1 av 2
Mustigt och rött passar bra till biff och färs.
2 av 2

Med smak av Libanon och Tunisien

Château Kefraya är en av Libanons största vinproducenter och lanserade sitt första egna vin 1979. Man odlar likt många andra länder kring den södra delen av Medelhavet främst sydfranska druvsorter.

Château Kefraya Les Bretèches 2007 nummer 32043 på Systembolaget

Just detta vin är gjort på en druvlbandning av Cinsaut, Cabernet Sauvignon, Grenache, Mourvèdre och Syrah. Vinmakaren som gör detta franskinspirerade vin är dock spansk och heter Gabriel Rivero.

Les Bretèches har inte varit i kontakt med ek under vinifieringsprocessen vilket gör att druvornas fruktiga karaktär framträder tydligt.

Doft: Delikat och mycket frisk doft med sötaktig körsbärsfrukt, inslag av örter och mineral.

Smak: Kryddig, något syltig smak med inslag av körsbär, örter, lakrits och vanilj.

Passar utmärkt till klassiska kötträtter såsom kalvstek eller skinkstek med katrinplommon och särskilt bra till färsbiffar smaksatta med spiskummin och vitlök.

Pris: 89 kr, 750 ml

Chateau Musar nummer 7463 på Systembolaget

Detta klassiska och världsberömda vin från Libanon närmare bestämt från Bekaa Valley grundades av dynastin Hochar 1930. Egendomens vingårdar ligger 1000 meter över havet och vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Det internationella genombrottet fick Chateau Musar 1979.

Doft: Mogen, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av läder, torkade tranbär, nypon och svart te.

Smak: Moget, kryddigt vin med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, läder, nypon och svart te.

Passar utmärkt till vilt och robusta rätter av lamm och nötkött.

Pris: 269 kr, 750 ml

Sirocco Cabernet Syrah 2007 nummer 2662 på Systembolaget

Detta Tunisiska vin kommer från kooperativet UCCV – Union Centrale des Coopératives Viticoles som kontrollerar den mesta av vinproduktionen i Tunisien. Vinet är från området Mornag Hills, det enda vindisktrikt i Tunisien som har Grand Cru status.

Att Tunisen en gång varit franskt har satt sina spår inte bara i ett appellationssystem som liknar det franska utan det märks även i val av druvor. Sirocco Cabernet Syrah är inte bara gjort på franska druvsorter utan lagras och buteljeras till och med i Carcassonne i Frankrike.

Doft: Fruktig och relativt komplex doft med inslag av mörka bär och örter.

Smak: Fylligt och smakrikt vin med smak av mörka bär och en viss rökighet.

Passar utmärkt till klassiska kötträtter samt stekt biff med örtsmör och klyftpotatis.

Pris: 75 kr, 750 ml

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".