Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Grejen med gåsamiddag

1 av 6
Gåsen ska vara fet och det är den som mest vid själva stjärten, en smakrik del. Ofta är det gåsbröst som serveras med en kraftfull gräddsås och söta detaljer som äppelmos och plommon.
2 av 6
Den klassiska skånska äppelkakan eller en äppelsorbet är gott till efterrätt.
3 av 6
Hela sommaren har man gått och längtat efter att gässen ska bli tillräckligt feta för att ätas som en symbol för att fira skörden.
4 av 6
Det är både en rituell och mytiskt laddad middag som man äter tillsammans med någon på själva Mårtensafton. Vi firar Mårten Gås på grund av myten om helgonet Martin av Tours.
5 av 6
Till gåsen passar viner av pinot noirdruvan bäst, antingen från Bourgogne eller från något annat land till exempel Chile eller Nya Zeeland.
6 av 6
Äppelpaj, äppelkaka eller äppelsorbet. Klassiskt eller varierande gott till efterrätt.

November känns inte så väldigt festlig just nu - men för gåsälskarna är det snart dags för årets höjdpunkt - Mårten Gås - det betyder stor middag på Mårtensafton den 10 november.

Vad kan man dricka till:

Saftigt och fett och passar till svartsoppa

Martin Lind, biskop i Linköpings stift, är ursprungligen från Skåne och en av dem som håller hårt på gåstraditionen.

Tradition

Gåsamiddag är en måltid som tar sina timmar. Det är ganska fet och mäktig mat och ska gärna avnjutas i stort sällskap.

- Man kan utan vidare vara 8-9 personer och då blir det än mer fest.

Vad är det man firar?

- Det är inte alldeles solklart. Möjligen kan man krasst säga att gåsen är som bäst i november men det är också kopplat  till legenden om helige Martin i Tours i Frankrike. Han var en hedning som blev omvänd. När folket ville ha honom som biskop gömde han sig bland gässen, men blev avslöjad av deras kacklande. Enligt legenden ska man därför slakta just en gås i hans ära.

Så tillagar man gåsen

Det är nödvändigt att veta vad som är rygg och vad som bröst. Lägger man gåsen med ryggen uppåt så förstör man allt. man ska alltid ha bröstet uppåt. Gåsen fylls med katrinplommon och äppelhalvor och sys igen. 

Räkna med att det tar en timme per kilo.

Så smakar gås

Gåsköttet är saftigt och fett och smakar helt annorlunda jämfört med till exempel kalkon.

Till gåsen äter man gärna äppelhalvor kokta i sockervatten, kokt potatis och en sås. Gärna med lite gelé till också.

Den fruktade svartsoppan

Svartsoppa är soppa med en pepparkaksaktig smak, där en av ingredienserna är blod. Knepet är att känna till att blod koagulerar, därför bör man vispa hela tiden. Det är också avgörande för att få till rätt konsistens, inte för tunn och inte för tjock.

- Ett vanligt misstag är att hälla i för mycket sherry, säger Martin Lind.

Efterrätten

Den skånska äppelkakan med brödsmulor är tradition, men det fungerar också bra med smulpaj, eller kanske en sorbet gjord på äpple och vanilj som inte är lika mäktigt.

Har du ett bra tips på recept på äppelpaj? Dela med dig i kommentarsfältet nedan:

Fråga

Mårten gås

Mårten Gås är en svensk högtid där man äter gås på Mårtensafton, som i år infaller den 10 november.
På en klassisk gåsamiddag äter man svartsoppa som förrätt, därefter gåsen och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt.
Dagens tradition hänger samman med ett firande av helgonet Martin av Tours. Enligt den allmänt vedertagna sägnen gömde sig Martin i ett gåsastall för att slippa bli utsedd till biskop. Men gässen kacklade och avslöjade honom. Gässen äts således som "straff".

Så ställer du till med gåsfrossa: #text=3217136#
Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".