1 av 6
"Änglagård" 3 är redan under inspelning och på fredag är det premiär för Helenas andra film som regissör, "Så olika".
2 av 6
När Helena Bergström upplevde att hon fick en 40-års kris så skaffade hon en häst och gav sig ut och tävlade i hästhoppning.
3 av 6
Bergström berättar att hon egentligen ville jobba med djur. Det blev inte så - men djuren är med på något hörn i hennes liv. Både i regiarbetet och rent praktiskt. Hunden får följa med till teatern.
4 av 6
Mamma var skådis och gift med pappa som var regissör. Och här står hon nu. Skådespelare och regissör, gift med en regissör och producent.
5 av 6
Helena Bergström har gjort roller både som "Medea" och "Hamlet" på Stockholms Stadsteater.
6 av 6
Helena gjorde Klas Klättermus som barn - "Jag stod bara och grät i kulissen och tyckte att det var en allmän jobbig tid, berättar Helena.
onsdag 4 november

Dagens gäst - Helena Bergström

Dagens gäst är aktuell som regissör men känd främst som en av våra mest omtyckta och rutinerade skådespelare.

Hon grät i kulisserna under sin första teaterdebut och ville egentligen jobba med djur.

Denna tisdag säger vi hjärtligt välkommen till Helena Kristina Bergström Nutley.

Helena Bergström har gjort film, teater och är utan tvekan en av våra mest rutinerade skådespelare. På fredag är hon aktuell med sin andra film som regissör och berättar att hon i sitt arbete ibland känner sig som en mamma för sina skådespelare.

Premiärnerver

Filmen "Så olika" kallar Helena för en kärlekshistoria om så olika människor. Premiär är det på fredag och bland de medverkande figurerar bland andra Siw Malmqvist, Richard Wolf och Johan Widerberg.

Bygger på tre idéer

"Så olika" bygger på tre olika idéer och budskapet är kärlek. Helena berättar i intervju med Lotta Bromé att hon bland annat påverkats av hur hon en gång blev vittne till en motorcykelolycka. En händelse som hon burit med sig och som gjort avtryck i grundbudskapet i filmens regi.

- När vi som människor tvingas in i en situation av riktig desperation så är vi i grund och botten  alla lika - oavsett hudfärg, bakgrund eller historia. Det är mitt kärleksbudskap helt enkelt och en av anledningarna till att filmen heter som den gör.

Grät i kulisserna

Helena kommer från en riktig teaterfamilj. Mamma och morfar var skådespelare och pappa teaterchef och regissör. Helena började tidigt som liten flicka med att göra egna program.

- Min teaterdebut var ingen hit. Jag var med i Klas Klättermus för att pappa jobbade på teatern och de var billigast så om barnen var med. Jag stod och grät i kulisserna och hon som jag skulle hålla i handen hade petat sig i näsan.

Välkommen att lyssna på hela intervjun med Helena Bergström i onsdagens P4 Extra klockan 13.05 -15.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".