Många hörde av sig och ville tycka till om Folksam. Här kan du läsa alla mejl:

Tack för era mejl ...

Det kom många reaktioner till redaktionen efter dagens inslag om Folksams beslut att genomföra en drastisk sänkning av ersättningen för de pensionärer som tecknat en grupplivförsäkring.

Skriv själv och berätta vad du tycker

Här har vi valt att publicera ett par av dagens mejl:

Hej
Lyssnade på lotta brome o Folksam som ändrade försäkring. Det har hänt förr att de avslutar försäkringar. Jag hade en sjukförsäkring som skulle gälla vid sjukdom, brukar inte vara sjuk men tänkte att det var bra att vara garderad.
Det var så många som använde den så den bara avslutade den och vi fick INGA pengar tillbaka trots att man betalat in pengar i många år.Tack för ett bra program.
/Kajsa

Hej Lotta Tack för ett bra program
Jag skrev fel i upphetsningen min mamma arbetade på dagis som barnskötare, hon blir nog arg om jag skriver fel.
Hon har nu också ringt Folksam om livförsäkringen och talat med någon hög chef och föreslagit en åldersgräns efter vilken man kunde behålla ersättningen enligt tidigare eftersom de äldsta inte kan teckna ny försäkring. Det är väl duktigt av en 83-åring!
/Vänliga hälsningar Åsa

Hej Lotta!
Hörde det bedrövliga med försäkringen som Folksam lurat på pensionärer.
Folksam har ju bedrivit försäkringsbolag i många år o de måste ju redan från början veta att alla kommer att dö. Man bör kunna kräva att de förstå det och klarar av att räkna ut en premie därefter. Det här handlar om rent skojeri från Folksam men de ska väl ha låss lite pengar till bonusar till deras chefer. Mina föräldrar ringde i morse de var också väldigt ledsna och irriterade att de blivit lurade av Folksam.
/Med vänlig hälsning Hans i Gävle

Hej
Med dessa sänkta ersättningsnivåer kommer allt färre att köpa försäkringen och då kommer man att behöva sänka ersättningsnivån och då blir det färre som köper försäkringen och då måste man sänka ersättnmingsnivån och då blir det färre.
/Gunnar

Hej Lotta, Tack för att du är så bra!
Folksam skall alltså helt egenmäktigt sänka utbetalningen vid dödsfall till nästan hälften. Om man som vi har betalat premien i bortåt 25 år och som idag för vår del är c:a 4.000 kr/år och räknat med en utbetalning runt 32.000/man. Kan det verkligen vara lagenligt att göra som Folksam gör? Det är ju rena rama blåsningen!
Kenneth och Monika

Hej!
Vill tacka för att ni tagit upp denna fråga.
Det är inte lätt att acceptera att det blir såhär och jag måste säga att jag reagerar en hel del för att Folksam och de som förhandlat om villkoren med Folksam inte har givit några alternativ till denna sänkning.
Hur hög skulle en höjning av premien blivit? Kanske skulle de flesta valt det i stället för att acceptera en halvering av utbetalningen? Hur många fler skulle behöva nyteckna för att försäkringen skulle kunnat drivas vidare? I brevet till min mor stod att det inte skulle gå att nyteckna försäkringen efter nyåret så de lägger ju helt ner den möjligheten att utbetalningen skulle kunnat höjas framöver vid en ny förändring av efterfrågan på denna typ av försäkring.
Dessutom kan man undra över hur pengarna förvaltats? Finns de på ett räntebärande konto tills de betalas ut eller har de möjligen investerats fel - liksom så många andra som fått mindre utdelning än önskat den senaste tiden. Det kan ju inte vara så att det alltid går jämnt upp med inbetalningar av premier och utbetalningar av dödsfallsbelopp varje månad! Så någon typ av förvaltning måste ju finnas! Inget av detta kom upp i samtalet/intervjun därför skickar jag frågorna vidare till Folksams kundtjänst Kanske kan det åter tas upp någonstans i P4-sammanhang om andra också önskar få fler svar.
/Annelie - ej livförsäkringskund i Folksam

Hej!
Det är inte konstigt att det återigen är pensionärer, som drabbas. Det är ju trenden i samhället numer. Men detta, tar väl priset! Jaghar betalt till denna grupplivförsäkring säkert 30 år, och detta är tacken för att Folkskam fått "låna" mina pengar. MEN STORA BONUSAR DÅ finns det pengar. SKÄMS FOLKSKAM!
/Birgitta

Har du också synpunkter? Mejla oss:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".