1 av 7
Muren mellan Mexico och USA har satts upp av USA på gränsen till Mexico för att minska illegal invandring. Här en gränsvakt på rond vid muren på Mexicosidan.
2 av 7
Muren öppnas i Berlin för 20 år sedan och en familj passerar som bland de första över den öppnade gränsen.
3 av 7
I central Baghdad i Irak så har man murinhägnat en hel stadsdel - muren sägs stå för både skydd och separation av människor.
4 av 7
Staden Nicosia på Cypern är delad i två delar, den grek-cypriotiska delen och den turk-cypritoiska delen, med turkarna i norr och grekerna i söder. Så har det varit sedan 1974, och även om man år 2008 i ett försök att ena öns befolkning öppnade upp en del av den symboliska mur som delar staden, så är det långt kvar att gå.
5 av 7
Fredsmuren i Belfast är en serie barriärer, upp till flera kilometer långa och byggda för att skilja katolska och protestantiska områden i Belfast, Derry och övriga Nordirland.
6 av 7
Muren på Västbanken är en kombination av en åtta meter hög betongmur och/eller diken, stängsel, taggtråd, elektroniska staket och militärvägar.
7 av 7
Kinesiska muren är mytomspunnen som välkänd och uppfördes 221 år före Kristus.

Murarna som består

Berlinmuren föll ännu en gång på sin 20 års dag i ett regningt och kallt Berlin.

Men på många håll i världen står murarna kvar. Häng med P4 Extra världen runt och ta en titt på murarna som fortfarande står.

Muren på västbanken är en av tolv mer eller mindre bortglömda barriärer som fortfarande skiljer folk åt i modern tid.

Muren i Belfast, Koreabarriären, muren mellan USA och Mexico är några andra exempel.

Fredsmuren

I Belfast står det en mur sedan 1969 .Muren består av en serie barriärer som är upp till flera kilometer långa och byggda för att skilja katolska och protestantiska områden i Belfast, Derry och övriga Nordirland. Muren byggdes med avsikt att minska våldet mellan folkgrupperna - därav namnet Fredsmuren.

Muren på Västbanken

Betong, diken, stängsel, taggtråd, elektroniska staket och militärvägar. Sedan 2002 separeras staden Israel i två delar med hjälp av en kombination av element.

Muren är på sina ställen åtta meter hög i ren betong och närmare 40 kilometer lång. 

750 kilometer utgörs av andra typer av barriär. Israel började bygga muren 2002 - anledningen sas vara av säkerhetsskäl för att förhindra en fortsatt utveckling av den våg av terroristattacker, som drabbade landet. Byggandet pågår fortfarande trots att muren är utdömd av säkerhetsdomstolen i Haag sedan 2004. 

Muren på Cypern

I staden Nicosia på Cypern kan man fortfarande beskåda den mur som skilde grekcyprioter, turkcyprioter och turkar åt. Numera kan man passera.  Muren uppfördes 1974 och öppnades 2008.

Korea

Muren uppfördes under kriget mellan Nord och Sydkorea 1953 och står ännu i dag på sin plats.

Irak, Bagdad

Muren i centrala Bagdad i Irak uppfördes 2003 av USA för att skydda befolkningen mot terrorister.

Kinesiska muren

Muren som det ryktas om att den syns från månen står kvar sedan 221 år före Kristus. Muren förlorade sin politiska betydelse 1644 och är i dag ett välbesökt turistmål.

Murar som står kvar

Västbanken
Norra Irland
Saudiarabien
Melilla och Ceuta
Cypern
Pakistan-Iran
Rio de Janiero
Mexico-USA
Indien-Pakistan
Koreanska gränsen
Västra Sahara
Iraq-Kuwait
Botswana-Zimbabwe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".