1 av 2
Den 10 november är det Mårtensafton. Och hur firas det bättre än med en klassisk gåsamiddag - men då ska det också drickas gott till.
2 av 2
Som tillbehör till gåsen passar lingonkokt rödkål och hasselbackspotatis.

Vintips till gås och svartsoppa

Mårten Gås är en svensk högtid där man äter gås på Mårtensafton. Den 10 november dukas det upp för gåsamiddag infaller den 10 november.

På en klassisk gåsamiddag äter man svartsoppa som förrätt, därefter gåsen och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt.

Carl Jan tipsar denna vecka om hur du kan dricka till gåsamiddagen.

Till svartsoppan:

Larsen VS nummer 181 på Systembolaget

Madiera är den klassiska drycken till svartsoppa men även konjak är en bra kompanjon till denna mustiga rätt.

Konjakshuset Larsen startades av norrmannen Jens-Reidar Larsen som flyttat till Frankrike på 1920- talet. Larsen blev fascinerad av staden Charentes och speciellt drycken konjak. 1926 köpte han ett litet konjakshus och startade märket Larsen. Ett märke som snabbt blev mycket populärt på den skandinaviska marknaden.

Området konjak ligger i västra Frankrike och basen i konjak är vin på den vita druvan ugni blanc, i Italien även kallad trebbiano.

Doft: Stor, druvig och eldig doft med inslag av fatvanilj och choklad.

Smak: Druvig, elegant smak med viss eldighet och inslag av fatvanilj. Smakrik.

Passar utmärkt till svartsoppa och som avec.

Pris: 170 kr, 350 ml

 

Till gåsen:

Duette Premium Pinot Noir 2008 nummer 6602 på Systembolaget

Till gåsen passar viner av pinot noirdruvan bäst, antingen från Bourgogne eller från något annat land till exempel Chile eller Nya Zeeland. Pinot noir druvan trivs bäst i svala klimat och veckans röda vin Duette Premium Pinot Noir kommer från Casablanca Valley i Chile, ett område som erbjuder perfekt miljö för denna delikata druva.

De fruktiga smakerna i vinet gifter sig bra med tillbehören till gåsen, att vinet dessutom har en fräsch syra göra att måltiden inte känns alltför mäktig.

Doft: Kryddig, bärig doft med fatkaraktär, inslag av skogshallon, jordgubbar och plommon .

Smak: Kryddigt vin med fatkaraktär, inslag av skogshallon, körsbär, örter och muskot.

Passar utmärkt till gåsen som gärna serveras med lingonkokt rödkål och hasselbackspotatis. Vinet passar även bra till krämiga ostar.

Pris 99 kr, 750 ml

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".