Stress på jobbet kommer som på beställning nu när sommaren är slut. men håll huvudet kallt säger "Stressdoktorn".

Håll huvudet kallt i höst

Sluta stressa över att sommaren är slut. Så här behåller du geisten i höstmörkret - Stressdoktorn Tomas Danielsson - besökte P4 Extras studio och lär oss att tänka om och tänka rätt!

Det handlar om att se fördelar med årstiden vi befinner oss i. 

Dåligt blir bra

Bor man i ett hus har man tillexempel klippt gräsmattan för sista gången. Har du dessutom tagit in trädgårdsmöblerna behöver du inte heller ta in dynorna en enda gång till när regnet sakta strilar nästa gång. Tänk på det!

Villaägaren kan, istället för att gnälla om att man inte kan grilla mer, tänka på att man nu slipper ta hänsyn till vattning av trädgården.

Håll huvudet kallt på jobbet

När det gäller arbetet - man får överleva att man får bära ytterplagg på lunchen. Stressen på hösten ökar inte, det är vi i våra huvuden.

Planera

Vad gäller julstressen kan man börja köpa julklappar redan under sina höstpromenader.

Det handlar om en mental struktur och om att prioritera. Stress är inget som smittar, det är något man väljer, med undantag för onda tillstånd som man inte kan påverka som arbetslöshet och sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".