Chatt med Sylvia Vrethammar

Sylvia Vrethammar firar 40 år som artist i höst. 19 oktober var hon gäst hos Lotta Bromé. Innan hon rusade vidare till repetionerna för sin nya show hann hon chatta en liten stund. Läs hela chatten här:

Moderator:Välkomna till chatten med Sylvia Vrethammar.
Hubert Benzel:Jag har för mig att Sylvia är från Uddevalla från början Stämmer det???
Sylvia Vrethammar:Ja det stämmer.
Åke Södergren:Hej, Ha du gjort i något genren Cumbia, Tejano, Norteno? Såsom Selenas låtar?
Sylvia Vrethammar:Jag har sjungit en Cumbia vid min konsert i Bogotá i Colombia. Det är colombiansk folkmusik som framförs i blåa och vita mycket vackra dräkter. Att sjunga i Bogotá var ganska påfrestande då det ligger på 2700 meters höjd. Jag andades lite syrgas före konserten så gick det bra.
Lena Modée:Måste bara berätta att vi vattengympar efter viva espania och sjunger till vi har jättekul i bassängen på Kockums Fritid i Malmö med vår ledare Lena Persson så tack Sylvia för den fina låten
Sylvia Vrethammar:Jag förstår er. Jag har också jättekul med den.
raija:hej sylvia! vad kul att se att du är tillbaka i etern. Jag har alltid gillat dig och din musik. när jag var runt 10-12år (för ca 40år sedan)var jag mkt hos mina kusiner i Spånga och de sa att du bodde i närheten av dem Vinstavägen, nu undrar jag om det stämmer? mvH Raija
Sylvia Vrethammar:Ja det stämmer. jag bodde på Hyggevägen.
Evert:Du gjorde förr framträdande tillsammans med din syster. Gör ni det fortfarande?
Sylvia Vrethammar:Tyvärr inte så mycket längre. Men vi tänkte ta upp det igen.
Ulla i Sundsval:Å så kul att få höra dig igen....! Tyvärr så kan jag inte se din show men ett stort lycka till!
Sylvia Vrethammar:Tack! Hålla tummarna!
"lotta":DU är en av de allra vackraste kvinnor som finns,anser jag. Dessutom sjunger du på mitt hemlands språk ibland(brasilianska). Min fråga;Hur kan man hålla sig så vacker och populär år efter år som du gjort/gör?
Sylvia Vrethammar:Jag har ett arv från mina föräldrar att vårda. Min inställning när det gäller mitt yrke har alltid varit att det är musiken som är det viktiga och inte festerna runt omkring, att vara stjärna är inget man utvecklas med utan man utvecklas med att se nyktert på sin situation. Disciplin, utan att det blir tråkigt. Sen rätt kost, motion, jag har dansat mycket och sportat hela mitt liv. Glädjen i livet gör oss också vackra.
"lotta":En fråga till; Har du gjort någon CD med enbart samba med brasiliansk text??
Sylvia Vrethammar:Nej inte enbart men den kanske kommer. När jag sjunger på brasilianska så kommenteras det att jag låter som en äkta carioca. Det är en Rio-invånare. Språket känns mig mycket nära av någon anledning. Kanske ett tidigare liv?
berit:Sylvia,Tack för alla underbara låtar.jag 71 hur gammal eller ung är du ??Kram Berit
Sylvia Vrethammar:Jag är 64 år.
Margareta Ström:Kommer din jubileumskonsert att sändas på TV? Jag är en äldre kvinna som i alla år beundrat dig och din musik. Har många av dina tidigare inspelningar. Skulle så gärna vilja få se dig på TV då jag inte kan ta mig till Cirkus av olika skäl. Önskar dig all lycka både med konserten och ditt framtida liv. Stor kram!
Sylvia Vrethammar:Förmodligen så kommer den att sändas på TV. Håll utkik.
Micke:Blir det fler spelningar i Stockholmstrakten?
Sylvia Vrethammar:Inte planerade men jag hoppas naturligtvis att få stå på en scen i Stockholm snart igen.
Anna:När du säger att du håller dig ung genom att ta väl hand om dig - vad är det konkret du gör?
Sylvia Vrethammar:Vårdar mitt arv, lever sunt, lagar mat, sover, motionerar, älskar naturen - det är ett bra skönhetsmedel.
Alice:Har ingen fråga egentligen. Vill bara säga att jag tycker du är fantastisk. Man blir glad av att höra dig. Tack för alla 40 år!
Sylvia Vrethammar:Åh vad glad jag blev över det du skrev. Tack!
Anders Karlsson:Vilken är din favoritlåt?
Sylvia Vrethammar:Svårt att välja men jag tar "Tycker om dig" som en symbol för hela min karriär.
