Chatt med Ola Lauritzson 12 oktober

Moderator:Nu öppnar vi chatten med Ola Lauritzson. Välkomna med frågor t ex om mat, vikt och träning.
maj-britt:Tack Mr lautitzon för att jag gått ner 5 kg. Men, nu är det stopp med raset. Jag startade GI vikt minskning febr 09 ( det har gått superfint för min man. vad det gäller honom har vi lagt till en del kolhydr) Men jag då, jag är tokig i äpplen, har inte4 ätit många sen febr.Vad gör jag nu för att gå ner mer. 1 tim prom 4 ggr i veckan. Ge mig en ide. Jag vill gå ner 5 - 7 kg till. Tack på förhand
Ola Lauritzson:Kul att det har gått bra för er båda so far. Det är vanligt att hamna på en viktplatå efter kraftig nergång. Efter några veckor fortsätter normalt viktnedgången. Men det förutsätter förstås att du äter klokt som tidigare. Om du är i den tuffaste GI-fasen rekommenderar jag max en frukt om dagen. Hellre lite mer grönsaker.
Nina:Är shape ok?
Ola Lauritzson:Det är väl ett proteinpulver? Kolla innehållsförteckningen. I vissa finns det tillsatt fruktos mm och de ska du helst undvika. Är osäker just när det gäller det här märket.
Nina:stavgår 40 min varje morgon före frukost . är detta bra? är 58 år
Ola Lauritzson:Föredömligt!
solveig larsson:har följt Din diet i 4 veck. Går icke ner 1 gr. äter icke bröd,pasta,potatis ris. Kan inte äta så mycket mat och inte heller gå mer än en halvtimme/dag pga hälsa. Vad gör jag för fel, vet att jag äter små portioner, har alltid gjort och kolhydrater har aldrig varit någon mångfald i min diet. Tacksam för hjälp att bli av med dessa 4 sura kg som jag gick upp när jag började äta cardizem retard pga angina spasm.
Ola Lauritzson:Förstår om det känns irriterande att just du inte får någon tydlig effekt. Det låter dock inte som om du har särskilt mycket övervikt? Normalt är det svårare ju närmare din idealvikt du är. Möjligen skulle du kunna be en läkare att kolla att dina sköldkörtelvärden är ok. Dessa påverkar förbränningen.
Louise:Hej Jag tränar ofta på lunchen och då vill jag bara äta eller dricka något lättare. Om man nu ska följa GI vad kan man då äta eller dricka?
Ola Lauritzson:Eftersom du verkar träna hårt tycker jag du ska äta en del kolhydrater, men välj de med lågt eller mellan-GI. 1 timme innan träning kan du ex ta en frukt eller fullkorsnmacka. Ät din lunch direkt efter träningen. Då är förbränningen som högst och ditt insulinsvar blir balanserat (även om det skulle råka slinka med någon hög-GI mat).
Helene:Hej jag vill bara varna för att även reduktil kan leda till svår depression. Jag fick detta utskrivet och har aldrig mått så dåligt som då, men förstod inte sambandet förän jag slutade med dom ett halvår senare..
Ola Lauritzson:Ja, jag hoppas jag nämnde detta i inslaget. Reaktionerna är delvis individuella och en del personer får humörssvängningar med Reductil. Normalt bör detta dock vara övergående (2-4 veckor). Min rekommendation är dock att i möjligaste mån undvika mediciner som trixar med hjärnan.
Emil.M:Hej! Skulle du ha nån råd eller bra tips att hur skulle man skulle motionera nu på vinter och skulle promenad vara ny på hösten eller vinter nått? Jag har motionerat med cykel på sommaren. Hur långa promenader skulle vara bra till motion? Hälsningar från Emil
Ola Lauritzson:Visst är det bra med promenader och med en extra tröja och vantar så gör det kanske inte så mycket att det är lite kyligt? Försök att promenera 30-60 minuter per dag. Simning är ju en annan skön träningsform på vintern. Liksom andra inomhussporter. Själv spelade jag squash igår och det känns idag... :-)
Rose-Marie:Jag följer dina råd om gi metoden, men jag tar oxå Holistic Proteintillskott,Psylliumfröskal och Linfröolja 2-3ggr per dag. Äter aldrig potatis pasta eller bröd. Jag promenerrar ca 1 timme per dag. Har hållit på med det i 2 veckor, varför går jag inte ner i vikt????
Ola Lauritzson:Om jag inte missminner mig finns det ganksa mycket kolhydrater i Holistic (det är väl som måltidsersättning?). Testa att undvika detta i en vecka och se om det gör någon skillnad.
Eva Lundberg:Hej Hur många timmar innan sänggående skulle man inte äta något? Sprang just förbi radion när ni pratade om detta. / Eva
Ola Lauritzson:jag rekommenderar 3-4 timmar innan sänggående. Om du lägger dig 23 är bör du inte äta mycket senare än vid 19-tiden.
jennie:kan man gå på GI-diet, samt äta mycket fett när man äter levaxin och thacapzol?
Ola Lauritzson:Min rekommendation i de fall du äter mediciner är att följa en balanserad GI-kost. Undvik alla hög-GI produkter som innehåller vetemjöl och socker/sirap mm. Rikligt med protein och en del naturliga fetter.
Anette:Jag undrar hur det kommer sig att jag fick problem med min mage att sköta den som jag tidigare har gjort sedan jag hade ätit Xenikal i två månader för min övervikt, jag mi dag ta lakserande medel för att kunna sköta den.. MVH
Ola Lauritzson:Xenical har just en laxerande effekt och när du slutar med medicinen kanske det upplevs som du får trög mage. Mig veterligen har Xenical inte särskilt allvarliga bieffekter. Men personligen är jag inte förtjust i det eftersom magen blir just väldigt uppsvullen och gasig.
monica fahlströ:vad menar du med proteinpulver? som man ska ha i t ex proteinsmoothie.vilken sort? vart köpa?
Ola Lauritzson:Du kan köpa proteinpulver i hälsokostbutiken. Kolla att den inte innehåller socker eller andra kolisar (det finns nämligen också och kallas ofta Gainers). Blanda med vatten. Eller gör en smoothie med lite frysta bär och yoghurt. Utmärkt som mellanmål eller efter träning tycker jag.
Anna:Hej! Vilken kost rekommenderar du för viktnedgång? Och vad tycker du är det bästa mot sötsug?
Ola Lauritzson:Jag rekommenderar just GI-metoden. Undvik dåliga kolhydrater som snabbt bryts ner till socker. Mer protein som mättar länge och en del naturliga fetter (som finns i den vanliga maten). Mot sötsug rekommenderar jag just avhållsamhet från allt som smakar sött (dvs även lightprodukter) samt de flesta hög-GI produkterna (eftersom de påverkar blodsockret). Kromtillskott kan möjligen hjälpa mot sötsug.
77 kg:Har gått ner 10 kg med GI metoden på 10 månader. Nu har det "inte hänt någonting" på 2 månader fast jag fortsatt som vanligt med GI. Skall jag prova med ny rivstart
Ola Lauritzson:ja, ibland kan det hjälpa att gå tillbaka för att få kroppen att reagera. Testa 1-2 veckor med lite striktare variant.
Karin Stråhle:Vad kan jag äta till frukost förutom ÄGG? Klarar inte det varje dag. Kan jag äta fiberhavregrynsgröt,rivet äpple,kanel och mjölk? Vilken typ av mjölk? Är smoothie med proteinpulver,bär,yoghurt OK och en smörgås på grovt bröd? Vilket pålägg isåfall? Tackar för råd på förhand.
Ola Lauritzson:Visst kan du variera och alla alternativ som du nämner låter kloka. Vanlig mjölk är ok under förutsättning att du inte har problem med laktos. Som pålägg är ost, skinka, makrill eller liknande utmärkt.
Jane:Hej.Undrar om bananer är en fet och kalorimässig frukt?
Ola Lauritzson:Bananer innehåller mycket vitaminer och mineraler. Inte fett. Däremot relativt mycket kolhydrater. Undvik helst i den mest strikta fasen av GI-dieten, men annars är bananer både nyttigt och mättande.
Moderator:Tio minuter kvar av chatten med Ola Lauritzson.
Rose-Marie:Holistics proteinpulver innehåller 3,4 gram kolhydrater/30 gram(1 portion) är det mycket?
Ola Lauritzson:Nej, det är ju inte så mycket faktiskt. Trodde det var mer. Jag har svårt att hjälpa dig med så här lite info. Grundläggande är att du äter 3 huvudmål om dagen + 1 eller 2 mindre mellanmål. Inte för sent. Undvik alla kolhydrater som har högt GI och ät lite mindre mängd av övriga kolisar. Byt hellre mot lite mer proteinrika livsmedel som ökar förbränningen något. Och så lite motion på det förstås.
elisabeth:går stavgång 1 timme varje morgon är 61 väger 69 skulle vilja gå ner några kilo men det går ej äter gröt äter lunch o middag vad gör jag för fel
Ola Lauritzson:Lite svårt för mig att svara när jag itne vet vad din lunch och middag består av. Har du kikat i någon bok med menyförslag. Kanske kan de hjälpa dig att "hitta rätt recept" för din önskade viktnedgång?
Moderator:Tack för alla frågor till Ola Lauritzson. Han är tillbaka igen om en månad i P4 Extra och med en ny chatt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".