Kontokortet kapades i Kuala Lumpur

Det var i slutet av förra veckan som Niklas Strömstedts bankman upptäckte att någon höll på att shoppa slut på artistens pengar i Kuala Lumpur.

Själv befann sig Strömstedt i Borås

Banken varnade

- Banken ringde och frågade och undrande om jag var i Kuala Lumpur, eftersom de visste att jag var på Sverigeturné, berättar Niklas för Lotta Bromé i P4 Extra.

- Det är läskigt, man vet aldrig hur mycket de hinner shoppa upp.

Banken spärrade omgående kortet

Genom att spärra kortet så lyckades man stoppa bedrägeriet mot den svenske artisten.

Niklas har ingen aning om hur bedragaren har lyckats komma över hans kontonummmer.

Använt det på internet

Som så många andra har han använt kortet på internet, själv tror han att någon kan ha kommit över kortnumret när han var på mallis för några veckor sedan.

- Det är den enda rimliga förklaringen jag kan se, säger han.

Hur mycket pengar bedragaren kom över är oklart

- I dagsläget vet vi inte hur mycket de hann shoppa upp. Men eftersom jag befann mig i Sverige och utsattes för ett bedrägeri står kortföretaget och banken för alla kostander berättar en lättad Niklas Strömstedt.

Skimming - kontokortskapning

Du har kvar ditt kort – men uttag har skett ändå:
En av de vanligaste formerna kallas skimming, vilket innebär att informationen på magnetremsan som finns på ditt kort kopieras över till ett annat kort.

Så går det till:
Skimmingen kan ske på till exempel en restaurang eller i en butik. Du lämnar ifrån dig kortet för att betala och vet inte om ditt kort kopieras. Bedragaren använder det falska kortet för att göra köp eller ta ut pengar i bankomat.

Källa: Konsumenternas Bank- och Finansbyrå

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".