Chatt om svininfluensan 10 november

Här kan du läsa lyssnarnas frågor om svininfluensan till professor Jan Liliemark från Läkemedelsverket och läkaren Martin Holmberg från Socialstyrelsen.
Anna C:Snälla jag vill veta, min dotter fick vaccinet igår och fick den i vänster arm. Senare under dagen fick jag höra att man absolut inte skall ta den i väsnster arm för det här då närmare hjärtat. Låter helt otroligt, finns det någon sanning i att det skulle vara farligt pga detta?
Jan Liliemark:Nej, man brukar ta den i vänster arm (om man är högerhänt)
Gunilla:Om man har haft svininfluensan, ska man vaccinera sig då?
Martin Holmberg:Om man fått det bekräftat med prov behöver man inte vaccinera sig, men om man inte vet säkert är det bättre att ta sprutan.
Maria:Tror du att jag kommer att kunna vaccinera min friska 9 månaders bebis? Förstår att du inte med säkerhet kan veta, men vad tror du? När tror du att besked kommer att lämnas ?
Jan Liliemark:Vi arbetar intensivt med frågan just nu. Senare den här veckan kommer vi att veta om vi kan ge någon ny rekommendation om barn mellan 6må - 3år eller om vi måste vänta på ytterligare data.
Petra:Är det födelsedatum som avgör om ett barn får vaccin redan nu eller inte? Vår son fyller tre år om två veckor, och BVC säger att han måste vänta till dess. Men vi vill vaccinera nu. Vem bestämmer?
Jan Liliemark:BVC bestämmer om man vaccinerar eller ej. Däremot kan de göra individuella bedömningar som går utanför rekommendationen om de tycker att det finns goda skäl för detta.
jeanette:Vi är en familj på 6 personer. Fyra barn: 5, 8, 11 och 13 år. Vi är fullt friska, inga sjukdomar. Vi hade influensa i början på september. Kanske svininfluensan, kanske den vanliga säsongsinfluensan. Vet inte. Men vi var alla sjuka. Nu är vi väldigt skeptiska till massvaccinationen. Tycker endast de utsatta riskgrupperna ska vaccineras. Okej, det verkar som även friska kan bli väldigt svårt drabbade, men det gäller ju även vid den vanliga influensan. Det finns ju även en risk med vaccinationen. Nyligen 4 åringen som åkte in med kramper och slutade att andas. (stod i aftonbladet) Nu har vi tackat nej till att vaccinera barnen. Gör vi fel ? // Jeanette
Martin Holmberg:Har ni tur var det nya influensan ni hade och då är ni immuna. Om ni nu har avstått bör ni inte se till att kontakta sjukvården om ni ändå blir sjuka för att få medicin (Tamiflu el. liknande). När det gäller 4-åringen med kramper rörde det sig troligen om feberkramper som är ganska vanligt och inte så farligt som det ser ut.
Linda:Hej! Jag har epilepsi. Tillhör jag riskgruppen?
Martin Holmberg:Kortfattat - nej.
Anette W i Gamm:Hejsan, jag undrar om jag kan vaccinera mig trots att jag är allergisk mot bl.a Kåvepenin o några värkmediciner. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Anette
Jan Liliemark:Ja, men du ska berätta om din överkänslighet så att vaccinatören känner till det.
Liz:Skall man ta 2 sprutor?
Jan Liliemark:I dagsläget bara om man är under 13 år eller har försämrat immunförsvar.
Magnus M:Vad är den egentliga dödsorsaken för de som dör av svininfluensan?
Martin Holmberg:Det kan vara flera olika, men oftast svår lunginflammation, antingen direkt av viruset eller av bakterier.
Lena J:Har en son som varit äggallergiker som barn (är nu 19 år, äter inte ägg efter det). Ska han vaccinera sig?
Jan Liliemark:Det här måste ni diskutera med er läkare. Det beror på graden av överkänslighet.
Margareta Bell:Hur skyddat är ett barn som föddes 2 veckor efter mammans vaccinering?
Jan Liliemark:Barnet borde ha fått ett visst skydd som räcker några månader.
Maria Nordin:Kan jag kräva att få vaccin samtidigt som mina små barn på BVC?
Martin Holmberg:Olika landsting gör lite olika, det kan ibland vara svårt för BVC att hinna med. Kontakta dem och fråga i förväg.
Monika Svensson:Hur smittar influensan? Via luften som partiklar eller vid direktkontakt?
Martin Holmberg:Både med små droppar från utandningsluften inom 1 - 2 meter och via direktkontakt med t.ex. händer.
Sara:Min familj tillhör inte någon riskgrupp. Vi har valt att inte vaccinera våra 3 barn (4-10 år) då det också sägs att immunförsvaret stärks av att ha haft influensan. Stämmer detta eller är det fel av oss att inte låta vaccinera våra barn och oss själva?
Jan Liliemark:Man vet inte om det är någon skillnad i skyddseffekt av vaccin respektive influensa, men låter man sej smittas så tar man ju också risken att bli svårt sjuk av influensan.
brittmarie Hedb:Jag undrar om min dotter som har astma och är 16 år ska ta vaccinet är mycket kritisk till detta. Hon har inte så kraftig astma men går på medicin. Hon får vaccinet om ca två veckor i sin skola, kan man vänta tills dess?
Jan Liliemark:Med astma så borde hon tillhöra riskgrupp och borde vaccineras så snart som möjligt. Ta kontakt med er vårdcentral!
undrande kvinna:Hej Jag är 54 år, för 2 1/2 år sedan hade jag en hjärtinfarkt. Min fråga är då: tillhör jag en riskgrupp?
Martin Holmberg:Du får nog fråga din läkare om hur stor risken för ny infarkt är för dig, det kan jag inte ge dig svar på.
Elna:Kan en som vaccineras ändå bära på smittan?
Jan Liliemark:Första dagarna efter vaccinationen är man inte skyddad, men sen kan man räkna med att man inte smittar andra i omgivningen.
Lennart J:Vaccinerade mig i onsdags i förra veckan och insjuknade igår med influensasymptom med måttlig feber och halsont. Kan det ha samband med vaccinationen? Hur lång tid efter vaccinationen måste passera innan jag har ett ok skydd mot svininfluensan? Tackar, tackar!
Jan Liliemark:c:a 2 veckor. Men man kan mycket väl drabbas av andra förkylningsvirus med liknande symptom.
Anna carlsson:Hej! Vi ska resa till Teneriffa på söndag morgon och har ej möjlighet att få svininfluensavaccin förrän tidigast fredag em. Ska vi då ta det, med tanke på eventuella biverkningar? Om vi ej får vaccin tycker du att vi ska ta den vanliga influnsavaccinet, för att i alla fall vara vaccinerad mot den? Vi tillhör ej riskgrupperna och är 37 år gamla. Tack för svar.
Martin Holmberg:Man kan få feber 1 - 2 dar efter vaccineringen som går över på högst ett dygn, men vanligast är bara lite värk i armen. Det finns ingen anledning att avstå vaccineringen för resan, men det vanliga säsongsvaccinet behöver ni inte ta, det finns inte mycket av de virussorterna i Europa just nu.
Marie:Om man vaccinerar sig - hur länge är man skyddad då?
Jan Liliemark:Det beror mest på när och hur viruset ändrar sig - då avtar skyddseffekten, men annars minst 6-12 mån
Jeanette Janson:Hej Jag tog vaccinet den 20 oktober, är i riskgrupp p g a astma. Skall jag ta en andra dos?
Jan Liliemark:Nej, såvida du inte tar väldigt starka mediciner som försämrar ditt immunförsvar. Annars räcker det t.v. med en dos.
Ulla i S-näs:Det talas om alla dödsfall i svininfluensan men hur många dör i den vanliga influensan?
Martin Holmberg:Det var en bra fråga - det dör fler under vissa år av den vanliga influensan än som kommer att dö i den nya, men det är andra grupper - äldre människor och en del kroniskt sjuka. Det som är annorlunda med den nya är att det är unga som dör och att rel många hamnar i respirator.
Joanna:Säger vårdpersonalen till dem som har fått konstaterat svininfluensa, att dom inte skall vistas i offentliga lokaler?
Martin Holmberg:Det bör dom göra så länge man är smittsam, vilket är högst 7 dygn, eller t.o.m. ett dygn efter man blivit feberfri
Anna:Jag är i 20-års åldern och jag har hört en del om biverkningar som skrämmer mig. Vilka biverkningar kan man få? Stämmer det som jag läst att några har dött av vaccinet?
