1 av 2
Servera cidern i höga glas till vickningen med lite choklad, ljust kött eller vitmögelostar. Foto. Scanpix
2 av 2
Torr cider och smakrik ost. Foto: Scanpix

Bubblande cider i glasen

Fransk cider är själva urtypen för cider. För att få kallas cider i Frankrike får man endast använda sig av äpplen, päron och jäst i tillverkningen.

I Sverige och vissa andra länder är det däremot tillåtet att använda sig av stora mängder socker, samt färgämnen och andra tillsatser och ändå kalla drycken för cider.

Écusson Bio Brut nummer 1852 på Systembolaget

Écusson Bio Brut är som namnet antyder gjord på ekologiska äpplen. Producenten är traditionsmedveten i sin tillverkning och har funnits sedan 1919 i hjärtat av Normandie. Normandie i nordvästra Frankrike är känt för sina äppleodlingar och stora produktion av cider och av calvados som också är gjort på äpple.

Doft: Stor, nyanserad doft med karaktär av mogna äpplen.

Smak: Nyanserad smak med viss sötma och karaktär av mogna äpplen.

Passar utmärkt till crêpes eller rätter med fläskkött.

Pris: 49 kr, 750 ml

Green Goblin nummer 1817 på Systembolaget

Ett annat land som har lång tradition av att framställa cider är Storbritannien. Denna cider med det lite udda namnet Green Goblin är gjord på cideräpplen av sorterna Dabinett och Somerset Redstreak. 

Man använder sig av olika äppelsorter för att smaken och aromen på cidern ska bli mer komplex. Äpplen som används till cidertillverkning är oftast små i storleken med tjockt skal, då det är i skalen och skrutten som de mesta smakämnena sitter.

Dessa äpplen är inte speciellt goda att äta au naturell då de har en hög halt av garvsyra, men de blir desto godare i form av cider. 

Äpplena skördas i september och efter noggrann sortering får en del gå vidare till pressning för att sedan jäsas.

Producenten använder sig av traditionsenlig framställning av cidern men med den nyaste tekniken. Denna cider har dessutom lagrats på ekfat för att få mer karaktär.

Doft: Fruktig doft med inslag av mogna äpplen, nötter, honung och vanilj.

Smak: Fruktig smak med viss sötma, inslag av mogna äpplen, nötter, honung och vanilj.

Passar utmärkt till sällskapsdryck eller till rätter av fisk, ljust kött, crêpes och vitmögelostar.

Pris: 29.90 kr, 500 ml

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".