Lär känna din kropps födelsemärken och titta regelbundet på dem så att du upptäcker om någonting förändras. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto större är chansen att den går att bota.

Hudcancern ökar med 50 procent

Vi har länge blivit varnade för solens farliga strålar och de flesta vet väl vid det här laget att man ska sola försiktigt och använda solskyddsfaktor.

Men ändå visar en ny undersökning att allt fler får malingt melanom - det vill säga hudcancer.

På tio år har sjukdomen ökat med mer än 50 procent.

Födelsemärket började växa

För Katarina Gunnarsson började det med en solsemester i Thailand 2001. Hon brände sig rejält men sedan tänkte hon inte mera på det hela.

Men något hade hänt i hennes kropp trots att hon var helt ovetandes. Ett födelsemärke på ryggen hade börjat växa och en elak tumör frodades. Men det skulle dröja fram till 2003 innan hon fick diagnosen malingt melanom.

Katarina är friskförklarad sedan hösten 2008 men förhållandet till solen kommer aldrig bli detsamma igen.

- Jag är rädd för solen nu och sol och värme har gått från att vara något behagligt till något jag förknippar med död.

De tjocka är farligare än de tunna

Antalet fall av malignt melanom har ökat med mer än 50 procent sedan 1995. Gunnar Wagenius  är överläkare vid Akademiska sjukhusets cancerklinik och berättar för P4 Extra om vilka skäl man tror ligger bakom ökningen.

- De tjocka melanomen upptäcks främst hos äldre människor som inte visar sin hud för andra lika mycket. Det kan vara en anledning till att cancern kan växa längre utan att den upptäcks.

Malignt melanom

Malignt melanom, eller hudcancer, är en typ av elakartad tumör som du kan få via den ultravioletta strålningen i solljuset.

Malignt melanom i huden är den allvarligaste formen av hudcancer eftersom den kan ge metastaser, dottertumörer, i andra delar av kroppen.

I Sverige får mer än 2.000 personer malignt melanom varje år. Sjukdomen är lika vanlig bland kvinnor som bland män. Malignt melanom drabbar mycket sällan barn, men förekommer i alla åldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".