Chatt med juristen Richard Austadius

Richard Austadius arbetar som familjejurist och svarade på era frågor om arvsrätt, gåvor, testamente och äktenskap.

Här kan ni läsa chatten.

Moderator:Då startar vi chatten med familjejuristen Richard Austadius. Den pågår i 30 minuter fram till 15.30. Passa på att ställa era frågor.
Undrande:Fick kallelse till boredning, var ej närvarande, men datumet på boutredningen var ett annat. Bör inte ändring av datum medddelas till arvvingarna skriftligen. Vilka regler gäller?
Richard Austadius:Hej Ja, kallelse till bouppteckning skall ske till ett tillfälle enl Skatteverkets regler. Man kan lämna fullmakt eller s k kallelsebevis i efter hand, om man är överens.
en orolig:Hej mina föräldrar är avlidna,vi är 2 syskon som har ärvt en sommarstuga.Jag vill sälja men mitt syskon vägrar,kan det bli tvångsförsäljning?hon vill lösa ut mig med en rimmlig summa,men jag tycker att en mäklare ska sälja den istället för jag vill få ut mera pengar för den. kan hon neka till en sådan försäljning.mvh EN OROLIG
Richard Austadius:Eftersom ni inte är överens, kan det inte bli ett skifte. Normalt sker utlösen till marknadsvärde, minskat med fastighetsskulder och ev latent skatt. Värdering ska ske av sakkunnig, mäklare eller värderingsman. I värsta fall måste ni ha en skiftesman via tingsrätten.
Maria Gustafsso:En mor har 3 barn. En av barnen har lånat 100 000 kr av mamman.Det finns skrivet papper på detta. Mamman dör,vad händer med pengarna?Hon som lånat pengarna har inga bankmedel, bara en fastighet.Blir hon satt i konkurs? Blir de andra syskonen arvslösa?
Richard Austadius:Hej, fordran på barnet är en tillgång i bouppteckningen. Enl en särskild regel i ärvdabalken så tillskiftas barnet denna skuld, som det svarar för och arvet blir mindre av övriga tillgångar i dödsboet. Ev. får fordran skiftas ut mellan övriga barn.
Gunilla:Vi är 4 syskon som inte kan enas om gravsten till vår pappas grav. Tre av oss är eniga, kan vi tre bestämma!
Richard Austadius:Hej I princip inte. Men om ni gör det, så blir det ett avtal som ni svarar för mot begravningsbyrån, och får betala ev själva.
Petter:Hur värderas fastigheter och mark i en bouppteckning? Tar man upp taxeringsvärdet eller måste allt värderas?
Richard Austadius:Hej Enl Skatteverkets regler från 2005 tas numera upp marknadsvärde i boupppteckningen för alla tillgångar per dödsdagen. Men för att underlätta accepterar skatteverket taxeringsvärdet. Dock sker arvskiftet till marknadvärde om ni inte avtalar annat mellan arvingarna.
Birgitta:Kan en förälder med flera barn ge bort allt eller sälja till underpris till endast ett av barnen.
Richard Austadius:Hej Finns inget hinder iofs. Om det sker, så kommer det att behandlas som gåvor och framtida arv, dvs avräknas på barnets arvslott vid framtida arvskifte. Om inte annat har bestämts vid gåvotillfället. Blir boet tömt så finns regler om sk förstärkt laglottsskydd som innebär att övriga barn har rätt till sin laglott ur gåvorna, under vissa förutsättningar.
Marie Svensson:Om man har äktenskapsförord, påverkar det arv (mellan makar-endast gemensamma barn) vid dödsfall . Ärver man varandra helt?
Richard Austadius:Ja, det reglerar inte arvsfrågan. Enligt lag ärver makarna ändå framför gemensamma barn.
Birgitta:Kan man bestrida en bouppteckning ? Vår mor gick nyligen bort utan tillgångar av värde,vi är tre syskon +en avliden syster som har två barn,den ena av dom påstår att vår mor hade mer tillgångar än vad som är uppgivet i dödsbot,vikket inte är sant,även hon blev kallad till bouppteckningen,men kom inte .Vad kan hända,måste allt göras om eller ? M.V.H Birgitta
