1 av 2
Tröttaste veckan på jobbet efter omställningen till vintertid. Nu vill vi stanna i sängen.
2 av 2
Nu vill vi stanna i sängen eller gå hemtidigt från jobbet. Trötta veckan är här.

Nu vill vi stanna i sängen

Du får 60 minuter extra att sova på men ändå vill du helst av allt åka hem och krypa tillbaka och lägga dig i sängen. Skyll allt på omställningen till det svensken kallar för vintertid.

Enligt en studie i Storbritannien så gör omställningen från sommartid - där vi ställer fram klockan en timme - oss tröttare än vi brukar.

Effektiviteten halveras

Undersökningen visar bland annat att produktiviteten går ner med 50 procent veckan efter omställningen till normaltid det vill säga det vi ofta i folkmun kallar för just vintertid.

Chefen klagade

14 procent fick så lite gjort att chefen klagade.

Stannar i sängen

Åtta procent orkade inte ens gå till jobbet, enligt tidningen Daily Telgraph.

'

Hur trött är du? Skriv till oss och berätta!

Fråga

Varför skiljer vi på tid och tid

1979 justerades tiden inför sommaren. Tanken var att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet. Sverige skulle på så sätt synkroniseras med grannländerna och övriga Europa.

Många var skeptiska. På en remissrunda tyckte bara 26 av 67 organisationer att förslaget var bra.

Motståndarna var bland andra SJ och LO. De oroade sig för att tågen skulle komma i otakt, att de anställda redan hade lång fritid under den ljusare delen av dygnet.

Normaltid kallas ofta för vintertid, i de fall man nyttjar sommartid. I listor över länders tidszoner brukar endast normaltid anges, även om sommartid används mer än halva året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".