Ulf Hedlund:Hur upplevde Du påhoppen från Rödvinsvänstern, angående Eviva Espania. Har detta bidragit till att Du numera bor i spanien?
Sylvia Vrethammar:Hallå där jag bor absolut inte i Spanien, även om det är underbart land. Jag bor i TYskland och i Sverige. Påhoppet var naturligtvis väldigt påfrestande då sången inte hade någonting med politiken att göra. Men den tiden är gudskelov förbi!
Lise-Lotte:Hej Sylvia! Jag tycker om din musik. När jag träffade min man 19 okt. 1969 spelade vi den där låten "Tycker om dig" varje gång vi träffades och med kompisarna.I dag firar vi 40 år sen vi träffades.Det var så träffande just idag att höra dig på P4.
Sylvia Vrethammar:Tack, vad trevligt att höra. Då tyckar jag att ni ska fira de 40 åren med att komma till min konsert.
Yvonne Lindau:Hej Hej, jag vill inte ställa en fråga, jag vill bara ge dig massor med beröm. Dessutom är jag jätteglad över att jag kunde ge min fantastiska Bästis Gunilla som födelsedagspresent att tillsammans med mig gå och lyssna på din konsert på Cirkus. Vi ser verkligen fram emot den och det kommer att bli en kanonkväll. Jag känner det. Lycka till, du är fortfarande kanonbra!!!
Sylvia Vrethammar:Tack, och välkomna!
Mona Tomsson:Har aldrig hört att det finns några barn runt dig. Är du barnlös??
Sylvia Vrethammar:Ja och nej. Jag har inga egna barn men har alltid varit omringad av barn, dels under min utbildningstid och i gemenskap med mina syskons barn, min nuvarande man Alex har en underbar son som heter Damien. Honom har jag känt sen han var två år och han känns som min egen.
Anita:Hej Sylvia.Har ingen fråga utan vill bara säga.TACK,TACK för underbart skönsjungande musik, du är FANTASTISK.
Sylvia Vrethammar:TACK TACK! Kom till min konsert!
Marianne:Hej Sylvia Gick på Västberga Yrkesskola åren 1968-69,hemteknisk kurs med spec. på barnavård. Kan det ha varit du som vikarierade där? I alla år har jag trott mig känna igen dig från skolan. Vore roligt att veta om jag har rätt eller fel. Hälsningar Marianne.
Sylvia Vrethammar:Efter min examen har jag inte arbetat en enda dag som barnavårdslärare. Bortkastade år kan man tycka men utbildning är alltid viktigt.
Stig-Arne Jacob:Jag har ingen fråg, men vill berätta att jag sett och hört dig på Kråks värdshus i Skara och Liseberg i Göteborg, där jag tog dramatiska svartvitbilder. Det var ett nöje att höra dig i radion idag, lika trevlig i tal som fantastisk i sång. Jag har alltid tyckt mycket om dig och vill gratulera hjärtligt till de 40 åren. Lärlingen, Eviva Espana och Lasta inte mig, så mycket bra och du låter lika underbart. Att vara född i Uddevalla är också en merit. Alles Gute und Wiedersehen!
Sylvia Vrethammar:Nu har jag kommit på varför jag mår så bra. Det är naturligtvis för att jag är född i Uddevalla. Och tusen tack för de fina orden!
Dick:Hej Sylvia Tycker att du har bra sånger speciellt när du famför Brasilianska sånger Har haft förmånen att dinnera med Hellö Pinjero (Garotta di Ipanema) Brasilien är ett mycket fint land tycker jag. Jag hade min morbror hemma i helgen som varit sjöman liksom jag är nu och varit mycet ute så vi hade mycket att tala om eftrsom han varit mycket i sydamerika så det känns som hemmatoner när du sjunger sydamerkanska toner
Sylvia Vrethammar:Vad fint att jag kan få dig att känna dig som hemma.
Lise-Lotte:Det är kul att hört dig på P4.Det är nämligen40 år sedan vi träffades jag och min man.Vi spelade ofta låten "tycker om dig". Tar du med den på konseren?
Sylvia Vrethammar:Ja absolut. "Tycker om dig" är ett måste.
Roger Berg:Hej Sylvia! Jag har heller ingen fråga, det är bara så skönt att höra din röst i radion. Jag hoppas att vi ses snart, till exempel både på Cirkus på måndag och sedan i Göteborg den 31 oktober. :-)
Sylvia Vrethammar:Underbart att du hörde av dig. Vi ses på torsdag. Kram från Sylvia.
Moderator:Tack för alla frågor. Nu stänger vi chatten med Sylvia Vrethammar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".