Chatta med Ian Wachtmeister

Företagaren och författaren Ian Wachtmeister var gäst hos Lotta Bromé. I chatten efteråt handlade det både om fotboll, musikaler och politik. Läs hela chatten här:

Moderator:Nu öppnar vi chatten med Ian Wachtmeister. Välkomna med frågor!
Olle Nygren:Ian! Har alltid undrat varför du, som kommer från en fin och välbärgad familj, från näringslivet , lagt ner så mkt tid på samhällsengagemang. Att du talat för vanligt folk och varit vår röst. Trots risk för att få det "svårt" i tex affärsliv m.m. Bra jobbat hur som helst!! Röstade på dig 1991.
Ian Wachtmeister:Anledningen är att jag är uppfostrad så, dvs. att tänka på andra och ställa högre krav på mig själv än på andra. Dessutom är jag en vänlig person!!
Janne E:Går Sverige mot ett tvåpartisystem pga alliansbildningarna?
Ian Wachtmeister:Det skulle kanske vara bra, men kommer inte att hända.Så fort de blir två, dyker några nya upp!
Robert Jesperss:Finns det någon hemsida där man kan få reda på mer om boken?
Ian Wachtmeister:Hemsidan heter www.iansrebeller.se Dessutom bloggar jag http://ianwachtmeister.wordpress.com
Lennart Ulander:När kommer du att refera en fotbollsmatch i radion?
Ian Wachtmeister:Så fort jag får erbjudandet!
Mats:Tack IAN att den finns en sådan härlig gnista som du sprider. Kommer ihåg när du gästade Hagge Geigert i hans tv-program för länge sedan. Jah uppskattar din humor och berättar- glädje.
Ian Wachtmeister:tack - jag tycker om när jag märker att jag kan gjädja andra
Mia:Vill gratulera till din nya fru.Hur gammal är hon?!?Var träffades ni första gången?Själv är jag 20 år yngre än min man men han är betydligt vitalare än mig!!
Ian Wachtmeister:Hur man träffas och varför är sådant som varje par ska hålla för sig själva. Vitaliteten kommer av kärlek, skratt och intellektuellt engagemang
Lotta:Hej, vad kul att höra en person i radion som inte bara sitter och vill bli omtyckt, utan har en egen åsikt. Du hänger väl med ett tag till hoppas jag?
Ian Wachtmeister:I första hand har jag tänkt köra hårt tills jag fyller 92 år...
ouikard:Hej Ian. Vad gillar du Galensakaparna/AfterShaves show, "Grisen i säcken"? Jag tycker det är en lysande skildring av "Ny Deodorant".. Tack
Ian Wachtmeister:den är en av mina absoluta favoriter. De är geniala artister!
Kalle:Ian, vilken tror det blir den viktigaste valfrågan 2010?
Ian Wachtmeister:Dem som är bäst på att regera och alltså mest trovärdig. Politiskt är ju de flesta socialdemokrater... Borg skulle kunna sitta kvar vilken regering det än blir i övrigt
wolfgang handl:Børjan av 90 talet var fint. En trevlig "nystart" på "etablissemanget" i Riksdagen. Det har visat sig att idag har "lite" frukter vuxit fram i Riksdagen, jag tror det ær effekten av ert intensiva och framåtanda. Kommer du tillbaka i politiken?
Ian Wachtmeister:Idag finns det många sätt att agera politiskt. De stora medierna lyckas inte längre styra åsiktsbildningen. Se på Piratpartiet, FRA revolutionen mm Jag kör hårdare och hårdare med bloggen och insändare i nättidningar. De stora tidningarna censurerar allt jag sänder dem!!
Kalle:På tal om fotboll - vilket lag vinner allsvenskan i fotboll?
