs. Jordmånen består mestadels av skiffer, grus och sand något som verkligen återspeglas i de mineralrika vinerna. Producenten Kloster Eberbach är ett gammalt Cistercienmunkkloster som odlat vin i över 850 år, numera drivs vinmakningen av staten Hessen och de har några av de absolut bästa vingårdslägena i Rheingau i sin ägo. Druvorna till detta vin har efter skörd och pressning fått jäsa på rostfria ståltankar.

Doft: Ren och ungdomlig med mängder av mineraler, gröna äpplen och citrus.

Smak: Halvtorr med hög syra och härligt ungdomliga inslag av gröna äpplen, päron och citrus.

Passar utmärkt till kokt vit sparris.

Pris: 96 kr

Rött

Domaine Gioulis Cabernet Sauvignon Agiorgitiko 2007 nummer 95107 på Systembolaget

Veckans röda vin kommer från Grekland och då närmare bestämt från Korinth vilket är beläget på den östra sidan av halvön Peloponnesos. Även om vi vet att vin var en uppskattad dryck redan 2000 år före Kristus hos den minoiska kulturen är det inte många som känner till Grekland som ett modernt och välutvecklat vinland idag. Såväl inhemska druvor som internationella odlas och den moderna vinmakartekniken har slagit igenom stort. Veckans vin är en blend på den franska druvan cabernet sauvignon och den grekiska druvan agiortitiko. Vinet och druvorna bakom är ekologiskt odlade och klassificerade. Druvsorten agiorgitiko kallas också st george, och är den näst mest planterade blå druvan i Grekland..

Doft: Fruktig något bränd med inslag av mörka bär.

Smak: Torr och fruktig med syrliga toner av lingon och körsbär.

Passar utmärkt till brässerad lammbog med smörslungade vårprimörer och skysås.

Pris: 99 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista