Chatt om barnbarn 25/8

Första chatten med barnpsykologen Majlis Winberg Salomonsson handlade mycket om barnbarn. Och om mor- och farföräldrar. 

Hur gör man när kontakten inte är bra?

Moderator:Då inleder vi chatten med Majlis Winberg Salomonsson! Passa på att ställa era frågor.
Birgitta:Min gamla mor, 82 år har många barn och barnbarn i 20-årsåldern (18-33). Hon känner sej omåttligt bortglömd och är ledsen över att inte bli ihågkommen. Jag blir ledsen för hennes skull och vet inte riktigt vad jag ska säga och göra. Jag undrar om jag ska ta kontakt och förklara för de hur hon känner?
Majlis Winberg:Det vore en bra idé tänker jag. Viktigt att då ta upp det som en fråga ungdomarna och undersöka hur de tänker, att skuldbelägga dem är inte till någon hjälp.De kanske vill prata om hur de känner.
Anneli Nyqvist:Hej Ta även upp hur vi har det som inte får träffa våra barnbarn pga vårdnadstvister.
Majlis Winberg:En sorglig och inte ovanlig situation för morföräldrar och farföräldrar idag. Om det finns en chans, ta upp med föräldrarna att huvudpersonerna här, dem som inte får glömmas bort är just barnbarnen. De skulle ju inte behöva förlora sina morföräldrar för att mamma och pappa går skilda vägar.
Erika:Snälls Maj-lis och Lotta, varför ska stackars farmor tycka det är pinsamt att inte orka passa barnbarnen jämt - varför ställer hon inte frågan till sonen - varför vill inte han vara med sina barn? Det är väl han som ska ha dåligt samvete inför barnen, tror han inte att de undrar varför pappa alltid är med sin nya tjej istället för dem? Jag skäms för vår generation. Erika, själv småbarnsmamma
Majlis Winberg:En viktig synpunkt! Farföräldrar och morföräldrar ska kunna vara till hjälp med barnen, inte de som har huvudansvaret för dem.
Michael:Lyssnar just nu, har kommit in i programmet.Jag har ett jätteproblem med min mamma. Hon vill inte träffa mina barn. Hon har 6 barnbarn varar 3st är mina barn. Min syster har också 3 barn. Vad ska jag göra?
Majlis Winberg:Farmor vill inte träffa barnbarnen. Jag vet inte just denna farmors skäl men ofta hänger skälen inte ihop med barnbarnen. Ofta har det mer med relationen mellan de vuxna att göra. I så fall kan man behöva göra klart att här är det viktigt att sätta barnbarnen i centrum.
Moderator:Då är det tio minuter kvar av chatten med Majlis. Passa på att ställa era frågor!
eva:Hej, vi sa nej till att vara barnvakt, och när jag pratade med mitt barnbarn sa han att jag inte tyckte om han längre och han kommer inte hem till oss som han brukar. Han bor nära oss. Hur hanterar vi detta.
Majlis Winberg:Försäkra honom att ni älskar honom precis som förut men att ni har också andra saker som ni måste göra.Ge gärna konkreta exempel på sånt som vuxna måste sköta. Barn förstår en hel del! Tala också gärna med din son eller dotter om det hela.
Anonym:Vad säger man till barnen, 7år när farmor och farfar sällan hör av sig? Farmor jobbar inte men det gör farfar, men farmor är väldigt självupptagen. Sen när ddom väl kommer/hör av sig så ska allt vara sååå dant och förväntar sig att barnen ska släppa allt, inkl vi föräldrar också. Och gör vi inte det så blir det surt och så hör dom inte av sej på jättelänge igen. Vi föräldrar tycker bara att det är synd att de missar chansen att lära känna sina barnbarn, för det är inte barnvakt vi vill ha.
Majlis Winberg:Om farmor och farfar sällan hör av sig, ett problem jag har fått flera frågor kring, skulle jag vilja säga: kan barnbarnen höra av sig till dem? Skicka meddelanden på mail, chatta, eller ringa? Det är de vuxnas ansvar kan man tycka men när nu det inte sker kan detta vara en väg. Självupptagenhet kan man inte göra så mycket åt men det är viktigt att barnbarnen inte känner att det är deras fel!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".