1 av 8
Muren på Västbanken är en kombination av en åtta meter hög betongmur och/eller diken, stängsel, taggtråd, elektroniska staket och militärvägar.
2 av 8
Fredsmuren i Belfast är en serie barriärer, upp till flera kilometer långa och byggda för att skilja katolska och protestantiska områden i Belfast, Derry och övriga Nordirland.
3 av 8
Staden Nicosia på Cypern är delad i två delar, den grek-cypriotiska delen och den turk-cypritoiska delen, med turkarna i norr och grekerna i söder. Så har det varit sedan 1974, och även om man år 2008 i ett försök att ena öns befolkning öppnade upp en del av den symboliska mur som delar staden, så är det långt kvar att gå.
4 av 8
I central Baghdad i Irak så har man murinhägnat en hel stadsdel - muren sägs stå för både skydd och separation av människor.
5 av 8
Muren öppnas i Berlin för 20 år sedan och en familj passerar som bland de första över den öppnade gränsen.
6 av 8
Muren mellan Mexico och USA har satts upp av USA på gränsen till Mexico för att minska illegal invandring. Här en gränsvakt på rond vid muren på Mexicosidan.
7 av 8
Kinesiska muren är mytomspunnen som välkänd och uppfördes 221 år före Kristus.
8 av 8
Berlinmuren. Den 9 november raserades Berlinmuren vilket ledde till ett återförenat Tyskland. När ska resten av världens murar falla ...
tisdag 10 november

...och här står murarna kvar

Världens blickar var riktade mot firandet av 20 års jubileet sen Berlin muren föll på nytt under måndagen.

Samtidigt drabbade palestinier samman med Israelisk militär när de protesterade mot byggandet av Israels mur på västbanken.

I tisdagens P4 Extra pratar Lotta Bromé med Sveriges Radios korrespondent  Cecilia Uddén direkt på plats från Mellanöstern.

Muren på västbanken är en av tolv mer eller mindre bortglömda barriärer som fortfarande skiljer folk åt i modern tid.

Muren i Belfast, Koreabarriären, muren mellan USA och Mexico är några andra exempel.

Fredsmuren

I Belfast består muren av en serie barriärer, upp till flera kilometer långa och byggda för att skilja katolska och protestantiska områden i Belfast, Derry och övriga Nordirland. Muren byggdes med avsikt att minska våldet mellan folkgrupperna - därav namnet Fredsmuren.

Muren på Västbanken

Betong, diken, stängsel, taggtråd, elektroniska staket och militärvägar. Sedan 2002 separeras staden Israele i två delar med hjälp av en kombination av element.

Muren är på sina ställen åtta meter hög i ren betong och närmare 40 kilometer lång. 

750 kilometer utgörs av andra typer av barriär. Israel började bygga muren 2002 - anledningen sas vara av säkerhetsskäl för att förhindra en fortsatt utveckling av den våg av terroristattacker, som drabbade landet. Byggandet pågår fortfarande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".