Chatta med Peter LeMarc

Låtskrivaren Peter LeMarc hälsade på hos Lotta Bromé 15 oktober. I chatten efteråt fick Peter många frågor om låtarna och om turnén nästa höst. Läs hela chatten här:

Moderator:Välkomna till chatten med Peter LeMarc!
Anette Herrgård:Vi är ett tjejgäng som var och såg dig på Karlssons (tror vi det var) i Sthlm. Vi hade "gått i gång" fullständigt på "Jag ska gå hel ur det här" (som Lotta tack o lov spelar just nu) Men vilket var året?? Vi tjafsar mycket om detta. Du är bäst! Anette
Peter Le Marc:Hej Anette! Karlssons, hm. Det finns två år att välja mellan. 1987 eller 1990. 1990 hade jag hatt, den bar jag inte 1987. Var det till hjälp?
Daisy:Ditt sommarprogram var så bra och Din tolkning av "De sista ljuva åren" var jättebra. Jag försökte få tag på den, men överallt där jag kom fram sa dom att det var bara för den här gången. Jag vet att Du sa det i programmet men jag försöker igen. Varför kan jag inte köpa den någonstans. Kan Du inte tänka om?
Peter Le Marc:Nja, jag tyckte det var lite kul att kunna presentera något exklusivt i det programmet. Men jag vet att inspelningen finns någonstans på YouTube, så där kan du ju ändå höra den.
Marit:Du äger! Du är kanonbra! Min husgud!! När kommer du till Östersund??
Peter Le Marc:Tack. Det blir tyvärr inget Östersund under nästa turné 2010. Men kom ner till Sthlm, vet jag! Cirkus är väl ett trevligt ställe?
Ditt efternamn:Jag som språk och textnörd, stör mig ibland på hur man uttalar ditt namn, som frankofil vill jag (och fler med mig) säga "lö Mark", hur anser du själv att det ska uttalas? Keep-up the good work för att bruka en klyscha, din musik har följ mig och min bror under många år! Fredrik Lidby
Peter Le Marc:Uttala det hur du vill. "Du där", funkar också.
Mia:Hej! Vill bara att du ska veta att du varit min mammas idol ända sen din första platta. Detta gör att både jag och mina tre syskon kan nästan alla dina texter utantill. Vi har skämtat rejält om detta. Ingen av oss har varit särskilt förtjusta av din musik tidigare, men nu funderar jag på att köpa din samlingsplatta. Jag är 29 nu och har nog växt in i din musik nu! Du har lagt soundtacket till vår brandom litegrann! Kram på dig!
Peter Le Marc:Stackare! Fanns det ingen som kunde ringa BRIS? Anyroad, välkommen till min musik!
Fröken frågvis:Hej Peter , jag vill börja med att tacka dig för alla dina vackra sånger ! En del av dem hör man inte i radion . "Låt dom vackra leva" - "Hud mot Hud" - " Hur högt måste jag ropa" är tre av dessa, varför tror du det är så ? Du har så många sånger med värdefullt budskap som inte lyfts fram - hoppas det kan bli ändring på det -kanske på nästa turné ? Du har en otrolig röst - Hur gör du för att hålla den i "trim" ?
Peter Le Marc:Tack. Ingen aning. Det får du nog maila någon på radion om.
G:Hej Peter , tack för alla dina sånger dom rullar ofta i vår spelare . tack för att du skrev 100 Sånger boken , det har varit en upplevelse att läsa den . Vi fick nostalgitrippar att läsa och samtidigt spela igenom dom plattor vi har . Liveplattorna med dig tycker vi är givna på en "tvåmansfest " och riktiga humörshöjare ! Om du själv får välja , två cd´s ur din cd katalog som du vill lyfta fram mer än andra , vilka hade du valt och varför ? Välkommen till småland på turné ? mvh / G
Peter Le Marc:Hm, svår fråga. Jag är mycket förtjust i "Sjutton Sånger", men om man tycker den blir för seg finns ju alltid senaste live-dubbeln!
