Chatt med Niklas Strömstedt 20/10-09

Niklas Strömstedt firar 30 år som artist. 20 oktober var han gäst hos Lotta Bromé. Hela chatten här:

Moderator:Dags för chatten med Niklas Strömstedt. Välkomna med frågor!
mimmi:tack niklas för alla härliga texter du skrivit, jag har alltid varit lite småkär i dig och din musik ;) jag undrar om du sitter och skriver varje dag/skriver du mån-fre/eller går det i skov med skrivandet?
Niklas Strömstedt:Hej Mimmi! Det var ju trevligt att du varit småkär. I perioder sitter jag och skriver fem-sex timmar per dag och ibland är det för fint väder...
tina:Vad lägger du märke till först hos en kvinna? Och...vad är det viktigaste för att lyckas med kärleken?
Niklas Strömstedt:Hej Tina! Det första jag lägger märke till är om hon har humor och jag tror dessutom att just humor är en väldigt viktig del om man ska lyckas med kärleken.
Joel:Hej Niklas! Tackar för senast, även om det var ett par år sedan. Då jämförde vi AIK tatueringar på ett tåg mot Göteborg. Jag undrar helt enkelt vad du tror om slutstriden i Allsvenskan. Blir det guld för Gnaget?
Niklas Strömstedt:Hej Joel! Alltid trevligt med AIK-tatueringar. Jag tror att vi leder med en poäng inför sista matchen och att vi lyckas fixa oavgjort i Gbg. Således GULD!!!!!
Lena H-J:Kommer du till Mariestads teater på din turne?
Niklas Strömstedt:Hej Lena! Mariestad finns inte på turnélistan i höst men förhoppningsvis kommer vi dit till våren istället. Annars kanske det finns någon annan plats som ligger i närheten.
Mari:Vilken musik lyssnar du själv på?
Niklas Strömstedt:Hej Mari! Just nu är det tre plattor jag lyssnar in mig på. Winnerbäck, Fibes, oh Fibes och MIKA. Annars lyssnar jag på väldigt mycket olika sorters musik.
sofia:Hej! Har varit på en "Niklas Strömstedt fest" för några år sedan... Vi lyssnade enbart Strömstedts låtar. Ju längre kvällen led och desto mer alkohol vi inmundigade ju färre låtar blev det. Till slut lyssnade vi enbart på refrängen till "Vi var oslagbara". Ett härligt minne...
Niklas Strömstedt:Hej Sofia! Låter som en toppenfest. Säg till nästa gång så kommer jag.
ylva:Hallo Niklas! Du är sååå underbar! Tycker att du har toppensmak när det gäller tjejer mé! hi, hi! Gillar verkligen Agneta, o Evorna! Och DU ÄR SÅ BRA ARTIST! Gillar du tjejerna fortfarande o varför slut med Kattis? Hon är ju så underbar!! Och du mé! Kram på dig Niklas! Hör av dig om du blir ledig nån dag! ylvas@tele2.se Har träffat Agneta i Öregrund! Ylva Segerbäck
Niklas Strömstedt:Hej Ylva! Tack för de orden och jag lovar att säga till om jag blir ledig nån dag...
Birgitta o Leif:Hej , Niklas BÄSTA BÄSTA låt är " När vindarna vill " .... den är så poetisk och vacke.....
Niklas Strömstedt:Hej Birgitta och Leif! Vad kul att ni tycker om den gamla låten. Hade nästa glömt den själv. Kanske något att ta upp och spela igen.
joe meek:Hallå Niklas, om du tittar tbx i tiden , vilka grupper eller artister gillade du då? joe.
Niklas Strömstedt:Hej Joe! Jag är uppfödd med 60-talspop och Beatles spelade naturligtvis stor roll. Sen blev det mycket Bowie och Elton John. Och Springsteen.
Tony Modern:Hej Nicke, Det är en sak jag har funderat på sedan 1980: Hur kan det komma sig att MFF inte är bättre än AIK?
