Lämna aldrig kortet utan tillsyn. Kontrollera kontoutdragen för att snabbt kunna upptäcka obehöriga uttag.

Så kapar tjuven ditt kontokort

Har du kvar ditt kort – men uttag har skett ändå?
Kontokortsbedrägerierna genom skimming ökar kraftigt.

Bedrägerier med kontokort ökar kraftigt. Den vanligaste formen kallas skimming, vilket innebär att informationen på magnetremsan som finns på ditt kort kopieras över till ett annat kort.

På nätet eller på restaurangen

Skimmingen kan ske på till exempel en restaurang eller i en butik. Du lämnar ifrån dig kortet för att betala och vet inte om ditt kort kopieras. Bedragaren använder det falska kortet för att göra köp eller ta ut pengar i bankomat.

Vad kan man göra för att skydda sig mot skimming?
Lämna aldrig kortet utan tillsyn. Kontrollera kontoutdragen för att snabbt kunna upptäcka obehöriga uttag. Om obehöriga uttag har gjorts, kontakta din bank omgående. Därefter skall du lämna in en reklamation till din bank.

Blir jag ansvarig för de obehöriga uttagen?
Vanligen får kunden tillbaka pengarna men det är viktigt att du förvarar ditt kort på ett betryggande sätt.

Hur vet banken att uttag skett i bankomat med ett skimmat kort?
Alla äkta kort har ett vattenmärke som identifierar varje enskilt kort. Detta saknas på de förfalskade korten. Vid uttag i en bankomat i Sverige kan i efterhand fastställas om uttag skett med äkta eller skimmat kort.

Vad gör kortutgivarna för att försvåra skimming?
Ett arbete pågår att byta ut kort med magnetremsa till kort med chip. Det medför att korten i princip är omöjliga att kopiera.

Källa: Konsumenternas Bank- och Finansbyrå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".