Eva i Höganäs:Vilka städer kommer du att lägga din turné i ? Är det något som är bestämt... STOR KRAM
Peter Le Marc:Det är early days, inte så mycket planerat i detalj än. Jag vet att Sthlm, Gbg och Lund eller Malmö är aktuella.
William:Hej Peter ! Tack för all god musik som du har skapat , vad gör du när du är ledig ? Kan du vara ledig eller är du alltid låtskrivare dygnet runt ? Har du Hobbies Tycker du om att laga mat ? Inreda fixa med huset ? kram / från William
Peter Le Marc:Mitt största intresse är musik. Så att ligga i soffan och digga bra plattor blir mitt första svar. Jag ser även mycket film, oftast en per kväll. Och sedan läser jag en hel del böcker. Gillar även skogspromenader och mysiga hemmakvällar. ;-)
Johan:Hej Peter! Jag missade dig i Trollhättan 1993 och grät en skvätt när jag missade din förre turne. trodde aldrig att du skulle köra igen så kort efter! Denna gången missar jag den inte!! Nu till frågan: Vilken är din favoritlåt och varför? Hälsningar Johan
Peter Le Marc:Hej Johan! Det är omöjligt för mej att svara på. Däremot finns det en del låtar jag kanske tycker jag skulle undvikit att spela in...
Stephan i Tranå:Hej ! Var hittar man vika ställen du kommer till under din kommande turne ?? Tack för alla bra låtar !!
Peter Le Marc:All information om min turné 2010, ja allt som rör min musik, hittar man ALLTID först på min hemsida: www.lemarc.se Gå in i gästboken, den funkar som ett forum och där skriver jag alltid vad som är på gång innan det når tidningarna.
Fröken frågvis:HEj Peter ! jag har läst att det ska komma en samlingsbox med dig till Jul ? Vad kommer den innehålla ? mvh Gsan
Peter Le Marc:Hej Gun. För det är väl du? Boxen kommer efter nyår och innehåller de skivor jag gjorde 1987-1997. Remastrade - som att höra dem för första gången. Dessutom späckade med outgivna låtar.
Thomas:Hej Peter! Så kul att du ska spela live igen. Har du bestämt vilken typ av sättning du ska ha? Fullt band, eller blir det mer "unplugged? Mvh Thomas i Sundsvall
Peter Le Marc:Fullt band. Alltså inte berusade musiker (mer än av spelglädje), men hel orkester.
Carina:Var kan jag se turnéplanen?
Peter Le Marc:När det finns en sådan: på min hemsida (lemarc.se)!
Kerstin Nordgre:Hej Peter ! Hur kommer man med i din fanklubb? Du var jättebra som sommarpratare, med både prat o musik. Ha det bra! Hoppas kunna höra dig på din turne.
Peter Le Marc:Jag har ingen fan-klubb. Men en hemsida, där det ställs till med fest då och då.
Hasse G:Hej Peter! Hur mycket lyssnar du på Van Morrison?
Peter Le Marc:Inte så mycket längre, men i mina tonår betydde han en hel del för mej.
lisa:Först vill jag bara stämma in i den allmänna hyllningskören, dina texter är unika och fantastiska. Men vad betyder tootoolah????? En sång som för övrigt är en favorit för mig
Peter Le Marc:Texten till Tootoolah skrevs våningen under studion, medan bandet körde ackorden om och om. Jag gick ner på skivbolagets kontor och snabbskrev texten. Tootoolah...tja, det bara kom, det betyder ingenting. Eller allting. Det du vill det ska betyda.
Johan M:Vad skiljer låtskrivande från annat kreativt arbete? Måste man vara kunnig och driven inom musiken för att kunna skriva bra låttexter?
Peter Le Marc:Man måste nog öva, träna och få erfarenhet inom vilket yrke man än väljer. Låtskrivande är ingen skillnad. Det är bara att jobba på.