Niklas Strömstedt:Hej Tony! Ja du...det kan man ju undra. Själv undrar jag varför inte MFF klarade av att ta poäng mot Blåvitt igår.
berit:Niklas, du är ingen " tönt " Du är en jättego kille. Jag är 71 år,så jag har följt dig länge. Och önskar dig all lycka i framtiden. Kram från tant Berit.....
Niklas Strömstedt:Hej Berit! Tack och kram!
Lisbet:Hej Niklas! Varför kommer inte Din turné till Västerås??
Niklas Strömstedt:Hej Lisbeth! Kanske kommer vi till Västerås i vår. Om du vill komma på någon konsert nu i höst kan jag rekommendera Enköping,
KERSTIN:TACK FÖR ALLA UNDERBARA TEXTER, LÅTAR! FÖLJ DITT HJÄRTAS RÖST OMATT SKRIVA NÅGOT I BOK FORM DET SKULLE VARA ROLIGT ATT LÄSA!
Niklas Strömstedt:Hej Kerstin! Tack för fina ord. Det kanske blir en bok nån dag.
Annelie:Hej Niklas ! När flyttar du till Vidsel ? Du är väldigt efterlängtad,och det finns en kvinna som är väldigt kär i dig här.Det är en liten by,men det finns mycket kärlek ! Välkommen !
Niklas Strömstedt:Hej Annelie! Vidsel...ska kolla på kartan. Det finns ju en tjej här i Stockholm också som är kär i mig och som jag dessutom är kär i tillbaka och hon skulle nog bli ledsen om jag flyttade till Vidsel.
ylva:Såg o hörde dig i Malmö på festivalen för många år sen! Då blev jag glad över att du var så otoligt bra o trevlig! Tack för dina sånger o texter Niklas! Kram
Niklas Strömstedt:Hej Ylva! Tack snälla och det blir en ny chans i Malmö i vår.
Katarina:Hej Niklas. Jag ska först tala om att jag tycker mycket om din musik, då den säger väldigt mycket. När vi gifte oss, jag och min man, hade vi en av dina låtar, "Jag ger dig mitt liv". Hur kom den till?
Niklas Strömstedt:Hej Katarina! Oj, en till låt som jag nästan glömt. Kul att ni valde den. Minns att jag skrev den till min äldsta son när han bara var något år gammal.
Thomas Nystedt:80-81 arrangerade jag och en kollega bl a fem Lundell-konserter. Övriga i bandet skämde ut sig. Skändade hotellrum, levde rövare och lyfte av hotellrumsdörrar. Du tog det lugnt och ringde hem istället. Hur känns det idag att veta att du hade distans till rockstjärne-idiotin?
Niklas Strömstedt:Hej Thomas! Stämmer det verkligen att bandet betedde sig på det viset. Har inget minne av det. Hur som helst har jag aldrig varit speciellt road av att kasta tv-apparater,,,
Carihna:Hej Niklas. Tack för en trevlig show i Norrköping i torsdags. Jag såg dig i Norrköping på folkborgen -90 eller -91 kanske. Du ser lika ung ut i dag:) Vad är knepet?
Niklas Strömstedt:Hej Carihna! Tack! Har faktiskt inget knep. Det måste vara tur.
nett:Apropå förstasidan.........kallar du din tjej secondhandfynd?? Och i så fall, varför. :D
Niklas Strömstedt:Hej Nett! Jag kallade henne lite skämtsamt för det eftersom hon, precis som jag, är bättre begagnad.
Lars Johansson:Hej Niklas, Du har ju varit med länge i branschen och tagit emot både positiv och negativ kritik. Tycker du att du nu tar negativ bättre än tidigare eller skiter du i denna ?
Niklas Strömstedt:Hej Lars! Jag har nog lärt mig att hantera kritik på ett sunt sätt men det är klart att jag kan bli ledsen om det går till rena personangrepp.
Micke:Tjena Niklas. Jag är 62 bast och dina låtar är super dom flesta. ser på sidan att du har nästan samma kavaj som Carl Jan, det är stil på dig
Niklas Strömstedt:Hej Micke! Tack för dina vänliga ord!
Katarina:När kommer du till Gotland?
