Kvarteret Negern får gå i graven

Kvarteret Negern i Karlstad är lika omdiskuterat på insändarsidorna i lokaltidningen som stadstrafiken. Lotta Bromé frågar stadsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Holm om han kanske har något bättre förslag på namn.

I samband med ombyggnationer i kvarteret Negern så började folk höra av sig till kommunen och tyckte att det var dags att byta namn. I nästa vecka tar stadsbyggnadsnämnden upp frågan och namnet kan komma att ändras

Håkan Holm, socialdemokratisk ordförande i stadsbyggnadsnämnden har fått ta emot reaktioner på namnet som har fått Karlstadsborna att gå i taket. Och var kommer egentligen det politiskt inkorrekta namnet ifrån.

Återkommande fråga

-Frågan har dykt upp med jämna mellanrum en gång om året. Första gången det diskuterades var 1984 efter en motion från (V), men då fick förfrågan om namnbytet avslag. Och eftersom det byggs mycket i kvarteret i dag så fortsätter frågan att bubbla upp.

Vad blir det nya namnet?

-Inte om vi får bestämma. Men det är ju ett politiskt beslut som ska fattas i nämnden, säger

Vad är det för fel på Kvarteret Negern?

-Namnet är otidsenligt. Vi kan inte ha ett namn i Karlstad som vi inte vågar använda. Det är ju oanständigt att ha ett namn som kan väcka anstöt hos folk.

Vad ska det heta istället?

-Vi kommer inte ge kvarteret något namn. Som det ser ut i dag så får kvarteret en fastighetsbeteckning istället.

Har det här blivit en het politisk fråga i Karlstad?

-Het och het vet jag inte. Men det verkar som att den borgerliga sidan tycker att namnet gott kan få vara kvar, säger Håkan Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.