Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Långkoket som räcker fram till jul

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 10.25
1 av 2
Det är spännande att koka in smaker i grönsaker. Den skånska kalopsen får extra smak av morötter. Foto: Scanpix
2 av 2
Äkta chili från Texas, skånsk kalops eller ölkokt potatis. Här får du fyra smarriga recept på riktiga långkok.

Hösten har kommit med råge. Vad passar då bättre än att ställa till med ett riktigt långkok för att få till den där speciellt smaskiga grytan eller kanske prova på en soppa?

P4 Extra ger dig nya fräscha tips. Jens Linder, kock och matskribent visar att det finns mer än kalops att välja på.

Dags för långkok!

Jens recept på skånsk kalops

Bara tanken på kalops gör mig hungrig. Dess täta, kryddpeppriga smak är något speciellt. Planerar man en dag i förväg kan rätten klassas som snabbmat. Kött med ben ger en särskild must åt buljongen.

Tar man bort morötterna blir det vanlig oskånsk kalops. Man kan också experimentera med andra rotfrukter som palsternacka, rödbeta, svartrot, rotselleri och jordärtskocka. Det är bara att anpassa koktiden och lägga ner grönsakerna senare om de behöver kortare koktid.

6 – 8 portioner
2 timmar
2 kg högrev med ben eller 1,2 kg utan ben
3-4 gula lökar
3 msk smör
1 msk salt
vitpeppar ur kvarn
vatten
3 lagerblad
18 kryddpepparkorn
6 dl vatten
6 morötter
5 msk vetemjöl
2 dl vatten

 

1. Skär köttet i bitar om 3 centimeter, låt benen sitta kvar. Skala lökarna och skär dem i klyftor.

2. Salta och peppra köttet och bryn det i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Bryn också löken i smör och lägg över den i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll ner denna sky i grytan. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Häll i vattnet.

3. Låt sjuda i 30 minuter till att börja med.

4. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Lägg ner dem i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1 timme eller lite längre, tills köttet är riktigt välkokt. Rör ihop mjöl och vatten till en slät redning. Vispa ner den i grytan.

5. Koka i cirka 5 minuter. Smaka av.

6. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Fler recept:




Har du ett smarrigt recept du vill dela med dig av? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".