1 av 3
Livstidsdömda Annika Östberg, till höger, och Johan Ödlund, försvarsadvokat, till vänster, i Örebro tingsrätt under förhandlingarna om att få Östbergs straff tidsbestämt. Foto: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX
2 av 3
Annika Östberg med hunden Aspen i amerikanskt fängelse. Foto: Helena Groll/SR.
3 av 3
Nu vill Annika bli veterinär. Men det är inte självklart att någon som är över 50 år får komma ut ur fängelse och gå en utbildning. Foto: SVT

Östberg släpps ut 2011

Annika Östberg kan blir fri i maj 2011. Det beslutade Örebro tingsrätt i dag på måndagen då de tidsbestämde hennes fängelsetid till 45 år.

Under ett och ett halvt år kommer hon nu att ha en utslussningsperiod med fler och längre permissioner och hon kommer sedan i fråga för villkorlig frigivning.

Annika Östbergs advokat Johan Ödlund berättar i P4 Extra hur hon reagerade på beslutet.

Så känns det att komma ut

Annika Östberg har varit frihetsberövad sedan maj 1981, och en som vet hur det är att komma ut i samhället efter lång tid bakom galler är Rick Flinga.

Efter tjugo år i amerikanskt fängelse dömd för mord kom han till Sverige - ett land han aldrig tidigare bott i - eftersom båda hans föräldrar var svenskar och han därigenom ägde medborgarskap.

Läs mer om Annika Östbergs kamp om friheten:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".