1 av 5
Vraket Estonia.
2 av 5
Vädret under olycksnatten var hårt. Totalt deltog 26 helikoptrar från Finland, Sverige, Danmark och Estland i eftersökningarna.
3 av 5
Efter katastrofen lovade både den avgående svenske statsministern Carl Bildt och den tillträdande Ingvar Carlsson att man skulle göra allt som var möjligt för att bärga skeppet. Detta gjordes dock aldrig.
4 av 5
I Galärparken på Djurgården i Stockholm ligger också minnesmonumentet över passagerarfartyget Estonias förlisning.
5 av 5
För de förolyckade har man rest ett monument i Galärparken.

Ny rättslig prövning av Estonia

Efter 15 år kan Estoniakatastrofen få en rättslig prövning - I Frankrike

1.200 anhöriga och överlevande har stämt varvet och det franska klassningssällskapet Veritas för att ta reda på vilket ansvar de båda hade i samband med katastrofen som tog 852 människors liv den 27 september 1994.

Riksdagsmannen Kent Härstedt är en av alla överlevare.

 I dag hör du honom i P4 Extra.

Tusental anhöriga väntar på svar

– Min känsla är att det här kommer att bli en ganska grundlig process i Paris, säger Kent Härstedt, överlevande från katastrofen, som fått beskedet om processen från franska medier, till TT.

Sammanlagt är det 1.220 anhöriga och överlevande som stämt varvet och klassningssällskapet Veritas och och Meyervarvet som byggde Estonia för att Estonia inte var sjövärdig när hon lämnade Talinn på kvällen den 27 september 1994.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".