Mustiga djupröda Allhelgonaviner

Maderia var förr i tiden det vin man drack på nattvarden och även det som ofta serverades på mottagningarna efter begravningar, så en helg som denna torde det vara en självklar dryck att servera.

Blandy's  Colheita Malmsey nummer 7833 på Systembolaget

Sverige var för några årtionden sen det land som importerade mest Madeira från den lilla portugisiska ön med samma namn. Madiera är ett starkvin vilket gör det mycket tåligt. Man låter även Maderia lagras i solen i stora ekfat, så kallat estufagem, vilket ger en pastöriserande effekt på vinet. Maderia görs precis som Sherry i olika skepnader, alltifrån torrt till sött men har alltid en karaktäristiskt nötig smak.

Doft: Kraftfull russindoft med nötighet och angenäm bränd ton, inslag av dadlar och lakritsrot.

Smak: Söt, frisk, harmonisk, nötig smak med inslag av dadlar, mörk choklad och russin.

Passar utmärkt till crème brûlée, samt till chokladmousse med nötter.

Alkoholhalt: 19%vol

Pris: 129 kr, 500 ml

Vintertiden har börjat och en mörk helg passar ett rött kraftpaket till vin bra.

Solanes 2005 nummer 2716 på Systembolaget

Vinet Solanes kommer från Priorat eller Priorato som det heter på katalanska.  Priorat ligger bara några mil ifrån Barcelona och har på börjat få anseende om att vara en av Spaniens mest intressanta och nyskapande vinområde. Vinet odlas i en karg natur med näringsfattiga jordar vilket ger ett lågt skördeuttag men mycket koncentration av smak i den enskilda druvan. Till detta vin har man använt en druvblandning av druvorna carinyena, garnatxa,  cabernet sauvignon, samt lite merlot och syrah.

Doft: Nyanserad, kryddig och fruktig doft med fatkaraktär. Man känner inslag av plommon, björnbär, torkade örter och mörk choklad.

Smak: Smakrikt, eldigt, kryddigt och fruktigt vin med fatkaraktär och lång eftersmak samt inslag av plommon, björnbär, tobak, timjan och lakrits.

Passar utmärkt till viltgrytor, eller grytor av lamm och nöt som smaksatts med kryddiga spanska korvar.

Alkoholhalt: 14,5%vol

Pris: 179 kr, 750 ml

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista