1 av 2
En äkta chili från Texas ska innehålla hela köttbitar inte färs menar kännarna och bönorna ska inte ner i grytan utan serveras brevid.
2 av 2
För att få fram maximal smak av chilifrukterna kan man torrosta dem i 225 grader i cirka fem minuter. Sedan delar man chilifrukterna, kärnar ur dem och stöter fruktköttet i mortel eller kör det i mixer.

Texasinfluerat långkok med chili

Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung.

Och starkt och smakrikt är bara förnamnet. För att få fram maximal smak av chilifrukterna kan man torrosta dem i 225 grader i cirka fem minuter. Sedan delar man chilifrukterna, kärnar ur dem och stöter fruktköttet i mortel eller kör det i mixer.

En äkta chili från Texas ska, menar kännarna, inte innehålla bönor som vi är vana vid. Bönorna ska istället serveras separat och chilin ska lagas med hela köttbitar, inte färs och viktigast av allt -massor med chili.

Man kan göra detsamma med spiskumminfröna.

Texas chili con carne

6 – 8 portioner

1,2 kilo högrev
1 tesked salt
140 gram skivat bacon
2 – 3 matskedar olivolja
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade färska jalapeño
3 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 matsked limejuice
4 deciliter vatten
1 matsked maizena + vatten
salt
svartpeppar ur kvarn
kryddblandning
1 1/2 matsked anchochilipulver eller
1 stor anchochili
1 matsked chilipulver
1 matsked spiskumminfrön eller
2 tesked mald spiskummin
1 tesked torkad oregano
1/2 dl vatten
tillbehör
riven cheddarost
fintärnad avokado
finhackade korianderblad
finhackad lök
tunnskurna tomater
gräddfil eller crème fraîche

1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter tjocka tärningar. Salta dessa med 1 tesked salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.

3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.

4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddblandningen och fräs i ett par minuter.

5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.

6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 – 3 dagar. Grytan blir bara godare av det.

7. Servera med tillbehören i listan här bredvid samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor - varma eller kalla, ris eller potatis.

Fler recept:



Har du ett bra recept på chili du vill dela med dig av? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".