Chatta med Åsa Domeij

Åsa Domeij var ett av frontnamnen i Miljöpartiet och miljön är fortfarande hennes bästa gren. Den 4 november var hon gäst hos Lotta Bromé. Och det blev många miljöfrågor i chatten.
moderator:Nu öppnar vi chatten med Åsa Domeij. Välkomna med frågor!
ulrika:HEJ Åsa! Vilket är ditt absolut bästa miljötips? Föredrar du gul eller grön såpa? Saknar du politiken något? Har du något annat intresse än miljö och politik och männsikor? Vad skulle du göra om du inte gjorde det du gör idag? Vilken är din favoritartist och mat och färg (ej politisk)? Ha en fortsatt bra dag!
Åsa Domeij:Mitt bäst tips är att göra vad man kan och inte förlamas av att man inte kan göra allt perfekt. Grön och gul såpa spelar igen roll. Det är bara färgen som skiljer sig åt. Exempel på andra intressen är skidåkning, segling och odling. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte gjorde det jag gör idag. Det är en massa olika saker som jag skulle kunna tänka mig. Jag gillar olika artister och olika färger. Beror på sammanhang.
Lars Lind:Hej! Är du fortfarande aktiv i miljöpartiet och vad har du för syn på partiet idag jämfört med när du själv var sprtåkrör?
Åsa Domeij:Jag är med i miljöpartiet men hinner inte vara aktiv pga av jobbet och barnen. Men jag har aldrig varit språkrör. Utvecklingen inom miljöpartiet har varit att allt mer närma sig ett läge i regeringsställning där man kan ta ansvar på riktigt.
Jonas:Kött- och mjölkindustrin står för minst 20% av klimatpåverkan (FAO Livestock's long shadow). Varför storsatsar Axfood inte på maximalt klimatvänliga 100% vegetariska produkter med lågt pris och med tydlig klimatmärkning?
Åsa Domeij:Axfoods butiker vänder sig till alla och inte bara de som är vegetarianer. Det är lättare för mindre "alternativa" butiker att nischa sig. Men jag tycker att vi borde kunna bli bättre på att lyfta fram klimatsmart mat och jobba för en enkel men bra klimatinformation om produkterna.
Karin Kr:Vilken bra och öppenhjärtig intervju. Jag skrattade gott mot slutet. Bra oneliner: Det har aldrig funnits så stort stöd från medborgarna att fatta riktiga beslut som nu.
Åsa Domeij:Bra att du håller med! Jag tror att många politiker underskattar det stöd de har för miljöbeslut.
Ewy Anderson:Hej! En fråga utanför politiken. Det finns väl inte någon mer med Ditt namn. Hade Du en bostonterrier när Du var liten? Fick den tillsammans med Din syster. Har funderat på detta ända sedan Du hamnade i politiken.
Åsa Domeij:Nej, jag hade inte bostonterrier utan marsvin.
Per:Hej Åsa!Vad anser du om gasledningen i östersjön? Lycka till med arbetet!
Åsa Domeij:Jag gillar inte gasledningen. Det blir för frestande när man gjort investeringen att dumpa priset på fossilgas och sälja till Sverige. Det kan göra oss beroende av fossilgas.
bettan:varför inte införa förmånligare regler för resor med allmännna färdmedel ? det måste löna sig att åka buss/tåg istf egen bil ! =gör något
Åsa Domeij:Håller med. Varför kan inte kollektivtrafikkort vara skattefri förmån t ex?
Jonas Persson:Hur ser du tillbaka på din riksdagstid, är det något du ångrar??
Åsa Domeij:Kanske framför allt den första perioden då miljöpartiet åkte ur riksdagen. Vi borde ha kunnat jobba utåtriktat på ett bättre sätt.
Anders:Hur ser du på kommunernas förmåga att handla upp närproducerad mat?, när man följer debatten verkar det som att vissa kommuner gömmer sig bakom lagen om offentlig upphandling, när det med största sannolikhet endast gäller ekonomi. Det känns inte som ett bra klimval att ex transportera mjölk från Tyskland till våra skolor i mellersta Sverige.
