Chatta med Lasse Granqvist

Dagens gäst har flera gånger röstats fram som Sveriges bästa sportjournalist och har en gång klockats för 118 ord på 23 sekunder. Efter intervjun chattade Lasse Granqvist med lyssnarna - här ser du frågorna och svaren.
Lennart Ulander:När kommer du Lasse att refera en poliskt typ valdebat?
Lasse Granqvist:Hej! Jag tror på att fortsätta göra det jag redan gör med målsättningen att göra det lite bättre varje år (eller månad). En politisk valdebatt ska, enligt min uppfattning, skötas av de som är kuknniga i politiska sakfrågor och har rätt känsla för det medie där debatten äger rum.
Nina:Vad tror du om Sofia Lundgren som årets målvakt
Lasse Granqvist:Hej! Jab både tror och hoppas på Sofia, som jag förresten bodde granne med häromåret.
Michael W, Soln:Hej Lasse! Tack för många fantastiska referat genom åren. Ser fram emot många fler. Vilket är det bästa svenska sport(radio)referat som 1) DU hörde/upplevde direkt 2) som gjorts (du är ursäktad om du inte vill välja något av dina ;-) )
Lasse Granqvist:Hej! Ett av de bästa referaten jag hört var Tommy Engstrands sätt att spegla Västtyskland-Portugal i VM kvalet 1985. Portugal vann överraskande och Sverige missade VM. Även Lasse Kinchs och Leif Boorks referat av Sverige-Sovjet i Wien 1987 (Tomas Sandströms 2-2-mål) är stor radiokonst.
Örjan Leek:Varför radio-rapporteras inte curling på samma sätt som många andra idrotter? Sverige har världens bästa damlag (Anette Norberg) och herrlag som vunnit många VM- och EM-medaljer. Varför direktsänds elitserien i speedway medan ni inte ens nämner då svenska curlinglag vunnit stora internationella turneringar? Örjan Leek, Härnösand
Lasse Granqvist:Hej! Jag har aldrig haft förmånen att arbeta med curling, men lärde mig en hel del när Tommy Åström arbetade med curling i OS (Nagano 1998 om jag minns rätt). När det gäller Radiosportens bevakning måste jag hänvisa till redaktionschenfen Jakob Sillén: jakob.sillen@sr.se
Pontus!:Vilket idrottevenemang har varit roligast att få kommentera till svenska folket?
Lasse Granqvist:Hej! Alla evenemang med svenska landslaget i fotboll och ishockey är stora upplevelser. Svårt att välja mellan Sverige-Rumänien i fotbolls VM -94 eller Sveriges straffseger i ishockey OS mot Kanada samma år. Eller varför inte OS-guldet i Turin eller Ibrahimovics klackmål i EM 2004 mot Italien. Ja, Du ser; jag kan hålla på länge...!
Anders Roos:Hej Lasse! Du och Ralf är bäst när det gäller att referera i radio. Har du någon gång fått negativ kritik från någon spelare som du kommenterat om?
Lasse Granqvist:Hej! Ja, det händer med jämna mellanrum. Men sådana diskussioner bör stanna mellan berörda spelare och mig. De allra flesta svenska elitidrottarna i de sporter jag arbetar med är mycket bra personer. För mig i min yrkesroll, där det ingår att kritisera och granska, är det också viktigt att samtala med de som känner att de blivit felaktigt bedömda.
Pher Andersson:Vilka är dina förebilder inom radion, finns ju en del fantastiska referenter på radiosporten genom åren?!
Lasse Granqvist:Hej! Mina förebilder är Lasse Kinch, Tommy Engstrand och Tomas Simson. Tänk vilka fina referenter och kommentatorer som passerat Radiosporten genom åren!
Ulla:Hej Lasse! Gillar sport i måttliga mängder. Lyssnar ofta mera på hur ni sportjournalister uttrycker er språkligt än på innehållet i det ni säger. Ett uttryck som verkar smitta bland sportreportar är "I detta nu". Varför säger ni så, istället för "Just nu" som är ett mycket enklare uttryck? Är lite nyfiken på om ni systematiskt förösker likna varandra i era referat. Hälsningar Ulla
Lasse Granqvist:Hej! Språket är en av de viktigaste delarna i vårt jobb. Tack för att Du påminner om risken att fastna i ett speciellt uttryck. Jag försöker inte efterlikna någon annan referent vare sig gällande språk eller innehåll. Däremot är det viktigt att lyssna på andra för att ta intryck när det gäller detlajer i språket. Det gäller inte bara nationella kommentatorer, utan även andra länders referenter.
Clabbe:Hej! Är du för eller emot en rivning av Råsunda Fotbollsstadion - det pågår ju en räddningsrörelse bland AIK:are för att bevara Råsunda och hellre renovera efter behov?
Lasse Granqvist:Hej! Den frågan ska ju avgöras av berörda (Svenska Fotbollförbundet och AIK). Jag tycker Råsunda är en gammal och sliten anläggning (byggd 1937). Den moderne idrottsåskådaren vill nog ha en ökad bekvämlighet med närhet till kaffe, korv och kakor samt toalettbesök i en fräsch miljö. En ny Nationalarena är därför ett måste.
Patrik:Du och Åström skulle hålla ett föredrag om konsten att referera, var kan jag höra eller se detta?
Lasse Granqvist:Hej! Vi deltar på ett referatseminarium i Sveriges Radios lokaler på onsdag. Det streamas direkt på nätet internt inom SR koncernen. Tillhör Du inte SR, så är det nog svårt att se det.
Danne:Skriver du lika fort på en dator som du pratar?