Niklas Strömstedt:Hej Katarina! Vi har inte Gotland inplanerat i höst men jag hoppas vi kan komma över till våren eller sommaren. Jag gillar Gotland skarpt!
ylva:är du på tvitter?vad är de´? Var?
Niklas Strömstedt:Hej Ylva! Twitter är en slags microblog och du hittar mig på twitter.com/poptonten
Ingrid Areling:Du har skrivit den bästa svenska låt jag vet.Det är "Inga änglar".Hur kom den till?
Niklas Strömstedt:Hej Ingrid! Tack för det. Den kom till i samband med att jag skilde mig och är en liten betraktelse över det.
Lars Johansson:Hej, Funderar du på att bli förattare när du tycker att du är för gammal för att turnera och skriva låtar ? Du har ju bra påbrå.
Niklas Strömstedt:Hej Lars! Kanske jag skriver något annat än sångtexter framöver.
Moderator:Tio minuter kvar av chatten med Niklas Strömstedt.
Peter "Peppe" F:Hej Niklas. Hur gick det med dykningen? Dyker du något? Hälsningar Peppe, din gamla dykinstrukör
Niklas Strömstedt:Tjena Peppe! Det har varit rätt dåligt med dykning de senaste åtta-tio åren men jag är sugen ibland. Men det måste vara varmt i vattnet.
Anne-Marie:Hej min son spelar gitarr och han tror att man kan leva på det men jag har sagt att det är viktigt att ha ett yrke så nu läser han i Linköping till Civilekonom det var 3.500 som sökte och enbart 100 som kom in och min son kom in så jag är stolt men en fråga är har du också ett annat yrke?
Niklas Strömstedt:Hej AnneMarie! Klokt att ha en utbildning. Jag har inget annat jobb och jag funderar fortfarande på vad jag ska bli när jag blir stor.
Eva:Kan ni framföra ett tack till dagens gäst, för hans inspelning av "Bilder av dig", som var en sor tröst för mig för drygt tio år sedan.Min pappa hade nyligen gått bort efter några svåra år av sjukdom. Texten handlar naturligtvis inte om någon som dött men den kändes rätt för mig då. Bilderna av min friska pappa fanns på näthinnan. Jag lyssnade om och om igen i bilen och grät...Tack
Niklas Strömstedt:Hej Eva! Och tack för din hälsning. Det betyder mycket att du har haft nytta av min låt.
Kurre:Hej, Du har ju haft det tufft på det personliga planet under dina hittilsvarande år. Vad har du gjort för att klara dessa svåra stunder?
Niklas Strömstedt:Hej Kurre! Tror egentligen inte att jag haft det värre än de flesta andra. Men när det är tufft har det alltid varit skönt att skriva av sig.
ylva:Varför frågar alla dig om kärlek för? Är du sååååå populär????
Niklas Strömstedt:Hej Ylva! Vet inte faktiskt.
Pia:Hej Niklas! I början på 1990-talet var du med på Rocktäget och sjöng en låt med texten det går runt det går runt och klänningens tyg var så tunnt, Vad heter den låten? Har Du spelat in den? Hälsningar Pia
Niklas Strömstedt:Hej Pia! Låten heter "Runt, runt, runt" och finns på plattan "OM".
Johan Nordansjö:Hej Niklas. Jag skriver dikter och korta texter, och jag vill se om någon vill och kan tonsätta någon av de. Finns det en förening eller organisation som tonsätter inskickade texter?
Niklas Strömstedt:Hej Johan! Inte vad jag vet. Men du kan alltid ta kontakt med något musikförlag.
Tomas i jönköpi:Hej Niklas! Tycker du är en jätteduktig musiker och sångare. Vad har du för intressen förutom golf?
Niklas Strömstedt:Hej Tomas! Jag gillar fotboll, skidåkning, matlagning och så läser jag en hel del.
Gunilla:Jag blir så glad när jag hör dina texter, kanske inte den där som var nyss ......men allt annat vill bara säga att det är underbart att höra dig o din musik........måste till jobbet nu hej ha det bra
Niklas Strömstedt:Hej Gunilla! Tack för dina fina ord och lycka till på jobbet.
Moderator:Tack för alla frågor till Niklas Strömstedt! Nu stänger vi chatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".