Rita wilson (He:Hej Peter Det var längesedan, vi kanske skulle ge ut din första inspelning på brorsans rullbandspelare? "Jana banana hängde i grana" kommer du ihåg? Lycka till din barndomskamrat Rita
Peter Le Marc:Hej Rita! Kul att höra av dej. Var på Staveredsgatan förra lördagen. Menar du att det finns sådana inspelningar? Det vill jag höra!
Kerstin Åhlande:Hej Peter! Vill bara ge en eloge till dig för din öppenhet kring din livskris och allt som det för med sig!! Kan känna igen mig i en del av detta. Tack och lycka till framöver!/Kram från Kerstin
Peter Le Marc:Tack.
PeO Nilsson:En mycket bra intervju av dig idag,men så är ju LB en helt underbart bra reporter,det kändes som jag satt och smyglyssnade på några som satt vid bordet intill.Och tack för en kanonkonsert på KH i Göteborg 2007...och den på El Toro i Uddevalla på 70-talet....
Peter Le Marc:Lotta regerar!
staffan i väner:Tjena Peter,Skönt att ha dig även i bokform,Du har ingen ide om en kokbok som min andra husgud Plura gjort.Sköt om dig
Peter Le Marc:Nej, jag lagar så sällan mat.
Fröken frågvis:Hej Peter ! Du skriver att du ser på mycket film kan du ge nåt filmtips ? / G
Peter Le Marc:De andras liv. Se den!
Gunvor Solander:Fanns det en mjölkbutik på andra sidan älven som brann? Gunsan 2
Peter Le Marc:Det fanns en mjölkbutik på Kungsgatan i Trollhättan, så långt stämmer låten (LJW). Branden hittade jag på.
Roger (41) o Re:Tjena Peter! Jag och min dotter lyssnar ofta på dig i bilen och sjunger. Det tog inte många turer innan hon kunde totoohla utantill. Vi hoppas att din turné, som givetvis blir en succe oavsett om du kräker timmen innan eller inte (lol), kommer ner till skåne oxå. Ha det gott Hälsningar Roger o Rebecka
Peter Le Marc:Skåne blir det, det lovar jag!
Anna:Hej. Undra om Vänta dig mirakel och Det finns inga mirakel hörde ihop på nåt vis....? Tack för underbara texter och suverän musik, Peter!
Peter Le Marc:Nej, inte alls, det är två helt olika låtar. Det råkade bara falla sig så att titlarna säger emot varann.
Karin:Vilket instruent använder du när du skriver musik? Gitarr, piano...? Och vad kommer först för dig, texten eller musiken?
Peter Le Marc:Både gitarr och piano. Jag är rätt kass på båda instrumenten. Text eller musik? Oftast samtidigt, men ibland kommer ett textuppslag först, andra gånger en musik-idé. Det står mer om detta i boken. Läs gärna den! (Lite smygreklam).
Tommy:När träffade du plura första gången
Peter Le Marc:När mitt Göteborgsband Box 81 var förband till Eldkvarn. När kan det ha varit? 1979 eller 1980.
Christer:Hallå Peter, har enligt min mening din bästa skiva, MARMOR i ett perfekt skick i vinyl, spräkligt färgad,va gillar du den skivan?
Peter Le Marc:2 eller 3 bra låtar. Resten är skräp.
Marina:Uppfattade inte vad din bok heter, finns den att köpa? Marina
Peter Le Marc:100 Sånger Och Sanningen Bakom Dem. Utgiven av Norstedts. Finns i varje välsorterad bokhandel!!!
:hej Jag är en kille som undrar vad du har som gör att många tjejer och kvinnor avgudar dej. Janne
Peter Le Marc:Det där stämmer nog inte riktigt. På turnén 2007 träffade jag killar i 18-årsåldern, damer runt 60 och allt där emellan.
S:Tack för att du finns! Din musik hjälper i alla sinnestämningar......Du inspererar och ger ny vinklar på tillvaron o skriver underara metamorfoer. /S
Peter Le Marc:Tack, jag tar det till mitt hjärta.
