Samhället gör oss handikappade

DHR brukar ju utläsas "De Handikappades Riksförbund" - men ett av förslagen på förbundsmötet i Göteborg är att ge bokstäverna en ny betydelse.

Maria Johansson som är ordförande i DHR anser att ordet handikappade som använts i namnet i 40 år, är föråldrat. Istället vill hon att förkortningen ska stå för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet.

Byt ut föråldrat begrepp

Marias är av den åsikten att det inte är personerna som är handikappade utan att handikappet uppstår i mötet med en miljö som inte är anpassad för funktionshinder.

Samhället dåligt anpassat

Problem för de som är rörelsehindrade eller begränsade av handikapp uppstår främst i en del äldre byggnader, men också i de fall när det byggs nytt där man inte tänkt på funktionshindrade.

Sverige sämre än andra länder

I Norge har det till exempel redan beslutats att bristande tillgänglighet är diskriminering. Så är det också i USA och Australien, men i Sverige sker ingen förändring trots flera utredningar.

Med bloggen som verktyg

Maria har bland annat bloggat om att hon bojkottar affärer som inte är tillgängliga för människor med funktionsnedsättning.

- Egentligen är det av rent praktiska skäl - jag kan ju inte gå dit. Affärerna borde tänka på att anpassa sig - även om det kostar att bygga om förlorar de ju intäkter genom att stänga rörelsehindrade ute. Det finns 600.000 rörelsehindrade i Sverige varav 100.000 sitter i rullstol.

Maria har en medfödd skelettskörhet och har suttit i rullstol sedan hon var sju år. Hon berättar att hon själv är uppfostrad till tron på att allt ändå är möjligt.

- När jag blev vuxen och skulle ut i livet insåg jag att det inte var så. Det blev en krock. Jag undrade mycket - varför är det så här? Varför kan inte jag göra det jag vill?

I P4 Extra pratar Maria med Lotta Bromé om hur hon tror att samhället kan komma att förändras. Och vad hon tror krävs för att skapa en vardag där det inte finns några egentliga hinder kvar för människor med funktionsnedsättningar.

Maria Johansson

Maria har en medfödd skelettskörhet och har suttit i rullstol sedan hon var sju år.

Hon den näst yngste kvinnliga ordförande i DHR sedan starten för drygt 80 år sedan.

Hon har ett förflutet som webredaktör, skådespelerska och frilansskribent och har tidigare arbetat som ombudsman på DHRs förbundskansli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".