Lasse Granqvist:Hej! Absolut inte. Jag är dålig på att skriva och brukar av den anlendingen avstå krönikor och liknande alster i skriven form. Det brukar bli för mycket bisatser...
lisa:Ang tidernas största hockeyfiasko. Du förmedlade det alla tyckte och tänkte, stor eloge till dig för det .
Lasse Granqvist:Hej! tack för återkopplingen. Det finns alltid olika åsikter. Ju fler som tycker som Du gör i det här fallet, desto mer positivt för mig! Men, än en gång: Jag står för innehållet i referatet.
Michael W, Soln:Hej igen! AIKs guldtränare Mikael Stahre lär visst ha satsat på att bli yrkestränare redan vid 14 års ålder. Hur gammal var du när du satsade helhjärtat till att bli radiosportjournalist? Vad skulle du rekommendera för mått och steg för en kille som verkar ha talang för sportjournalism? (Har en son med glödande fotbollsintresse).
Lasse Granqvist:Hej! Vad kul att höra att Du har en son som brinner för idrott och journalistik - grattis! Intresse och engagemang är två viktiga delar. Jag kom till Radiosporten direkt från Journalisthögskolan (som nu heter JMK, Journalistik, Media och Kommunikation). Till dåvarande journalisthögskolan kom jag i princip direkt från gymnasiet. Att söka en journalistutbildning (finns meriterade högskolor också) är en bra idé. Då kan praktikplatser inom sportdelen av journalistiken sökas parallellt. Lycka till!
Hans:Hej, och tack för många spännande referat genom åren. Vi ser dig en dagen i Sundsvall referande hockey, nästa dag i Malmö på fotbollsmatch, hör dig som hockeyreferent i radion kvällen därpå, och kanske hörs och syns du som programledare i en tv-studio under helgen för att sedan fortsätta i samma stil veckan därpå. Hur laddar du om mellan "drabbningarna" och resorna? Kost? Motion? Vila?
Lasse Granqvist:Hej! Intressant ämne. Jag försöker äta rätt, sova ordentligt och ta regelbundna promenader. När det är som hetast i ishockey och fotboll (när Elitserien och Allsvenskan pågår samtidigt) då kan det blir snabbmat, mindre sömn och inställda promenader. Men då mår jag såklart sämre, så återhämtning är viktigt!
Roland:Tack vare dig och Christian Olsson (sportreportern, inte trestegshopparen) har min son blivit intresserad av språket och har lyckats få MVG i både svenska, engelska och tyska. Vi är nog de personerna i Sverige som känner igen mest röster från sportradion. Ett tips till Er chef är att ta kontakt med skolans värld och be de använda era referat som inspiration för vad man kan göra med språket. Vi har din snabba känslosamma engagerande referat och Christians målande berättelser. Av många duktiga sportreferenter är ni två bäst, tätt följda av Björn Geijer, Gunnar Brink, Mats Dahlberg och Dagge Malmqvist. Tommy Åström är bra men han hörs så sällan numera Mvh Roland
Lasse Granqvist:Hej! Bra koll! Jag ska hälsa Radiosportens redaktionsledning gällande Ditt tips om hur referat kan användas i skolans värld.
Jessie:Vill först bara säga att du är den absolut bästa sportjournalisten i Sverige, så tack för att du finns! Vad tror du att vi (AIK) har för chanser i Champions League-kvalet? Självförtroendet är det ju inget fel på eller hur.
Lasse Granqvist:Hej! AIK:s lag har en förmåga att hantera svåra situationer. Att vända på guldfinalen i Göteborg efter underläge i paus är en stor prestation. En förklaring är att flera spelare kommer från en pressad fotbollsmiljö i andra länder. De är helt enkelt vana vid stor uppmärksamhet och stor press. Det kan tala för AIK, under förutsättning att truppen blir konkurrenskraftig även nästa år.
mera av Lasse i:Jag är ingen större sportfantast, men missar aldrig Tre Kronors matcher, jag stänger av ljudet på tv:n och knäpper på radion där Du förhoppningsvis refererar matchen. Det kan bli vinst eller förlust men med Dig vid mikrofon så blir det alltid en bra match /////Häls Marie
Lasse Granqvist:Hej! Det är alltid roligt när en person som inte är så sportintresserad tycker att ett referat är värt att lyssna till. Då har vi som jobbar med matchen lyckats!
Arne Erikson:Tack för bra referat, med både hockey och foboll. Men jag undrar.. är det du som påannonserar Lotta Bromé i P4 Extra? Låter väldigt likt dig i alla fall.
Lasse Granqvist:Hej! Visst är det jag. Det är positivt att få presentera Sveriges bästa programledare i radio!
Ulrika:Har du prövat att referera trav någongång?
Lasse Granqvist:Hej! Jag började på Radiosporten som travreferent. Jag är dessutom delägare i en häst och brukar varje sommar göra en travresa i Värmland, så travsporten är jag en liten del av.
Bengt J:Varför gäller inte samma regler i sverige som internationellt. DIF borde förlora med 3-0 då supporter sprang in och slog Assyriska spelare. Jämfört med Sverige - Danmark då galen supporter rusade in. Notera att jag ej är supporter till Assyriska men har tröttnat på flatheten i Fotbollsförbundet.
Lasse Granqvist:Hej! Sverige har andra regler än Europeiska Fotbollförbundet (Uefa). Skälet till det är ett beslut av Svenska Fotbollförbundets Representantskap (som hanterar sådana frågor) för några år sedan. Oavsett vad vi tycker i sak är det viktigt att regelverket följs.
moderator:Nu är chatten med Lasse Granqvist slut. Tack alla ni som ställde frågor!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".