Mathias Elvings:Hej. Jag blev lite besviken när du gjorde skivan lemarc gör lemarc eftersom du önskade att de låtit så istället. Det kändes lite träkigt eftersom man älskar de ursprungliga versionerna och har mycket minnen till dem.Det ger också lite känsla för tiden och soundet då de skrevs. Min fråga är om låtarna på klassikerskivorna är de ursprungliga eller ej. Älskar för övrigt det du gör och önskar dig till Jönköping nästa höst.
Peter Le Marc:OK, där är vi inte överens. Klassiker-skivan innehåller bara originalinspelningar. REMASTRADE! Låter som för första gången.
Ove Landén:Är en stor fan av dig. Visst är du en renodlad melankoliker? Har själv bott i Finland i 12 år och Du är jättepopulär även i svenskspråkiga program där. När jag bodde där ringde jag ofta in önskemål om Dina låtar. Finland är ju melankolins hemland. M.v.h. Ove Landén
Peter Le Marc:Melankoliker, tja, ibland. I've got soooo many moods....
Anette:Det var härligt att lyssna på dina kloka ord hos Lotta idag. Nu är ju Lotta otrolig människa också.Hur gammal är du? Har du barnbarn?
Peter Le Marc:Jag är 50, fyller 51 den 23 oktober. Nej, jag har inga barnbarn.
Benita:Vilken är din favorit färg? Soliga hälsningar från Dalarna
Peter Le Marc:Blå.
Thomas:Vill passa på att berömma din hemsida! Om alla artister bjöd hälften så mycket på sig som du gör, då skulle nog musiksverige se annorlunda ut. Hur ser du själv på din hemsida?
Peter Le Marc:Tack. Hemsidan är ett utmärkt sätt att hålla kontakten med människor som uppskattar det jag gör. Och en del som har andra synpunkter.
Johanna:Måste börja med att tacka, var på cirkus förra turnen. Helt fantastiskt. "Detta blir min död" vad betyder den egentligen?
Peter Le Marc:Oj, svår fråga. Svaret finns nog i boken. Kanske om en katharsis.
Zwea:kommer du till p&L ?
Peter Le Marc:Hej Zwea! Så du hittade hit? Nej, ingen P&L. Sorry.
Carina Sandberg:Hej. Håller inte med Mathias.. Lemarc gör Lemarc va underbar! Kjam från Härjedalen
Peter Le Marc:Heja heja!!!
Johan M:Apropå Cirkus och musik, Har du sett Cats än? Själv gillar jag den skarpt!
Peter Le Marc:Tyvärr, jag avskyr musikaler!
Fröken frågvis:Peter - ja det va jag !/ mvh Gun
Peter Le Marc:Det visste jag hela tiden! (Gun är en av gästbokens mer flitiga skribenter - följ hennes exempel och gå in på www.lemarc.se).
Carina Sandberg:Hej!En av mina favoriter är.. I mitt andra liv.. Vad tycker du om den...och har den en betydelse för dej?
Peter Le Marc:Kul att du tycker om den. Jo, den hör till mina egna favoriter. Som "Hel ur det här", fast 20 år senare.
Stefan:Sångmelodier är svårt hur finner du dina? Turnen 07 var kanon... Avskalat är bäst
Peter Le Marc:Tja, jag tycker inte det är så svårt. Oftast har texten (som för det mesta kommer samtidigt) sin egen rytmik och melodi. Det är bara att följa med.
Mattias Tasdele:Har du kvar några x från tidningen Lemarc-kamraten? Läste på baksidan av EP:n "Det handlar inte om kärlek" att det fanns en Fan-club som man kunde gå med i. "Keep the evil spirits away" kommer snart pryda min axel! Massa hälsningar från Mattias
Peter Le Marc:Hahaha, det där var ett skämt. Lika sant som att jag är född i Ungern!
Peter Le Marc:Nu måste jag rusa iväg. Jag vill tacka för alla intressanta frågor. Även de vi inte hann med. Dessutom måste jag tacka för alla hjärtvärmande inlägg och glada tillrop. Det betyder mycket. Vi ses på lemarc.se !
Moderator:Tack för alla frågor. Nu stänger vi chatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".