Richard Austadius:Hej Det finns möjlighet att överklaga skatteverkets registreringsbeslut inom 3 veckor från registreringen. Men oaktat det, Ni har gjort en boupptecking, då ska man göra en tilläggsbouppteckning inom 3 månader från det att de nya uppgifter framkom. För sådana gäller samma regler som för huvudbouppteckningen. Är frågan tvistig ankommer det på den arvinge som påstår att mer tillgångar finns att bevisa det. I annat fall måste bouppteckningen inte göras om.
Ulla-Britt Fors:Min dotter är gift med en engelsman (har kvar sitt engelska medborgskap). Bor i Sthlm. Han har 3 vuxna söner. Om han avlider får min dotter bo kvar i villan då? Eller måste han skriva ett testamente? MVH
Richard Austadius:Hej Eftersom han är engelsk medborgare, kommer den arvsrätten att styra fördelningen av arvet. Osäker hur makes arvsrätt är utformad där. Det måste ni kolla upp. Testamente kan de alltid upprätta, och bör väl göra.
Moderator:Då är det tio minuter kvar av chatten. Richard Austadius kommer att svara på så många frågor han hinner med.
barnbarn:Är det någon bestämd tid innan en bouppteckning ska vara klar. Det har dragit ut på tiden över två år. Lite jobbigt att den inte blir klart
Richard Austadius:Hej Normalt sett ska den vara klar senast inom 4 månader från dödsfallet och ingiven till skatteverket. I annat fall måste man begära anstånd. Det borde de har ha gjort. Om det föreligger tvist, eller annat skäl, så ska man underätta skatteverket. I slutändan kan skatteverket förelägga vite.
Monica Wallin:Hej Richard. Var placerar jag mitt testamente så det hittas efter min bortgång. Lever ensam. Går det att registrera det vid mitt äktenskapsförord vid tingsrätten? Jag är gift men "särbo" inga barn men har 800 tusen så jag behöver hjälp med ett testamente. Vill inte att makens släkt skall ärva mig, hur gör jag för att undvika detta?
Richard Austadius:Hej Det finns ingen officiell registrering hos myndighet av testamente. Nej, det går inte att registrera vid tingsrätten med äktenskapsförord. Familjens jurist har en privat tjänst, som jag hänvisar till. Mot en avgift förvaras originalet och det garanteras att det kommer fram i samband med dödsfallet.
Peter E:Min sambos pappa skänkte ett halvår innan han, efter lågnvarig sjukdom, dog "sin" halva av deras gemensamma villa som gåva till sin nuvarande fru. Vid bodelningen hade hon därför 2 miljoner i tillgångar och han 70.000:-. Kan man verkigen skänka bort ett genemsamt boende? Vi uppfattar det som att sambon inte får sin laglott...
Richard Austadius:I livstiden finns det inga formella hinder mot sådana här gåvor. Men barn har ju sin laglott, och talan om förstärkt laglottsskydd ska ske inom 1 år från att huvudbouppteckningen avslutades. Därtill kommer att gåvan som sådan kanske kan angripas om han inte var frisk vid det tillfället. Om de inte går med på en överenskommelse måste ni väcka talan. Då bör ni kontakta ett juridiskt ombud.
Lars Olof Hamma:Är ett testamente giltigt om det är fastställt att det är en kopia och inte en originalhandling?
Richard Austadius:Hej Testamente skall alltid fram i original efter dödsdagen. Finns en kopia så kan den ändå bli giltig om det kan utredas att den överensstämmer med den avlidnes vilja. Om allla arvingar godkänner den blir den också giltig.
Moderator:Då avslutar vi chatten och tackar Richard Austadius och alla er som skrivit in frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".