Åsa Domeij:Man kan absolut göra mer! Om man känner sig osäker kan man t ex ställa krav på utsläppen från transporterna.
joakim:när försvinner plastpåsarna i era butiker? dom måste ju vara en stor miljöbov bodde i californien, där har man ju lagstiftat och förbjudit plastpåsar.
Åsa Domeij:De är inte på väg att försvinna. I det första steget blir det mer återvunnen plast och så småningom, kanske om ett par år, kassar i 100% återvunnet material. En viktig sak som vi håller på med är att allt plastavfall från butikernas lager verkligen går till materialåtervinning och inte till förbränning.
Else:Jag var och lyssnade på Matias Klum häromdagen och han tycker att man ska välja bort matvaror som innehåller palmolja för att rädda det som är kvar av regnskogen på Borneo. Jag undrar om du bevakar detta i Axfoods produkter?
Åsa Domeij:Vi jobbar på två sätt. Dels byter vi ut palmoljan till annan olja i en del av våra produkter (t ex frityrolja och chips) och dels kommer vi att köpa gröna palmoljecertifikat till våra egna märkesvaror. Kolla gärna bloggen på www.axfood.se där står det en del om palmolja.
Monica:Hej Åsa! VAd gör man om man misstänker att byggnadsnämnden gjort ORIKTIGA beslut. Som kan ställa till med stora problem för boende intill.
Åsa Domeij:Ett sätt är att överklaga beslutet.
Irving:Hej Åsa Vad lärde du dig av jobbet på Sattelitbild ang. din syn på miljöarbetet och miljöutvecklingen?
Åsa Domeij:En hel del eftersom man fick se olika delar av jorden i ett översiktligt perspektiv.
Ulla i Linköpin:Hej! Vill höra om du kämpar för alla gifter i maten, eftersom du arbetar på ett sådant företag.
Åsa Domeij:Det är så klart en väldigt viktig fråga. Förutom de kontroller av Frukt och grönt gör så kräver vi också att leverantörerna ska göra stickprov. Sedan jobbar vi ju förstås för ett bättre ekologiskt sortiment. Försäljningen av ekologiskt ökade 63% hos oss förra året och även i år bler det nog en bra ökning även om den inte blir lika stor.
Ulf:Varför näms aldrig att solen är den som påverkar den globala uppvärmningen mest? Vi har ju haft mycket varmare förrut i jordens historia innan någon människa fanns.Inget fel på att vara miljömedveten men rätt ska vara rätt med informationen. Tacksam för svar Ulf.E
Åsa Domeij:Idag är de flesta forskare överens om att mänskligheten förändrar klimatet. Till den som inte tror på det skulle jag vilja säga: "Vågar man chansa?"
Berra:Hej Åsa! Transporterna till era affärer kör era lastbilar med miljövänligt bränsle ?
Åsa Domeij:Tyvärr inte än. Vi jobbar med ecodriving och miljöbonus till chaufförer som kör snålt och drar ner på dieselförbrukningen. Kanske vi snart kan börja med biodiesel i större skala?
moderator:Strax slut med chatten med Åsa Domeij. Ställ din fråga nu!
Berit:Vilket är det bästa för miljön - att kasta mjölkförpackningarna i soporna så att de eldas upp - eller att göra rent med vatten och lämna till återvinning?
Åsa Domeij:Bättre att återvinna pappret eftersom det är resurskrävande att tillverka nytt papper av trä. Sedan ska man förstås inte överdriva rengöringen och använda varmvatten.
Lisbeth:Hej Åsa, Vad anser du om att det finns kommuner som vill riva upp en elektrfierad för närvarande nedlagd tågbana, det finns krafter ex en tågförening som vill ha den upprustad men kommunens styrande lyssnar inte på sina invånare och framförallt inte på föreningen utan snarare förlöjligar den
Åsa Domeij:Jag tycker förstås att det är tråkigt om man lägger ned elektrifierad järnväg när allt fler blir medvetna om att vi behöver klimatanpassa transporterna.
Ulf:Jag tror på att människan påverkar till viss del men var finns referensobjekten? Hela tiden skyls det på människan.
Åsa Domeij:Men vad tycker du själv? Tycker du inte att man ska tillämpa försiktighetsprincipen även om man är tveksam till att människan påverkar klimatet?
moderator:Slut med chatten för idag. Tack för alla frågor till Åsa Domeij.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista