Chatt med Anna Jansson

Deckarförfattaren Anna Jansson Lotta Bromé 24 augusti. Direkt efter intervjun chattade hon med P4 Extras lyssnare. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Moderator:Nu sitter deckarförfattaren Anna Jansson beredd - välkomna med frågor. Chatten pågår till 14.30
Synskadad:Jag har just lyssnat till din senaste bok. Jag blev fängslad. När planerar du att ge ut nästa bok? Vad för ny utkomna deckare kan du rekomendera?
Anna Jansson:Nästa bok kommer i juni 2010. Jag har just läst Inger Frimanssons "Råttfångerskan" Den kommer att bli en klassiker.
Linda H:Hur mycket kan du påverka filmatiseringen av dina böcker? Jag tycker främmande fågel var klart bäst i bokform!
Anna Jansson:Jag får läsa manus och komma med kommentarer. Jag har också pratat med Eva Röse och producenten om hur jag ser på mina rollfigurer och vad jag vill med min berättelse.
Per-Arne:Ivar Lo skrev en gång att deckare är "skäp mellan hårda pärmar". Något du vill kommentera? Hälsningar Per-Arne
Anna Jansson:Synd om Ivar att han inte fick läsa dagens deckare - det finns väldigt mycket läsvärt just nu. Kanske är kommentaren typiskt svensk - lite ankdamm så där. I tyskland behömmer man litteratur efter kvalifikation.
Linda H:Hej! Jag undrar vad du själv läser? Har du någon favortiförfattare eller bok att rekommendera?
Anna Jansson:Parfymen av Patrik Suskind ät min favo. Just nu läser jag Ur Vulkanens mun av Helena von Zweigbergk har bara några sidor kvar jag ska läsa på tåget hem, Råttfångerskan av Inger Frimansson är också kusligt bra.
Linda H:vad är ditt råd till alla vi som drömmer i smyg om att skriva en bok?
Anna Jansson:Skriv om det som är viktigt för dej, det du brinner för, låt igen läsa förrän du är klar, då skriver du på ett modigare sätt. När du skrivit lägg undan ditt manus en månad och läs igen med nya ögon. Skicka till många förlag samtidigt och låt dem veta att du gör det så läser de ditt snabbare. Missunsanheten är den bästa kryddan. Sen ge inte upp, ge inte upp, ge inte upp!!!
Haidi:Vilken är den första bocken med Maria Wern?
Anna Jansson:Stum sitter guden - den filmas i dag,
Gotländska i Sk:Sen många år har jag varit fängslad av både dina krönikor i Gotlands Allehanda och dina böcker. Särskilt nu när man själv är "båtflykting". Kommer du fortsätta ge ut dina krönikor i bokform?
Anna Jansson:Just nu hinner jag inte skriva krönikor - men kanske längre fram.
Annette:Tack för underbara böcker. Har funderat på var i Sverige Maria och Krister bor. Det kanske har framgått i någon bok som jag har missat.
Anna Jansson:Kronviken är egentligen Gnisvärds fiskeläge på Gotland. Maria bor efter separationen på MNorra Murgatan 14 i Visby.
Per-Arne:Har du fått inspiration av andra deckarförfattare, från Poe och Conan Doyle eller senare? Eller tar du allt ur egen fatabur?
Anna Jansson:Jag har plockat allt ur eget skafferi ;-)
Linda H:Kommer du att skriva någon annan typ av bok framöver?
Anna Jansson:Vet inte - jag funderar aldrig frammåt - är helt i det jag gör just nu. Nyligen skrev jag ett nummer av serietidningen Fantomen, det visste jag inte att jag skulle förrän han ringde från sin grotta och bad mej om det.
Tina T-son:Hörde intervjun med dig som träffade mitt i hjärtat. Miste min man för en månad sedan. Balanserar på en knivsegg. Kan man verkligen bli glad igen? Vill själv gå ut och skrika högt. Ge mig ett råd!
Anna Jansson:Det viktigaste rådet är att inte ta några stora beslut medan sorgen är som värst. Det märkliga är att man kan vara glad och ledsen samtidigt. Det som har hänt finns där men det betyder inte att allt är meningslöst. Jag tror det är bra att ge sig lov att skrika högt. En Stor kram Anna
Gotländska i Sk:Vad skriver du helst? Deckare, barnböcker, etik eller krönikor?
Anna Jansson:haf gillar variation. Att göra det jag just har lust att göra.
Linda H:Vem läser dina böcker innan dom går i tryck, har du tex andra författarkollegor som läser och kommenterar?
Anna Jansson:Tre poliser läser alltid så det blir rätt. Och mina döttrer och erik läser och korrigerar alla stavfel och inkonsekvenser. sen har jag ett par väninnor jag diskuterar med.
Linda H:Kommer du att besöka Stockholm/Huddinge området nånting framöver? Kan jag påverka mitt bibliotek kanske? Tack för bra läsning och lycka till med skrivandet.
Anna Jansson:Jag har inget i stockholm den närmaste tiden. Tjata på dem du ;-)
Moderator:Nu är det 10 minuter kvar av chatten. Välkomna med frågor!
Linda H:Du som är vårdutbildad- vad tycker du om svininfluensan? Ska vi vaccinera oss?
Anna Jansson:jag ska vaccinera mej.
per:Vilka av dina böcker ska filmas?
Anna Jansson:Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda tills vidare. De planeras som serie på teve fyra nästa höst.
Per-Arne:Du kanske kunde skriva en deckare om en influensa som inte är så oskyldig. Lika farliga som spanskan till exempel, och att terrorgrupp tänker släppa ut den med flit.
Anna Jansson:HAHAHA jag måste flabba. jag har skrivit Främmande Fågel som handlar om just det, fast inte en terrorgrupp utan... nrj, det kan jag ju inte avslöja.
per:Kommer du till bokmässan?
Anna Jansson:Självklart!!!
Anna Jansson:Tack alla trevliga människor för frågorna - vi ses, någonstans någon gång hoppas jag!
Moderator:Då avslutar vi chatten med deckarförfattaren Anna Jansson för den här gången.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".