1 av 2
Kalle Sundbom, Max Bernhardtz och William Jintoft. Foto: Jonas Franzén/SR
2 av 2
Brevet som Kalle och de andra killarna fick.
FREDAG 23 OKTOBER

13-åringar utesluts när fotbollslaget satsar på talanger

"Vi tycker att alla spelare har utvecklats positivt under året, men är av den uppfattningen att du nu skulle utvecklas bättre i en annan klubb."

Det skriftliga beskedet fick 13-åriga William, Kalle och Max i veckan. De spelar fotboll i göteborgska Gais, men när laget väljer att bara satsa på talangerna utesluts tolv unga spelare.

Brevet har väckt reaktioner. Arga föräldrar, besvikna barn. Dessutom har Gais sponsorer hört sig för att diskutera lämpligheten i det här.

Lyssna på P4 Extra Söndags Jonas Franzén samtal med William, Kalle och Max i programmet på söndag."Hej Kalle. Tyvärr ingår du i den rätt stora grupp spelare som i fortsättningen inte kommer att tillhöra GAIS P96, eftersom GAIS som du vet bestämt att bara anmäla ett lag till seriespelet inför nästa säsong. P96 kommer bara att bestå av 18 spelare, varför truppen alltså måste minskas i storlek. Vi tycker att alla spelare har utvecklats positivt under året, men är av den uppfattningen att du nu skulle utvecklas bättre i en annan klubb. GAIS hjälper dig gärna att komma i kontakt med en annan klubb om du vill. Om du vill veta mer om hur vi har sett på just dig som fotbollsspelare kan du med förälder välja att utnyttja möjligheten att tala enskilt med GAIS ungdomschef Leif Gjulem och den ansvarige för P96, Tomas Albrektsson. (...) Säsongen för det gamla P13-laget kommer att upphöra efter träningen söndagen den 25 oktober."

Vad tycker du om att 13-åringar utesluts i klubben på det här sättet?
Är det för tidigt eller helt rätt att göra ett urval i den här åldern?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".