Jan Liliemark:Man måste räkna med att nya läkemedel kan ha okända, ovanliga biverkningar. När det gäller de rapporterade dödsfallen så har vi inte hittat något som tyder på att de hade samband med vaccinationen.
Classe:Finns det något vaccin för oss äggallergiker?
Jan Liliemark:Tyvärr finns det inget att få tag på i Sverige idag. Däremot finns andra läkemedel som skyddar mot influensa (Tamiflu och Relenza). Tala med din läkare om hur du kan få tillgång till sådana om det skulle behövas.
Stig R:När ska man SENAST ta spruta två när man tagit den första?
Jan Liliemark:Man får inte sämre effekt av 2:a sprutan även om man väntar 6 månader med den.
Ewy:Min dotter, 12 år, fick frossa och 39,5 i feber natten till fredag. Feber under helgen mellan 39-40,1. Febern gick inte ner så mycket trots Panodil. Kraftigt illamående, huvudvärk, trötthet. Nu seg, slemmig hosta och snuva men inte mycket eller ingen feber (varierar). Samtidigt insjuknade en stor del av skolkamraterna i liknande symptom. I vissa klasser mer än hälften av eleverna insjuknade under helgen. Kan det vara något annat än svininfluensa? Finns andra lika snabbt spridda infektioner just nu? Jag har inte blivit sjuk mer än lite förkyld. Betyder det att jag är immun eller kan jag bli smittad av någon annan?
Martin Holmberg:Det är med stor sannolikhet den nya influensan, kan knappt vara något annat. Du kan ha fått det mycket lindrigt också, inkubationstiden är 1 - 3 dygn så du borde redan blivit smittad, men helt säker kan man inte vara om du inte blir provtagen. Om du blivit smittad är du immun ett tag framöver
connie:Kan man ta influensavaccin om man får Remicadebehandling mot Chrons sjukdom? Connie
Jan Liliemark:Absolut. Du behöver sannolikt 2 sprutor eftersom din medicin sätter ner immunsvaret.
irene:Mitt barnbarn är 8 år och går i 2:a klass. En tredjedel av eleverna är dåliga i svininfluensa. Ska föräldrarna skicka honom till skolan? Eller ska de hålla honom hemma?
Martin Holmberg:Det är svårt att skydda barnen genom att hålla dem hemma, men om han snart ska vaccineras finns det kanske en poäng. Man får väga det mot andra konsekvenser av att stanna hemma.
Emelie:Hej. Har en dotter på 6 mån, skulle du rekommendera att vi vaccinerar henne om det blir att man får det? Finns det några risker med det?
Jan Liliemark:Det finns klart en risk för biverkningar, men risken för att få svår influensa är också större hos små barn. Vi håller på att granska alla tillgängliga data just nu så att det är svårt att säga något mer.
Susanne:Gör jag rätt som låter mina två barn, 14 och 13 år, vara med och ta beslutet om vaccin eller ej? Dom avstår helst...
Jan Liliemark:Har samma problem! Försök övertala dem, men annars är det ju svårt att tvinga dem..........
Monica:Hur yttrar sig svininfluensan. Min son 14 år har väldigt ont i halsen har svårt för att svälja, hade svårt att andas i natt då han hade så mycket slem i halsen och kände sig täppt i näsan och nästan 40 graders feber. Kan det vara svininfluensa?
Jan Liliemark:Det kan det vara, men det kan mycket väl vara någon annan infektion. Det är inte farligt att vaccinera sej även om man skulle ha haft influensa.
Helena:Om man har haft en propp och ätit waran tidigare men istället nu äter annan blodförtunnande medicin, är det någon riskgrupp och är det farligt att vaccinera sig?
Martin Holmberg:Nej det finns ingen ökad risk att få svår sjukdom. Kan vara problem med vaccineringen om dein blödningsbenägenhet är stor, din behandlande läkare får avgöra hur du ska vaccinera dig (det finns alternativa sätt)
Erik Rydberg:När jag tog det vanliga influensavaccinet förra året skulle man vara frisk och inte t.ex. förkyld för att få ta sprutan. Är det samma sak med detta vaccinet eller är det bättre att ta det även om man är förkyld?
Jan Liliemark:Vänta tills du är frisk.
Ivan:Varför tar man inte hem det vaccin som äggallergikar kan ta?
Jan Liliemark:Allt vaccin är redan uppköpt/uppbokat så det finns inte att få tag på mer vaccin i år.
Christian:Vilka direkta åtgärder görs om det är bekräftat att man får svinis?
Martin Holmberg:Om man är mycket påverkad kan man få mediciner (Tamiflu eller liknande). Man bör undvika att träffa andra i onödan för att inte smitta. Ring sjukvårdsupplysningen om råd. Drick mycket om du har feber, ev. ta febernedsättande.
Anstrid:Är man dum om man inte vaccinerar sig?
Jan Liliemark:Njae, lite oförsiktig kanske.....
Agneta:Hej! Jag är gravid i 10 veckan. Är det nån fara för fostret om jag vaccinerar mig?
Martin Holmberg:Nej det är större fara för dig och fostret om du inte vaccinerar dig. Se läkemedelsverkets hemsidor om vaccination och graviditet
Caroline:Hur kan det vara att läkemedelstillverkaren inte kan ta ansvar för framtida konsekvenser? Känner mig mkt orolig för det!
Jan Liliemark:I Sverige gäller läkemedelsförsäkringen för alla läkemedelsskador inklusive detta vaccins så här har vi inte dessa diskussioner.
undrande föräld:Igår fick jag hämta min 8-åriga dotter från skolan. Hon hade lätt feber och ont i huvudet. Jag fick rådet att ta med min yngsta dotter (6 år)hem också då 1/3 av alla barn på skolan var sjuka. Några konstaterat i svininfluensan. Idag har jag haft båda barnen hemma trots att lillasyster inte är sjuk. Ska jag fortsätta hålla mitt friska barn hemma?
Martin Holmberg:Jag tror det är ungefär lika stor risk att hon blir smittad hemma som i skolan.
Sara:Någon sa att skyddseffekten av vaccinet skulle vara lika bra som att ha haft influensan. Stämmer detta? Jag har fått för mig att om man vaccinerar sig nu löper man ändå risk att få influensan nästa år, men om man har haft influensan så är man immun.
Jan Liliemark:Man kan få influensa upprepade gånger under livet. Man vet inte säkert om det är någon skillnad i skyddseffekt av genomgången influensa respektive vaccin.
Ulla:Kan man få svininfluensan när man har tagit första dosen av vaccinet? Skall barnen ta två doser eller räcker det med en?
Jan Liliemark:Ca 2 veckor efter vaccination är man sannolikt skyddad. Barn under 13 år bör få 2 sprutor.
Britta Haugen:Jag är så fundersam, spruta eller inte? Har aldrig tagit den tidigare när det har varit influensatider, är det större risk nu att bli smittad?
Martin Holmberg:Ja det är större risk att bli smittad nu än med vanlig säsongsinfluensa. Om du är yngre än ca 60 år är det större risk att bli allvarligt sjuk av den här nya influensan
Marie:Vi har 3 st döttrar varav 2 st har astma, flickorna som har astma är 15 och 17 år. Nu vill inte 17 åringen vaccinera sig, ska vi tvinga henne eller ska vi låta henne slippa? Hur ska vi andra i familjen göra?
Jan Liliemark:Tvinga blir nog svårt, men försök att övertala henne. Om ni övriga vaccinerar er så får hon ju sekundärt ett visst skydd.
Elna:Har hört att man i Norge vaccinerar barn under tre år och att man ska börja med det i Sverige också. Använder de samma vaccin som vi? Är det någon skillnad på biverkningar av de olika vaccinen?
Jan Liliemark:Det är samma vaccin, men det verkar som deras pandemisituation är allvarligare än vår och det ligger nog delvis bakom deras beslut.
Danne:Måste jag stanna hemma från jobbet om nån inom familjen insjuknar i svininfluensan? Yngsta sonen ringde imorse och sa att han har feber, ont i kroppen och i halsen. Nu tittar alla snett på mig, men det är ju inte jag som är sjuk.
Martin Holmberg:Du är inte smittsam om du inte är sjuk, det finns ingen anledning att stanna hemma om du inte har symtom, men om du börjar känna dig krasslig ska du stanna hemma.
Sanna S:Hej! Är man garanterat 100% immun mot svininfluensan med vaccinet? (helt frisk i övrigt)
Jan Liliemark:Nej, inte 100% men det är en väldigt bra skyddseffekt av vaccinet.
moderator:Nu är chatten slut. Tack alla ni som skickade in frågor!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".