Bengt ska vittna för döde Tommy

På torsdag börjar en mycket ovanlig rättegång i Göteborg. Två socialtjänstemän har åtalats för tjänstefel - för att de inte gjorde tillräckligt för att förhindra en missbrukares död.

Tommy Nilsson dog av en överdos 2005 - 24 år gammal. I p4 Extra berättar hans pappa Ulf och Bengt Andersson, tidigare socialdirektör på länsstyrelsens socialenhet i Västra Götaland.

Vid tiden för Tommys död var det Bengt Andersson som var socialdirektör, på länsstyrelsens socialenhet i Västra Götaland.

Bengt vill vittna

Bengt fick in en anmälan och såg ingen annan väg än att gå vidare med den till åklagaren - eftersom socialtjänsten inte gjorde tillräckligt för att rädda Tommys liv.

- Ja, jag har ju sett väldigt mycket, och det finns andra ärenden där man verkligen kan ifrågasätta socialtjänstens agerande. Men detta är extremt alltså. För bilden är så tydlig.

- I det här fallet var det ett kontinuerligt missbruk, med grava och allvarliga konsekvenser: medvetslöshet, hjärtinfarkt, allt mellan himmel och jord.

Tyck till! Din åsikt betyder mycket för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".