Chatt med Owe Thörnqvist

Artisten och låtskrivaren Owe Thörnqvist gästade Lotta Bromé den 8 september. Och efter det blev det chatt med lyssnare. Läsa hela chatten här:

Helen:Hej Owe! Du är så cool, tack för all musik - så långt! Kram Helen Westman
Owe Thörnqvist:Tack för komplimangen Helen! Med sån publik är det här underhållningsjobbet ett stort nöje.
Eva:Hur orkar du, rent fysiskt? Motionerar du regelbundet?
Owe Thörnqvist:Ja, jag simmar, spelar golf och ror min fiskebåt. Och går regelbundet på gym. Dessutom håller jag mig i trim genom dansanta aktiviteter på scenen. Tre timmar på tiljan motsvarar lätt några rejäla träningspass på gymmet.
Moderator:Som ni ser är nu chatten med Owe Thörnqvist igång. Välkomna med frågor!
Tomten Lars:Hejsan, Owe! Många av dina låtar har ju verklighetsanknytning. Men hur stor del av texten i "Tomten Lars" är baserad på verkliga händelser? :)
Owe Thörnqvist:Min gamle musikerkollega Tompa Jahn, som var min duettpartner i bl a "Diverse Julbooggie", (1955, klassad av rockforskningen som den första helsvenska rocklåten)uppträdde ibland som tomte på julmarknader i Kungsträdgården och annorstädes. Han berättade att det fanns s k tomtegubbar på Sergels Torg, likaledes utklädda, som sålde s k gammal torr konfekt, som det heter i visan "Tomten Lars". Torr konfekt var kodnamn för knark. Alltså inga efterföljansvärda tomtegubbar.
Danne:I vilken stad/ort ligger ditt sommarhus i Florida?
Owe Thörnqvist:Lido Beach, Sarasota vid Mexikanska Golfen.
Thyra:HEJ Owe! Varifrån kom ideen till låten Varm Korv Boogie? Hur kommer du på alla andra och roliga vitstiga rim? Keep on going man - I love your songs. Ha en fortsatt skön tisdags-em!
Owe Thörnqvist:En korvgubbe som stod med låda på magen på Fyris torg i Uppsala. Rimmen är ett idéflöde som är lustbetonat. Dessutom nödvändigt för min verskonst, som bygger på ett humoristiskt bollande med ovanliga rim. En lustbetonad sysselsättning som har blivit liksom självgående.
Roger Westergre:Tjena Ove Sitter på min terass och tar ett glas vin och skrattar och trivs med att höra dig på radion. Var får du din energi ifrån ?
Owe Thörnqvist:Från kunskapen om att det finns lyssnare som du som gläds åt att jag finns och håller på med det jag gör!
Josephine i väs:vill först bara säga att du e bäst å störst å jag älskar din musik. Men skulle vilja höra vad du tycker om senaste tidens vandalism i Uppsala ?? Å en liten fråga till fr mej som jobbar med hemlösa..vad kan man göra för att hjälpa alla till ett bättre samhälle? Kommer på din *avskedskonsert* även om jag hoppas på många fler! Puss å kram fr Jossan <3
Owe Thörnqvist:En fråga för skolan och föräldrar att hantera. Upplysning, upplysning, upplysning om att vårda och värna vårt samhälle och våra livsmiljöer.
Monika Klingspo:Hej Vad var det för webbadress till den 21 sept?
Owe Thörnqvist:avaaz@avaaz.com
Ewa:Hallå där! 1. Hur får du till alla texter som alltid är så himla bra 2. Hur orkar du år ut och år in? TACK ialla fall för det vi alla fått ta del av MVH EWa
Owe Thörnqvist:Se svar till Thyra. Tack själv för att du lyssnar!
Moderator:Tio minuter kvar av chatten!
Eva:Minns du alla dina texter?
Owe Thörnqvist:Ja, egendomligt nog sitter de ganska präglade trots att det är några hundra.
Anna-Lisa:Kommer Du att turnera med den show som Du nu har på Scala-teatern?
Owe Thörnqvist:Det blir tre föreställningar i oktober -Södertälje, Västerås och Borås. Titta på min hemsida www.owethornqvist.com
Barbro:Hur länge har du varit gift ?
Owe Thörnqvist:24 år.
Siw:Dagny & Varmkorvsboggie är mina favoriter, kan än idag större delen av texten utantill. Min kompis Dagny är nog inte lika förtjust. Vem var "din Dagny"? Gillar dina underfundiga texter och härliga musik, Tack för alla bidragen!!!
Owe Thörnqvist:Det var ett kollektivt namn på de söta servitriser som jobbade på Café Sjuan, Dagny´s Booggiecafé, Bredgränd 7 i Uppsala
Hasse i Nässjö:Gjorde "lumpen" i Uppsala 58-59 på S1... ett nyrestaurerat I 8. Gjorde du"lumpen" där. Det gick många tokroliga historier om Dig där? Är dom sanna? Dansade på ett ställe som hette "Bluffen" Finns det kvar? Lycka till i fortsättningen. Har alltid gillat dig Min fru som gick bort för 5 år sedan hette Gun Vi var gifta i 44 år Lycka till i det fortsatta livet
Owe Thörnqvist:Det där är rena Bellmansskrönor!
Lennarth:Hej Owe På 50-talet hade Du revyer på ....källan nånting vid Svandammen tillsammans med Rune Ek. Vad blev det av med honom?
Owe Thörnqvist:Rune Ek bor sen många år på den franska Rvieran med sin hustru Gun som också var med i lokalrevyerna i IOGT-lokalen Nedre Slottsgatan 3 vid Svandammen under åren 1953-55.
Johan Månsson:I ditt yrkesliv, vad är det bästa du har gjort? Vad är du mest stolt över? Vilket är ditt bästa minne?
Owe Thörnqvist:Två stora händelse i min karriär var NR 1: när Uppsala Stadsteater producerade en hel musikal, byggd på 36 av mina klassiska hits, 1998, med namnet Svartbäckens Ros. Den gick i flera år och blev teaterns största publik- och kassasuccé genom tiderna. Nr 2: Rumbiaden i Engelska parken, En festivalidé som jag närt i flera år blev verklighet som jag fick en grundplåt till av Uppsala sta och som kommer att bli en årlig tradition. Music & Art festival, en idé om en familjefestival, generationsövergripande, där Uppsala och regionen kunde visa upp konst, kultur, konsthantverk och där lokala artister får uppträda 30/8 i år.
Owe Thörnqvist:Tack för alla frågor. Tack ni som lyssnade och välkomna till Scala t o m 4 oktober.
Moderator:Slut nu med chatt med Owe Thörnqvist. Tack för alla frågor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".