Chatt om barn och trots - 27/10

Barnpsykologen Majlis Winberg Salomonsson pratade om barn och trotsålder med Lotta Bromé i P4 Extra tisdagen 27/10. Varför är barn trotsiga? Och vad gör man som förälder när barnen har en egen vilja? Det kom många frågor om det efteråt. Läs hela chatten här:
moderator:Nu öppnar vi chatten med barnpsykologen Majlis Winberg Salomonsson. Välkomna med frågor!
anki:Hej min son är lite våldsam mot sin lillasyster,hon är 1år och han är 4år Han vet men lyssnar inte på när vi säger att han ska vara försicktig Har ni något svarså vi slipper allt tjat
Majlis Salomonsson Winber:Ja,man blir lätt en som tjatar. Men vad säger han egentligen? Vad menar han med att vara våldsam mot lillasyster? Är han avundsjuk, svartsjuk, ledsen, arg? Tala med honom, barn kan ofta förklara en hel del hur de känner och uppfattar läget. Då kan man bättre förstå honom och bara det att han får komma till tals kan hjälpa upp situationen.
Kotten:Hej! Vet inte om det har med trots att göra direkt men jag har en son som fyller 3 i januari och som ibland puttas, slåss och tyvärr händer det att han bits. Oftast är det när det blir för mycket om kring honom. Många barn på samma ställe. Han går på dagis. När man säger till honom så skrattar han bara. Vad gör man? Vad förstår han? Kan man få honom att sluta? Vad beror det på?
Majlis Salomonsson Winber:Er kille slåss och t.o.m.bits ibland. Han skrattar men tycker nog inte alls att det är roligt.Låt oss börja med den sista frågan. Vad kan det bero på? En del av svaret är ni redan på spåren - det blir för mycket omkring honom och många barn på samma ställe. Han verkar vilja ha utrymme och bli sedd. Att då säga åt honom att sluta blir ju ingen lösning. Kan ni i stället prata med honom, ge honom ett utrymme så han kan förklara på annat sätt än med knytnävarna hur han känner!? Lycka till!
Farmor:Har ett barn barn som är 2 år o 3mån.Hon pratar inte och skriker hela tiden.hon pekar o skriker när hon vill nåt.Föräldrarna är stressade o trötta.Skriker i affär,när hon åker bus,vill var i famnen,man vill hitta hjälpande ord utan att lägga i sig för mycket,min son är desperat o mamman också.Hjälp!Farmor
Majlis Salomonsson Winber:Precis så desperat som föräldrarna upplever situationen känner sig nog också det lilla barnet. Barnet hittar ännu inte orden för att uttrycka sina önskningar och behov och då blir det skriket och klängandet som man har att ta till. Det är en klen tröst att säga att det går över när språket kommer mer igång. Men faktum är att i vissa perioder när man själv som vuxen är trött, stressad, har massor i livet kan man behöva tänka så. Och söka hitta praktiska lösningar, t.ex. med farmorhjälp och med att dela upp sysslorna.
Kristina Larsen:Hej, min dotter på 3 år och 9 månader, skriker alltid i högan sky i ca 20 minuter varje eftermiddag vi kommer hem från dagis. Jag förstår inte varför hon gör så, och hon är bara tvär och skriker. Jag får inte henne att prata om det, trots att hon är mycket kommunikativ och pratsam liten tjej. Har du några bud på vad det kan vara?
Majlis Salomonsson Winber:Det måste vara en påfrestande situation för er båda. Det verkar som att hon är pratsam, social och livlig på dagis och sen - puff, går luften ur henne när hon kommer hem. Ett inte ovanligt fenomen. Hon kan behöva bli liten och behövande. Att hålla om henne och ägna sig bara åt henne kan lugna ner situationen. Släpp just då tanken på annat. Möjligen kan hon också må väl av något att äta, dels för att hon fysiologiskt behöver det, men också för att litet mat från mamma eller pappa ger tröst och njutning.
Sandra:Jag väntar mitt första barn. Vad är den viktigaste lärdomen/rådet du kan ge mig?
Majlis Salomonsson Winber:En spännande tid väntar! Du kommer att lära känna en ny människa och något av det mest fantastiska är att få följa hans eller hennes utveckling. Ett barn behöver ledning och hjälp under sin uppväxt men det viktiga är att göra detta i samspel med barnet, att lära känna hur barnet reagerat och tänker. Att hålla sig öppen för barnets värld. Lycka till med detta nya liv tillsammans!
Cim:Hej. Jag har en snart treårig pojke som är väldigt "gnällig" av sig,(väldigt känslosam). Nu känner vi att han är i någon form av trots-period. Det som blir jobbigt är att han är är ledsen/gnällig så väldigt länge efter en konflikt.Han Kan gråta mer än en timme för att få som han vill, precis som att han blir bara ledsnare och ledsnare,när han lugnar sig frågar han efter grejen igen och då säger jag tex ja, du får nappen efter du har plockat upp din jacka från golvet eller vad som helst, sen börjar han igen. ska jag stå på mig eller vad är bäst. kan man kräva av en treåring att plocka upp efter sig? vi har en 4 årig flicka också och hon kunde också vara trotsig men inte så uthållig som han är..Tack på förhand
Majlis Salomonsson Winber:Trots kan alltså uttrycka sig på olika sätt. Många barn slåss och bråkar men er son blir mer gnällig och ledsen. Han stora envetenhet och uthållighet är egenskaper som kan var användbara i livet men just nu har han låst sig i kampen. Till er som föräldrar vill jag säga: ta bara de konflikter som ni tycker är viktiga! Har ni tankar om att han är ledsen för något annat? Prata med honom i lugnt läge om hur han har det.
moderator:Strax slut på chatten med Majlis Winberg Salomonsson. Ni som inte hinner få svar på era frågor kanske kan ha nytta av svaren på andras frågor.
Pernilla:Hej, min dotter,7 i januari.då hon ska ta egna beslut om tex kläder så låser det sig för henne,det går inte att diskutera. hon får välja själv, hon får hjälp men det hjälper inte alltid. tips att få henne mer öppen för att prova och acceptera kläder? TAck /Pernilla
Majlis Salomonsson Winber:En del barn låser sig just inför beslut. Att bestämma sig för en sak innebär ju att man då måste avstå från de andra sakerna. Ibland kan det bli nödvändigt att fatta beslutet åt dem. Du vill finna en annan väg där din flicka kan bli mer öppen och fri. Hon kanske har denna beslutsvånda i flera situationer och då kan man behöva undersöka varför. När det gäller just klädfrågan kan ni nog räkna med att hennes intresse att prova och välja kommer att öka med åldern.
moderator:Tack för alla frågor. Slut med chatt med Majlis Winberg Salomonson för denna gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".