Ian Wachtmeister:Eftersom varken BP eller Örgryte (mina favoriter) har en chans, så blir det AIK
wolfgang gøtebo:Ian, har du læmnat politiken? Ingen återkomst? Jag saknar dig/er (børjan av 90-talet)
Ian Wachtmeister:Inte som riksdagspolitiker. Men varför inte EU-parlamentet?! Min polare Alf Svensson är ju redan där och i Europa har man inte gripits av den ack så svenska åldersnojan.
Karina Nilsson:Hej Ian, ska du inte kandidera till EU-parlamentet? Du behövs där.
Ian Wachtmeister:Jo, som sagt är det en kul idé....
Eric:Läste dina böcker från din tid som politiker. Bästa böckerna jag läst någonsin! Som jag skrattade. Ska den här boken ses som din sista?, ett slags politiskt testaemente?
Ian Wachtmeister:Den nya boken "REBELLERNA - en historiebok av IW" är mycket mer av memoarbok än de andra, men den är uppkäftig OCKSÅ och ni får träffa en mängd personligheter som är intressantare än jag själv...
Johan M:Du är mer en dubbelt så gammal som jag och jag börjar känna mig gammal ibland :-) Hur känns det att ha upplevt så mycket av det vi idag kallar för historia? Apropå musikaler så hade jag hoppats att du skulle nämna Cats, har du sett den? Ska se Les Miserables när jag har tid och den kommer på ett språk man förstår...
Ian Wachtmeister:Les Miserables, Mama Mia och den där med alla på rullskridskor är mina favoriter. Ålder är en sak man känner... STARLIGHT EXPRESS hette musikalen
Moderator:Tio minuter kvar av chatten! Ställ din fråga nu!
Chris Jonsson (:Saknar du tiden med Ny Demokrati?Själv gör jag det.Jag var partimedlem från Finspång.Var med på stämman i Västerås.Jag var på valturné i alla städer och mindre byar med en partikollega för att dela ut material.Det var en kul tid.Synd att det tog slut så fort.Dig skulle jag vilja ha som föreläsare när man vill starta företag.Du har en underbar entusiasm när du talar och företagande är väl din grej.
Ian Wachtmeister:NY Demokrati gjorde mycket nytta och vi hade väldigt roligt. Folkets kärlek blev vår belöning. Jag har varit i nästan varenda by i Sverige. Det var vårt sätt att visa ALLA vår respekt.
Göran Almqvist:Var facklig företrädare SIF 1977 på Alufa Strömsnäsbruk-som Du var med att sälja vidare. Vilket vi tyckte va skit då men bra senare Då var Du VD för Gränges Aluminium-Skriver Du nåt om denna tid i din bok?Al -mötena på Västerås Stadshotell-Oförglömligt trevligt.I vilken bok i så fall?
Ian Wachtmeister:Nej jag sjkriver inte om just det, men det finns fler böcker i rockärmen. Jag har upplevt så mycket spännande och vill gärna dela med mig
Tim:Finns det en risk för att politiker på allvar börjar reglera Internet och människors möjligheter att kommunicera?
Ian Wachtmeister:Politikerna vill säkert försöka men de kommer inte att lyckas. Vi är för många som har ögonen på dem och vi sover inte. Snart dags för politiker att börja lyssna!
wolfgang handl:Førresten, vilket fotbollslag håller du på?
Ian Wachtmeister:Som sagt: ÖIS, därför att min vän skådespelaren Fredrik Ohlsson har sagt till mig att göra det! och BP därför att min frus son Håkan Malmström spelade där. Nu är han proffs i Norge.
Jens Andersson:Kan man köpa de färgglada Nyd slipsarna i någon butik idag?
Ian Wachtmeister:Hörde att de har gått på auktion för 5000 kronor
Jesper Robertss:Var kan man få reda på mer om din nya bok?
Ian Wachtmeister:www.iansrebeller.se
wolfgang gøtebo:Ian, kom tillbaka! Har du læmnat politiken?
Ian Wachtmeister:Jag kommer alltid tillbaka. det är 16 år kvar till jag blir 92 år!!!
Moderator:Tack för alla frågor till Ian Wachtmeister. Nu stänger vi chatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".