Må bättre - massera bort stressen

Under året drabbas många av oss till och från av en ökande stress. Och av stressen blir vi spända - och musklerna stela.

Därför har P4 Extra bjudit in Hans Axelsson för att lära oss om massage.

Motverka stress och smärta

Hans Axelsson grundade Axelsons gymnastiska institut som examinerar flest certifierade massörer i Sverige varje år. Han poängterar vikten av massage:

- Det är framför allt mot spänningar i muskulaturen som drabbar både idrottsfolk och vanliga människor som sitter vi datorer. Spänningar ger smärtor. Massage har en allmän verkan på kroppen. Man går ner i varv vilket motverkar stress, säger Hans Axelsson.

Motion och massage

Han bjuder också lyssnarna på tips och tricks för att undvika stelhet i musklerna, bland annat ska man motionera mycket.

Tryck inte för hårt

Viktigt när man masserar hemma själv och går till en professionell massör är också att man inte trycker får hårt där musklerna är spända. Det kan få motsatt effekt.

Olika massagetyper

Klassisk massage - härstammar från Pehr Henrik Ling (den svenska gymnastikens fader)

Bindvävsmassage - kommer från Tyskland. Ökar blodcirkulationen.

Hawaiansk massage - lätta former och taktil massage. Glider mycket lätt. Gör . Lugnar ner, ökar blodcirkulation. Bra när man känner sig lugn och avslappnad.

Energimassage. Kan fås ute på stan, trycker på olika punkter. Ofta sittande på en stol för att pigga upp folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista