Chatt med Agneta Sjödin 26/10

Författaren och programledaren Agneta Sjödin, aktuell med bok om Lucia, var gäst hos Lotta Bromé 26 oktober. I chatten efteråt fick Agneta många frågor om sin pilgrimsvandring.
moderator:Nu öppnar vi chatten med Agneta Sjödin. Välkomna!
Janne:Undrar om Du ska göra nån deckare? och om Vi får se dej mer på Tv??...saknar dej!!!!
Agneta Sjödin:Inga deckarplaner på gång. Och jag syns snart i Faddergalan, den sista nov. Må så gott. A
Bo Rundgren:Hej har du en syster som heter Barbro Sjödin som ogift och kom från Ö-vik
Agneta Sjödin:Nej, men jag har en mamma som heter Barbro, inte sjödin, och hon bor i Hudik.
Kristina:Jag ska till sommaren vandra pilgrimsleden i Spanien, vilka är dina tips till mig?
Agneta Sjödin:Hinner inte ge dig så många tips nu, men det finns fantastiskt många bra sidor på nätet som du kan gå in på och en hel del bra böcker. Lycka till!
Susann:Hej Agneta, jag planerar att vandra till sensommaren, ensam. Upplevde du något obehag under vandringen med tanke på att du vandrade som ensam kvinna?
Agneta Sjödin:Jag upplevde inget obehaglig. Träffade många fantastiska människor. Hoppas du får en fantastisk vandring. Lycka till!
Karin Ekström:Du sa att Du är sökande, men jag har läst artiklar om Dej och där har det stått att Du år troende kristen. Stämmer inte det?
Agneta Sjödin:Jag har en stark Gudstro, men har inte satt någon titel på den. Vad det gäller min tro så har jag inget behov av att söka längre, där har jag landat. Men man kan söka andra saker, som att utvecklas osv.
Anders Norman:Hej Har 2 frågor till dig: Har du någon kontakt Med Paulo Coelho? Jag har gjort en inre resa liknande din. Min resulterade i en CD skiva med 11 låtar som släppts här hemma och som jag fått skivkontrakt med i USA. Skulle gärna vilja att du fick min skiva. Kan jag skicka den där du kan få den? Vänligen Anders Norman
Agneta Sjödin:Tack Anders! Du får gärna skicka en skiva, det låter spännande. Det finns adresser på min hemsida agnetasjodin.se . Lycka till med allt!
Anki Fredin:Hej Vad tror Du PÅ?
Agneta Sjödin:Jag tror på Gud, på kärlek, ödmjukhet och respekt. och allt som känns rätt i hjärtat.
renate:Hej! Om man vill pilgrimsvandra ca en vecka, vilken bit menar du vore lämpligast att starta med?
Agneta Sjödin:Sista sträckan som är på 11 mil, från Sarria till Santiago de Compostela, skulle kunna vara ett tips. Kolla på nätet där finns det mycket information. Lycka till!
Ulrika:Hej A, när du vandrade pilgrimsvägen upplevde du att det var mycket folk som gjorde detsamma eller gick det att känna av en ödslig stillhet? Har funderat på att göra denna vandring men vill kunna njuta av natur & omgivningar o mina tankar utan att stöta på massa folk hela tiden. Mvh Ulrika
Agneta Sjödin:Du kan nog hålla dig ganska mycket för dig själv om du vill det. Det är ju folk på härbärgen och så, men du kan ju välja själv hur mycket kontakt du vill ha med andra. Lycka till!
Anders:Hej Agneta! Vilket år gick du på Östra skolan? jag gick där 83-86. Mina lärare var Kerstin söderberg, hans delin, nils-erik nilsson, margareta mellgren, tage gustafsson, jan o ninnie öberg o kethy lindberg, hade du någon av dom? Tycker du Öster var en bra skola? hälsningar anders frisk
Agneta Sjödin:Hej Anders! Visst gick jag på Öster! 83 var mitt sista år där och jag känner igen många av lärarnamnen du räknar upp. Må så gott gamle vän!
Marianne:Sprang på din bok om Marias resa i helgen och sträckläste den. Gick en liten pilgrimsvandring här i Skåne i sept.men skulle gärna gå den "riktiga". Vilket är bästa tiden på året? Vad är en ung. kostnad? Hinner man verkligen på 3 veckor?
Agneta Sjödin:Tre veckor är kanske lite kort tid att gå 80 mil på, en månad är nog bättre. Kostnad väljer du lite själv, härbärgerna är inte så dyra, runt 30-50 kr natten när jag gick. och maten behöver inte bli så dyr. Våren tror jag är en bra tid att gå. Augusti är det mycket folk.
Amy:Angående pilgrimfärden, fanns det vilda djur? MVH A
Agneta Sjödin:Inga vilda djur, som jag mötte. En del skällande hundar, men de var fastbundna.
Bosse Vallin Lj:Året var 1985 och Du medverkade vid tennishallens invigning i Ljusdal. Jag var konferencier och Du sjöng med PO:s band Jag har allt på video! Kommer Du ihåg? bo.vallin@telia.com
Agneta Sjödin:Jag minns det mycket väl. Känns som en evighet sedan. Hoppas allt är bra med dig. Hälsa våra gemansamma vänner!
Johan M:Jag gillade dig i fångarna och gladiatorna (vart tog alla sådana program vägen?) Får man se dig i rutan, på scen eller på film framöver?
Agneta Sjödin:Jaa du, visst var det bättre förr:-) Jag dyker upp i Faddergalan den sista nov. Sköt om dig!
Elisabeth:Läste din bok "Vändpunkter", om din egen vändpunkt. Jag känner igen mig exakt i hur du mådde före. Hur gjorde du? Har du någon bok du kan rekommendera?
Agneta Sjödin:Två favoritförfattare i ämnet är Marianne Williamson och Eckhart Tolle, för att nämna två. Och så får du inte glömma din egen, inre vägvisare! Ta hand om dig!
Malin:jag har ingen fråga till dig egentligen, jag skulle bara vilja säga att jag beundrar ditt mod och din styrka. Du är en förebild för många. Hoppas du fortsätter på samma sätt och inte tappar tron på dig själv! kram
Agneta Sjödin:Tack, fina Malin!
moderator:Tio minuter kvar av chatten med Agneta Sjödin. Hon svarar på så många frågor hon hinner.
Anna:Vilka råd har du angående personlig utveckling?
Agneta Sjödin:Mitt råd är att du ska finna den väg som passar dig bäst, Lyssna inåt och finn det som är bäst för dig. Sedan kan du förstås hitta inspiration i din omgivning och i böcker. Lycka till!
Marie Ohrberg:Hej, vill bara säga grattis till din framgång med bra böcker mm. Vi gick i samma klass i 2:an och del av 3:an när jag bodde på Björkbergsvägen i Hudiksvall. Jag satt hemma hos mamma och rensade bland mina papper i helgen ch hittade ett brev fullt med teckningar från er sedan jag flyttat. Då dök en del minnen upp, vi var tillsammans mycket under den perioden. Kram Marie
Agneta Sjödin:Hej Marie! Tack! och vad kul att du hörde av dig. Hoppas allt är bra med dig! Kramar Agneta
Lisa:Ska du skriva en till bok?
Agneta Sjödin:Det ska jag absolut. Flera till! Må så gott.
Agneta:Det är uppfriskande med att du, trots att du är troende, tar tag i ditt liv oc bryter upp och skiljer dig. Äktenskapet är ju "heligt" i många religioner. Har du mött kritik just i den frågan? Hur hanterar du den kritiken i så fall? A PS Har varit i Santiago de Compostela men inte "pilgrimmat". Vackert!
Agneta Sjödin:Tack, Agneta, för ditt stöd. Äktenskapet är kanske heligt i religionen, men jag tror att i Guds ögon är alla människor heliga oavsett vilket, och alla vägar ser olika ut. Det viktiga är att leva ärligt och kärleksfullt och respektfullt.
Jan Åke Eriksso:Hur kommer det sig att du gjorde din vandring, jag tycker du verkar vara en sällskapsmänniska , utan att jag känner dig. Du verkar också ha lätt till skratt, jag tycker skratt är som "läkning" när man mår dåligt.
Agneta Sjödin:Vandringen var en utmaning, och en fantastisk sådan. Och du har så rätt i att skrattet är läkande. Ta hand om dig.
Kristina:Blir det någon teater i Hudik till sommaren där Du kommer att medverka? Missade den i somrast, tyvärr.
Agneta Sjödin:Inte i sommar, men kanske nästa!
Eva:Finns det någonting du är rädd för? Det tänkte jag på mycket när jag läste din bok, för du verkar inte var rädd för något. Inte mörker, inte ensamhet och inte vilda hundar!
Agneta Sjödin:Jag har nog en hel del rädslor, men ser det som en utmaning att övervinna dem.
Willy:Hej Agneta! Jag är en kille från Karlskrona (samma ålder som du). Jag har läst din bok och undrar vilken sträcka i Spanien som var finast. Jag genomgår en livskris efter nyligen sepererat och nu ska jag vandra i Spanien. Jag måste rycka upp mej. Vänligen Willy.
Agneta Sjödin:Om du kan, så gå hela. Det finns olika sträckor som är fantastiskt vackra men även de fula sträckorna är viktiga. Vandringen är som livet - både vacker och fult. Jag hoppas att du ska få ett fint möte med dig själv och komma vidare på din resa genom livet. Ta hand om dig. Varma hälsningar Agneta
moderator:Nu stänger vi chatten med Agneta Sjödin. Tack för alla frågor!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".