Tommy, 24, dog av överdos

På torsdag börjar en mycket ovanlig rättegång i Göteborg. Två socialtjänstemän har åtalats för tjänstefel - för att de inte gjorde tillräckligt för att förhindra en missbrukares död.

Tommy Nilsson dog av en överdos 2004 - 24 år gammal.

I P4 Extra berättar hans pappa Ulf Nilsson om kampen att få vård till sin son.

Under Tommys sista år i livet larmade både föräldrar, behandlingshem och läkare socialtjänsten och begärde tvångsvård enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare i vissa fall.

Trots att Tommy haft hjärtinfarkter och flera överdoser förblev vården frivillig. Först två dagar innan han dog av en överdos heroin togs beslut om tvångsvård.

Bengt Andersson som är tidigare socialdirektör på länsstyrelsens socialenhet i Västra Götaland  fick in en anmälan och såg ingen annan väg än att gå vidare med den till åklagaren.

Vid tiden för Tommys död var Bengt Andersson socialdirektör, på länsstyrelsens socialenhet i Västra Götaland.

Bengt var bestämd

- Ja, jag har ju sett väldigt mycket, och det finns andra ärenden där man verkligen kan ifrågasätta socialtjänstens agerande. Men detta är extremt alltså. För bilden är så tydlig.

- I det här fallet var det ett kontinuerligt missbruk, med grava och allvarliga konsekvenser: medvetslöshet, hjärtinfarkt, allt mellan himmel och jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".