1 av 2
2 av 2
Nicolas Sarkozy på diet.

Bantande presidenter

I Frankrike har president Sarkozy tagit till nya knep för att han och hans politiker ska bli mer populära hos franska folket. Nu räcker det inte att göra sitt jobb man ska göra sitt jobb och se snygg ut också.

Med oss på telefon från Paris har Lotta Bromé frilansjournalisten Johan Tollgerdt som är bosatt i Frankrike och berättar mer om vad det den nya bantningshetsen bland politikerna handlar om.

Det började med att Sarkozy började jogga och gick ner sju kilo, något som inspirerat flera andra av hans politiker att göra detsamma.

Kocken skvallrade

Men nu har det läckt ut uppgifter, framför allt från politikernas kock, om att detta i själva verket sker på uppmaning av Sarkozy som inte vill att hans politiker ska bli tjocka.

Kocken har blivit tillsagd att laga särskild smalmat, mest soppa och grönsaker.

Viktigt att vara smal

I Frankrike är det extremt viktigt att vara smal och snygg men Sarkozys utseendehets har också skapat en del polemik och kritikerna menar att politikerna borde bry sig om viktigare saker och koncentrera sig på att göra sitt jobb istället för att lägga tid på ytligheter.

Bruni finger med i spelet

Man undrar också om Sarkozys fru, fotomodellen Carla Bruni kan ha ett finger med i spelet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".